Food & Drink|14.02.2024 07:41

Έρωτας με την πρώτη μπουκιά - 6 προτάσεις με αξιόλογο μενού για έξοδο του Αγίου Βαλεντίνου

Newsroom

Η Αθήνα έχει πλέον αμέτρητα ενδιαφέροντα εστιατόρια, μπιστρό, wine bars, μπαρ και κοκτεϊλάδικα σπαρμένα στο κέντρο και τις γειτονιές της. Εδώ θα βρείτε μόνο έξι προτάσεις -από ουκ ολίγες διαθέσιμες επιλογές- για έρωτες απ' την πρώτη μπουκιά, ενίοτε και γουλιά. Ωραία ατμόσφαιρα, ξεχωριστό φαγητό, καλό κρασί ή κοκτέιλ, για σας που θέλετε να βγείτε τετ α τετ στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Αλλά και για την επόμενη έξοδό σας με μεγαλύτερη παρέα. Γαλλική κουζίνα, απωανατολίτικες μπουκίτσες ή πιάτα που εκπροσωπούν μια σημερινή ελληνικότητα; Ό,τι και αν ψάχνει κανείς, αυτή η πόλη πλέον το προσφέρει.

Annie Fine Cooking

Στην οδό Μεναίχμου στο Νέο Κόσμο -σε μια ήσυχη γωνιά όπου τίποτα δεν μαρτυρούσε πως βρίσκεσαι μια ανάσα από την Καλλιρρόης- η Ιόλη Βρυχέα και ο Πάνος Στογιάννης άνοιξαν πριν λίγα χρόνια το Annie Fine Cooking ανοίγοντας ταυτόχρονα και το δρόμο για να βρίσκεται σήμερα η περιοχή στις λίστες με τις «ταχύτατα ανερχόμενες γειτονιές της Αθήνας» των food και urban life style editors της πόλης. Υποδειγματικοί και έμπειροι οικοδεσπότες, έστησαν ένα ανοιχτόκαρδο, χαλαρό, μοντέρνας αντίληψης και προσεγμένο στη λεπτομέρεια χώρο, όπου το φαγητό δικαιώνει σταθερά τη φήμη του ως fine και το κρασί αναδεικνύει μικρούς αξιόλογους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Η νέα σεφ, Κωνσταντίνα Κασπαρίδου, κερδίζει το στοίχημα συνεχίζοντας επάξια την παράδοση της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας των φρέσκων εποχικών υλικών και της ιδιοσυγκρασιακής μαγειρικής, που έφερε το Annie πριν καλά καλά ανοίξει τη σάλα του στα προτεινόμενα αθηναϊκά εστιατόρια του Michelin Guide. Ένας χώρος ανάλαφρα κομψός, διακριτικός και φρέσκος που γοητεύει από την πρώτη ...μπουκιά, καθώς κρατάει το ελληνικό fine cooking σταθερά στα καλύτερά του.

Info: Annie Fine Cooking | Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος | T: 210 9213690

Brasserie Lorraine

Aτμοσφαιρική, φινετσάτη αλλά όχι σνομπ, γαλλικά κομψή μα καθόλου ψυχρή, η Brasserie Lorraine στο Κολωνάκι με τη διακόσμηση και την κουζίνα της (επικεφαλής ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος) σε ταξιδεύει στα παριζιάνικα στέκια μιας «μπελ επόκ» στα όρια του ονείρου. Η φλοράλ ταπετσαρία και οι γιρλάντες με τα ροζ λουλούδια, οι ρετρό πολυέλαιοι, τα αμπαζούρ, τα μαύρα μαρμάρινα τραπέζια με τους σκούρους βελούδινους καναπέδες, ο τοίχος γεμάτος πίνακες με χρυσές κορνίζες, δημιουργούν ένα απίθανα επιβλητικό ντεκόρ, που ελαφραίνει με τις πρώτες νότες από το εντυπωσιακό vintage πιάνο και τη σχεδόν καθημερινή ζωντανή μουσική. Το φως των κεριών προσδίδει στο χώρο μια επιπλέον διάσταση ρομαντικότητας, κάνοντας τον θαυμάσια επιλογή ενός δείπνου για δύο. Ωστόσο εξίσου όμορφα κλείνει εδώ η μέρα σε ένα τραπέζι με φίλους, εκλεκτό φαγητό και εξαιρετικό κρασί. Περισσότερα εδώ.

