Food & Drink|29.01.2024 07:42

Τραχανόσουπες - Τα ζεστά, εύκολα και χορταστικά πιάτα της ελληνικής παράδοσης

Newsroom

Φτιαχνόταν κυρίως με γάλα και αλεύρι ή πλιγούρι τους ανοιξιάτικους και πρώτους καλοκαιρινούς μήνες (όταν τα ζώα έδιναν γάλα και ο καιρός βοηθούσε το στέγνωμά του) και διατηρούνταν για καιρό, ώστε να δώσει θρεπτικά, χορταστικά και πεντανόστιμα πιάτα το χειμώνα. Ο λόγος για τον τραχανά, που πρωταγωνιστούσε στο τραπέζι των ηπειρωτικών περιοχών, την πιο ρουστίκ αγάπη μας, που διαρκεί χρόνια.

Με πόσους τρόπους σερβίρεται μια τραχανόσουπα;

O τραχανάς αγαπάει τα φημισμένα ελληνικά τυριά, όπως η σφέλα και η βαρελίσια φέτα Πελοποννήσου, το Καλαθάκι Λήμνου, η κρητική ξινομυζήθρα, το αρσενικό Νάξου, το βολάκι Άνδρου, το Σαν Μιχάλη Σύρου. Ταιριάζει ακόμη με καπνιστά αλλαντικά, αρκαδικό παστό, απάκι, σύγκλινο και χωριάτικα λουκάνικα. Εκτός από τις λευκές σούπες με τραχανά, συνηθίζεται επίσης στην κόκκινη εκδοχή του με ντομάτα.

Σπιτική συνταγή για τραχανά με σιμιγδάλι και γιαούρτι

Μια συνταγή για ξινό τραχανά που έρχεται από τον Ταΰγετο περιέχει και γιαούρτι. Παλιότερα δεν βάζανε γιαούρτι. Αντιθέτως έβραζαν το κατσικίσιο γάλα και στη συνέχεια το άφηναν να ξινίσει. Χρησιμοποιούσαν αυτό το ξινόγαλο για την παρασκευή του τραχανά, το οποίο τώρα έχει αντικατασταθεί από το γιαούρτι. Τη συνταγή θα τη βρείτε πατώντας εδώ.

Δύο πολύ αγαπημένες σούπες με τραχανά

Ακολουθούν οι συνταγές από τις δυο πιο δημιφιλείς σούπες με τραχανά: την άσπρη που χρωστάει τη γεύση της στο γάλα και το λευκό τυρί και την κόκκινη που περιέχει ντομάτα. Περισσότερους τρόπους να αξιοποιήσετε τον τραχανά μπορείτε να δείτε εδώ.

Συνταγή για σούπα τραχανά με ντομάτες, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά

Υλικά: 100 γρ. γλυκός τραχανάς, 500 γρ. τριμμένες ντομάτες, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου (ή λαχανικών), ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή βασιλικός για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Σοτάρετε το κρεμμύδι σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και το ζωμό. Όταν το μείγμα πάρει βράση, ρίξτε τον τραχανά, αλατίστε και βράστε για 15 λεπτά. Μοιράστε τη σούπα στα πιάτα και ρίξτε σε κάθε πιάτο 1 κουταλιά ελαιόλαδο, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θυμάρι ή βασιλικό και σερβίρετε.

Πηγή: ethnos.gr

Συνταγή για τραχανόσουπα με γάλα και λευκό τυρί

Μια πολύ γευστική συνταγή για άσπρη σούπα με τραχανά όπου εκτός από φέτα μπορείτε να βάλει κανείς και φρέσκο γιδοτύρι ή λευκό, κατσικίσιο τυρί, που θα της δώσει έξτρα άρωμα. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

τραχανάςσούπεςελληνική κουζίνα