Food & Drink|27.11.2023 20:11

Πώς να αποφύγετε το hangover και τρεις τρόποι να το αντιμετωπίσετε καλύτερα

Newsroom

Αν τα χέρια σας τρέμουν, το κεφάλι σας πονάει, έχετε ταχυκαρδίες, ζάλη, ναυτία, εμετό τότε ένα είναι σίγουρο. Έχετε πιει το προηγούμενο βράδυ και έχετε hangover

Το αλκοόλ, που φαινόταν την προηγούμενη ημέρα καλή ιδέα, σας έχει προκαλέσει, αφυδάτωση, στομαχικές διαταραχές και φλεγμονές. Αυτές οι παθήσεις κορυφώνονται τη στιγμή που όλο το αλκοόλ φεύγει από το σώμα σας.

Δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να θεραπεύσετε το hangover, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να το προλάβετε - ή τουλάχιστον να περιορίσετε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις του την επόμενη ημέρα. Ακούστε πώς.

Φάε πριν πιεις

Φάτε πριν από το πρώτο σας ποτό και συνεχίστε να τρώτε όσο συνεχίζεται η νύχτα προτείνουν οι ειδικοί. «Το φαγητό στο στομάχι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του hangover», δήλωσε στο CNN, ο Dr. Robert Swift, καθηγητής ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.

Γιατί το φαγητό βοηθάει; «Επειδή το περισσότερο αλκοόλ δεν απορροφάται από ένα άδειο στομάχι αλλά μέσω του εντερικού σωλήνα ακριβώς κάτω από αυτό», δήλωσε ο Swift.

«Αν κάποιος πιει σφηνάκια με άδειο στομάχι, για παράδειγμα, όλο αυτό το καθαρό αλκοόλ δεν αραιώνεται από το στομάχι και περνάει στο έντερο πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Swift.

«Εάν το στομάχι περιέχει τροφή, ωστόσο, υπάρχουν γαστρικά υγρά και ένζυμα που αναμειγνύουν την τροφή και το αλκοόλ και μόνο μικρές ποσότητες τροφής περνούν στο έντερο» είπε. «Τώρα το αλκοόλ αραιώνεται στο στομάχι και μόνο μια μικρή ποσότητα αλκοόλ απορροφάται κάθε φορά».

Μείνει ενυδατωμένος

Η ίδια αρχή ισχύει και για το νερό και άλλα μη αλκοολούχα ποτά δήλωσε ο Swift. «Αν το αλκοόλ αναμιχθεί με υγρό, αραιώνεται, οπότε όταν εισέρχεται στο έντερό σας, δεν είναι τόσο ερεθιστικό. Είναι λιγότερο πιθανό να έχετε φλεγμονή στα έντερα ή φλεγμονή στο στομάχι».

Υπάρχει και άλλο ένα πλεονέκτημα στο να κατεβάζετε νερό μεταξύ των ποτών, δήλωσε ο Dr. John Brick, πρώην επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Μελετών Αλκοόλ, Τμήμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ.

«Η κύρια αιτία του hangover είναι η αφυδάτωση και η απώλεια υγρών, μαζί με τις βιταμίνες και τα μέταλλα», δήλωσε ο Brick.

«Η κατάποση μόλις 3½ αλκοολούχων ποτών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια έως και ενός λίτρου νερού σε αρκετές ώρες, πρόσθεσε ο Brick. "Αυτή είναι μια καλή ποσότητα νερού που πρέπει να αναπληρωθεί».

«Η αφυδάτωση από το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο μια γυναίκα και είναι πιο πιθανό να υποφέρει από πονοκέφαλο, ακόμη και αν πίνει λιγότερο από έναν άνδρα», δήλωσε ο Swift. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας άνδρας έχει μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα του από ό,τι μια γυναίκα του ίδιου ύψους και βάρους, οπότε η ίδια ποσότητα αλκοόλ θα αραιωθεί περισσότερο σε έναν άνδρα», είπε.

Διαλέξτε μπύρα, κρασί ή ποτό με λιγότερα πρόσθετα

Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση κάποιας ελαφριάς μπύρες ή καθαρού ποτού ή λευκού κρασιού για να αποφύγετε το μεθύσι. Και αυτό γιατί τα πρόσθετα αυξάνουν την πιθανότητα ενός hangover.

