Food & Drink|09.02.2024 09:55

Oh!Dio – Φίνα κουζίνα και διαλεχτά κρασιά στον πιο ιστορικό δρόμο της Αθήνας

Χριστίνα Τσαμουρά

Στην Αδριανού των γοητευτικών διατηρητέων, των πλανόδιων μικροπωλητών, της αέναης κίνησης του πλήθους, της γενναιόδωρης θέας στην Ακρόπολη και εκείνης της grunge and glory αθηναϊκής ατμόσφαιρας, που κάποιους μας ξεμυαλίζει... Εκεί, στην καρδιά του Θησείου και στην αρχή ενός από τους πιο τουριστικούς πεζόδρομους της χώρας, συναντάς πλέον το Oh!Dio. Στεγάζεται σε ένα κτίριο-διαμάντι που έζησε δόξες και παρακμή μαζί με όλη τη νεότερη ιστορία της Αθήνας: ένα πανέμορφο νεοκλασικό των τελών του 1890, που έχει υπάρξει από σπίτι (με υπόγειο κελάρι) της οικογένειας Καμπά και ιταλική καζέρνα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι βιοτεχνία φερμουάρ. Από το 1998 στεγαζόταν εδώ το Αthenaeum - Ωδείο Μαρία Κάλλας.

Σάλα, κάβα και κουζίνα αντάξια της θέσης

Το Oh!Dio δεν είναι ένα ακόμη «τουριστομάγαζο» του συρμού. Είναι ένας casual chic χώρος που φλερτάρει με το πρώιμο βιομηχανικό στυλ, την υπερτοπική αισθητική του brick wall και ένα μοντέρνο, χαλαρό attitude με οπερατικές νύξεις. Τη σάλα του εποπτεύει η επιβλητική Divina σε μια πιο παιχνιαδιάρικη, pop art ζωγραφική παραλλαγή της εμβληματικής φωτογραφίας του Cecil Beaton (εκείνης που η Μαρία Κάλλας κρατάει το κεφάλι της ανάμεσα στα δυο της χέρια). Το κομψό wine bar/restaurant, το τυχαίο βράδυ μιας καθημερινής που το επισκεφτήκαμε, υποδεχόταν κυρίως μόνιμους κατοίκους της Αθήνας και όχι τόσο ξένους, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς λόγω της καίριας θέσης του. Ωστόσο οι ξένοι επισκέπτες και επισκέπτριες της πόλης που μπαίνουν εδώ, λογικά δοξάζουν την τύχη τους, καθώς γεύονται μια εκδοχή ελληνικότητας φιλτραρισμένης, ευφάνταστης και σημερινής με γεύσεις και οίνους μακριά από τα κλισέ του χθες.

Τα πιάτα της Σταυριανής, μια βόλτα στη θάλασσα, στο βουνό και σε ολάνθιστο περιβόλι

Στο τιμόνι της εκλεκτής κουζίνας του Oh!Dio βρίσκονται δυο χαρισματικά χέρια, ένα μυαλό ανοιχτό, τολμηρό και με πολίτικες εμπειρίες και μια καρδιά που δεν ξεχνά τις μανιάτικες ρίζες της. Τα περισσότερα πιάτα της Σταυριανής Ζερβακάκου είναι έρωτας από την πρώτη μπουκιά. Μια έκρηξη φρέσκων μυρωδιών και ένα ακαταμάχητο κοκτέιλ από αρώματα εσπεριδοειδών που σκάνε στους ουρανίσκους απανωτά πυροτεχνήματα χαράς. Διαλεχτά ντόπια, εποχικά υλικά, μνήμες απ' τα φαγάκια της γιαγιάς και μαγειρικές παραδόσεις κοσκινίζονται σχολαστικά μέσα από το προσωπικό πρίσμα της σεφ και καλομαγειρεύονται σε γεύσεις ολοκαίνουριες, μα τόσο οικείες. Δεν θα μνημονεύσουμε πιάτα εδώ γιατί θα αδικήσουμε άλλα πιάτα. Θα πούμε μόνο ότι στα τραπέζια και τη μεγάλη μπάρα του Oh!Dio στήνεται ένας απίθανος γαστρονομικός χορός με παλαμίδες και τονάκια και γυαλιστερές, με προζυμένια ψωμάκια και ολόφρεσκα, δροσερά χορταρικά, μαριναρισμένα και παστά μανταρινάκια, με χυμούς και ξύσματα όλων των «ξινών» της Μεσογείου, με μανιάτικες αφρίνες, με τσουχτά βούτυρα, με θασιώτικους γιουφκάδες, σύκα Κύμης και συριανές γραβιέρες παλιωμένες. Όσοι πιστοί και πιστές και πιστά...

Ο Χριστόφορος βρίσκει το απόλυτο οινικό ταίρι

Σε ρόλο οινοχόου ο οινολόγος Χριστόφορος Χριστοφόρου, πρόθυμος να βοηθήσει στο ταίριασμα των πιάτων με τη οινική λίστα του OH!Dio. Πέρα από γνωστές, δημοφιλείς ποικιλίες όπως τα ασύρτικα, τα σοβινιόν μπλαν και οι μαλαγουζιές, μαζί του ανακαλύπτεις και άλλα αξιόλογα κρασιά με τις αντίστοιχες οξύτητες, το σώμα και την επίγευση που αναζητούν οι φρέσκες μυρωδιές των πιάτων της Σταυριανής, όπως το Hariton, κεφαλονήτικο κρασί με έντονο χαρακτήρα από την ποικιλία Βοστυλίδι του Κτήματος Χαριτάτου. «Η λίστα μας είναι συνδυασμός των οινικών γούστων της Φωτεινής Παντζιά (By the Glass) και του Άγγελου Δαμουλιανού (botilia.gr) -των δυο επιχειρηματιών που ένωσαν τις δυνάμεις τους γι’ αυτό το εγχείρημα. Είναι λίστα που δίνει χώρο και στους μικρούς παραγωγούς περιλαμβάνοντας κρασιά βιολογικά, βιοδυναμικά (που ακολουθούν τις φάσεις του φεγγαριού), κρασιά φυσικά (ήπιας οινοποίησης και αφιλτράριστα) και κρασιά orange (τα λεγόμενα πορτοκαλιά κρασιά κατά την παραγωγή των οποίων η ζύμωση γίνεται μαζί με τους φλοιούς)» εξηγεί ο Χριστόφορς Χριστοφόρου, ο οποίο σημειώνει ότι επίκειται νέα, πολύ μεγαλύτερη λίστα κρασιών.

Info: Oh!Dio Athens | Αδριανού 3, Θησείο | Ανοιχτά καθημερινά: 11.00 – 02.00 | Κρατήσεις: 210 3213170 

wine barεστιατόριοΣταυριανή Ζερβακάκουκρασίεστιατόρια