Food & Drink|28.11.2023 07:50

Γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους; Νέα μελέτη δίνει την απάντηση

Newsroom

Ένα συστατικό, που περιέχουν τα κόκκινα σταφύλια, μπορεί να κρύβεται πίσω από τους πονοκεφάλους, που βιώνουν πολλοί μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιούΠρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό ή μια φλαβανόλη που ονομάζεται κερκετίνη.

Το ξακουστό καμπερνέ της Νάπα, για παράδειγμα, περιέχει υψηλά επίπεδα κερκετίνης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα κόκκινα σταφύλια παράγουν περισσότερη κερκετίνη, όταν εκτίθενται στον ήλιο. Μάλιστα, οι ερευνητές συνιστούν σε όσους είναι επιρρεπείς στον πονοκέφαλο να αποφεύγουν τα ακριβά κρασιά, καθώς τα σταφύλια, στα οποία βασίζονται, εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

«Οι φτηνές ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται σε αμπέλια με πολύ μεγάλα στέγαστρα και οι αμπελώνες έχουν πολλά φύλλα, οπότε δεν εκτίθενται τόσο στον ήλιο. Αντίθετα, τα σταφύλια υψηλής ποιότητας προέρχονται από μικρότερες καλλιέργειες με λιγότερα φύλλα», επεσήμανε ο  καθηγητής Andrew Waterhouse, μιλώντας στο BBC.

Από την πλευρά του ο καθηγητής στην πειραματική θεραπευτική, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Roger Corder, εκφράζει τις επιφυλάξεις του, σημειώνοντας πως ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα φθηνότερα κρασιά είναι χειρότερα για τον πονοκέφαλο.

Όπως υποστηρίζει η κατανόηση των προσθετικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φθηνότερων κόκκινων κρασιών μπορεί να είναι πιο κατατοπιστική.

Τι υποστηρίζουν άλλες θεωρίες 

Μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν τους πονοκεφάλους που μπορεί να εμφανιστούν έως και 30 λεπτά μετά από την κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων κρασιού.

Ορισμένοι έχουν προτείνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια συντηρητικά, που ονομάζονται θειώδη- και χρησιμοποιούνται για να διατηρηθεί το κρασί φρέσκο.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε θειώδη είναι υψηλότερη στα γλυκά λευκά κρασιά παρά στα ερυθρά. Και ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα θειώδη και θα πρέπει να τα αποφεύγουν, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ευθύνονται για τους πονοκεφάλους.

Η ισταμίνη, που απαντάται περισσότερο στα κόκκινα και τα ροζέ κρασιά, είναι ένα άλλο συστατικό, που μπορεί να είναι ένοχο.  Υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα, Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος. 

κρασίσταφύλιαπονοκέφαλοςειδήσεις τώρα