H λίστα με τα υποπροϊόντα ή των χημικές ουσίες που προσθέτουν οι κατασκευαστές για άρωμα και γεύση μπορεί να διαβάζεται είναι λες και «βγήκε» από βιομηχανική αποθήκη: μυρμηκικός αιθυλεστέρας, οξικός αιθυλεστέρας, n-προπανόλη, ισοβουτανόλη, n-βουτανόλη, ισοπεντανόλη και ισοαμυλικές αλκοόλες. Ενώ αυτές οι ουσίες προστίθενται σε μη τοξικές ποσότητες, ορισμένοι άνθρωποι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι.

Ειδικότερα, οι σκουρόχρωμες μπύρες και τα οινοπνευματώδη ποτά τείνουν να περιέχουν περισσότερες συγγενείς ουσίες και, επομένως, είναι πιθανότερο να προκαλέσουν πονοκέφαλο, λένε οι ειδικοί. Μια μελέτη του 2010 διερεύνησε την ένταση του μεθύσι σε άτομα που έπιναν το σκουρόχρωμο λικέρ μπέρμπον σε σχέση με τη διαυγή βότκα.

"Οι συγγενείς ουσίες στο μπέρμπον ... αυξάνουν σημαντικά την ένταση του hangover, πράγμα που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι το μπέρμπον έχει περίπου 37 φορές μεγαλύτερη ποσότητα συγγενών ουσιών από τη βότκα", δήλωσε ο Brick.

Χημικά συντηρητικά που ονομάζονται θειώδη, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητους ανθρώπους, είναι επίσης ένα φυσικό υποπροϊόν της ζύμωσης σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές μπύρας και κρασιού προσθέτουν θειώδη στα προϊόντα τους για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Τα γλυκά και τα λευκά κρασιά τείνουν να έχουν περισσότερα θειώδη από τα κόκκινα, αλλά τα κόκκινα κρασιά περιέχουν περισσότερες τανίνες, οι οποίες είναι πικρές ή στυπτικές ενώσεις που βρίσκονται στη φλούδα και τους σπόρους των σταφυλιών.Όπως και τα θειώδη, οι τανίνες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι ευαίσθητα.

Μην πίνετε

Οι ειδικοί όμως θεωρούν πως το καλύτερο μέτρο όμως για το μεθύσι είναι ένα: Να μην πίνετε.

«Δεν υπάρχει απλή θεραπεία, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί σύνθετοι παράγοντες που προκαλούν τα πολλαπλά συμπτώματα ενός hangover», δήλωσε ο Swift. «Και γι' αυτό η μόνη πραγματική θεραπεία για το hangover είναι να μην πίνετε αλκοόλ ή να πίνετε τόσο μικρή ποσότητα αλκοόλ που να μην προκαλεί hangover»

3 τρόποι αντιμετώπισης του hangover

  • Η κατανάλωση καφέ μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση
  • Οι ηλεκτρολύτες 
  • Να πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε

«Αν έχετε πονοκέφαλο, πιείτε ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού καφέ», προτείνει ο Brick. «Δείτε αν αισθάνεστε καλύτερα - χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να αρχίσει η καφεΐνη να έχει κάποια αισθητή επίδραση».

Αν ο καφές δεν σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, μην πιείτε άλλο

Η αντικατάσταση των χαμένων υγρών με νερό ή ένα είδος αθλητικού ποτού με επιπλέον ηλεκτρολύτες μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάρρωσης από το hangover, δήλωσε ο Swift.

Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ αντιμετωπίζεται από το συκώτι, μια μικρή ποσότητα φεύγει από το σώμα αναλλοίωτη μέσω του ιδρώτα, των ούρων και της αναπνοής.

«Σηκωθείτε, κάντε διατάσεις και περπατήστε και πιείτε άφθονο νερό για να ενθαρρύνετε την ούρηση» είπε ο Brick.

ποτόμεθύσιαλκοόλhangoverειδήσεις τώρα