Food & Drink|17.12.2023 20:32

Nikkei Athens: Ακαταμάχητα ιαπωνο-περουβιανά γευστικά vibes στα ψηλά του Κολωνακίου

Χριστίνα Τσαμουρά

Στην οδό Ξανθίππου στο ύψος της Δεξαμενής δεν δίνει μόνο ραντεβού η κοσμική Αθήνα και οι λάτρεις του Κολωνακίου. Στα τραπέζια της μεγάλης ανανεωμένης σάλας του Nikkei Athens, που παίζει με την αίσθηση των «βράχων», των «σπηλαίων»  και του «μαρμάρου», συναντιούνται σε ένα μοναδικό γευστικό πάρτι η ιαπωνο-περουβιανή κουζίνα με τη φρεσκάδα των εποχικών υλικών και αρκετών ελληνικών πρώτων υλών.

Το αποτέλεσμα συναρπάζει τους ουρανίσκους που αρέσκονται στο στυλ της «nikkei», της τόσο ιδιαίτερης κουζίνας, που γεννήθηκε στο Περού από τους «Ιάπωνες μετανάστες» (αυτό ακριβώς άλλωστε σημαίνει η λέξη) στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ξενόφερτοι πληθυσμοί με την εντελώς διαφορετική κουλτούρα πήραν τα υλικά που βρήκαν στη νέα τους πατρίδα, αλλά τα ετοίμασαν με τους τρόπους που ήξεραν από την παλιά τους.

Με βάση τη σύγχρονη εκδοχή μιας ιστορικής ιδέας οι σεφ Νίκος Ψηλός (executive) και Κλαούντιο Μπαϊράμι (καθημερινά στο τιμόνι της κουζίνας του Nikkei Athens) παίζουν το στοίχημα της φρεσκάδας και το κερδίζουν μοιράζοντας πραγματική χαρά σε fusion μπουκίτσες, εμπνευσμένα ορεκτικά και κυρίως πιάτα. Ψητό καλαμπόκι με βούτυρο shiso, τάκος με παλαμίδα και καλαμπόκι, gyoza με γέμιση πάπιας, κρέμα παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα, αλλά και vegan gyoza με γέμιση παντζαριού και κρέμα από μελιτζάνα και τοφού, κοτόπουλο yakitori με σουσάμι kimchi, σεβίτσε λαβράκι με τραγανό κράκερ από κινόα, αλλά και σεβίτσε με τόνο, μαγιάτικο tiradito με σος από πράσινο τσίλι και λογιών λογιών nigiri και sushi rolls, συνθέτουνε μια γευστική πανδαισία από την οποία δύσκολα διαλέγεις...

Δυο σεφ που αγαπούν το δημιουργικό στοίχημα των ολόφρεσκων υλικών

O Νίκος Ψηλός δουλεύει την ιαπωνική κουζίνα από το 2011 (σε κουζίνες όπως του Costa Navarino ή του Cavo Tagoo). «Τα τελευταία χρόνια συναντήθηκα και με την πολύ ιδιαίτερη περουβιανή κουζίνα. Ανακάλυψα τα ξεχωριστά υλικά τους, όπως τους διαφορετικούς τύπους καλαμποκιού και το κινόα, ταξιδεύοντας στο Περού, και εξέλιξα τα πιάτα μου αξιοποιώντας τα», λέει στο ethnos.gr ο σεφ. Ο ίδιος εξηγεί το πνεύμα της κουζίνας του Nikkei Athens που υλοποιεί καθημερινά ο επίσης σεφ και χρόνια συνεργάτης του, Κλαούντιο Μπαϊράμι: «Πρόκειται για συνδυασμό περουβιανής και ιαπωνικής κουζίνας, περουβιανά υλικά με ιαπωνικές τεχνικές, ωστόσο η τωρινή μας προσέγγιση δίνει έμφαση και στη χρήση φρέσκων ελληνικών υλικών, στα οποία υπερέχουμε. Προσπαθούμε να τα αναδεικνύουμε μέσα από το nikkei πρίσμα. Γλώσσες, παλαμίδες και άλλα ολόφρεσκα ψάρια των θαλασσών μας ή εποχικά υλικά γίνονται, λόγου χάρη, μακάσε. Παίρνουμε δηλαδή ένα ψάρι ημέρας που μπορεί να έχει πιαστεί με ψαροντούφεκο, μια στείρα ελληνική πελαγίσια, και κάνουμε 4-5 παρασκευές διαφορετικές». Εξίσου γοητευμένος από τη διαχείριση και την αξιοποίηση των ολόφρεσκων υλικών που προϋποθετει μια fusion κουζίνα, όπως η nikkei, δηλώνει και ο Κλαούντιο, ο άνθρωπος που φροντίζει καθημερινά τα πιάτα του αθηναϊκού μπαρ-ρέστοραν.

Limited edition μενού και χριστουγγεννιάτικες γεύσεις

Οι δύο σεφ μίλησαν ακόμη για τον μικρό κατάλογο με limited edition wagu A5 Ιαπωνίας Καγκοσίμα, πιάτα που σύντομα θα είναι διαθέσιμα σχεδόν σε καθημερινή βάση στο Nikkei Athens, 5 ή 6 τον αριθμό με premium χαρακτήρα, ενώ για τις ημέρες των γιορτών ετοιμάζεται ένα λίγο διαφορετικό μενού σε χριστουγεννιάτικο mood που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Info: Nikkei Athens, Ξανθίππου 10, Αθήνα, T. 2107239366

ιαπωνική κουζίναεστιατόριοchefΚολωνάκιεστιατόριαfusionΠερού