Info: Brasserie Lorraine | Σπευσίππου 1A, Κολωνάκι | Τ 210 7243009

Chez Lucien

Αν αγαπάς πολύ τη γαλλική κουζίνα αλλά όχι και τόσο τη ...Σπευσίππου, η λύση βρίσκεται στην Τρώων, στα Πετράλωνα. Στον αριθμό 32 σε περιμένει το λατρευτό -και φουλ ρομαντικό- γαλλικό μπιστρουδάκι, Chez Lucien, που λειτουργεί από τότε που τα Πετράλωνα ήταν ανεξευρεύνητη γειτονιά για μυημένους. Μπορεί να άλλαξε χέρια, δεν άλλαξε όμως μυαλά, και εξακολουθεί να σερβίρει ωραία πιάτα γαλλικής έμπνευσης σε επίσης ωραίες τιμές. Το Lucien έχει ετοιμάσει μάλιστα ειδικό μενού για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην τιμή των 40 ευρώ κατ' άτομο: Βελουτέ γλυκιάς ερωτευμένης κολοκύθας με κομματάκια τραγανού φιλέτου πάπιας, σαλάτα με ζεστό κατσικίσιο τυρί σε crouton και vinaigrette φρέσκων μυρωδικών, φιλέτο μοσχαρίσιο για δύο, με επιλογή από σάλτσα πιπεράτη (au poivre) ή σάλτσα άγριων μανιταριών και επιλογή συνοδευτικού και για επιδόρπιο πάβλοβα. Κράτηση οπωσδήποτε, καθώς το εστιατόριο είναι μικρό και πολύ αγαπητό και γεμίζει γρήγορα.

Info: Chez Lucien | Τρώων 32, Πετράλωνα | Κρατήσεις: 6936905756

Izakaya

Αν κινείσαι στα πέριξ του Κολωνακίου και είσαι ολίγον του glamour, ένας σικάτος τρόπος να κλείσεις τη βραδιά της 14ης Φεβρουαρίου είναι τα μεθυστικά κοκτέιλ και εκλεκτά ιαπωνικής επιρροής bites στα τραπέζια ή την άνετη μπάρα του Izakaya. Το cool&sexy εστιατόριο της Λουκιανού, με το σκηνικό των ανθισμένων κερασιών, φωτισμένο τόσο ώστε να διατηρεί την ερωτική ατμόσφαιρά του, σε περιμένει με νέο μενού, ωραία ποτά και φρέσκες κρύες ή ζεστές γεύσεις να τα συνοδεύσουν. Τα τρία kanji που σχηματίζουν την ιαπωνική λέξη izakaya σημαίνουν σε ελεύθερη απόδοση «τόπος να μείνεις και να πιεις». Και αυτό ακριβώς θα κάνεις -μόνο που επιπλέον εδώ θα ερωτευτείς -τουλάχιστον τα finger foods.

Info: Ιzakaya | Λουκιανού 8, Αθήνα | Τ 210 7257776

Oh!Dio

Στην Αδριανού των γοητευτικών διατηρητέων, των πλανόδιων μικροπωλητών, της αέναης κίνησης του πλήθους, της γενναιόδωρης θέας στην Ακρόπολη και εκείνης της grunge and glory αθηναϊκής ατμόσφαιρας, που κάποιους μας ξεμυαλίζει... Εκεί, στην καρδιά του Θησείου συναντάς πλέον το Oh!DioΣτεγάζεται σε ένα κτίριο-διαμάντι που έζησε δόξες και παρακμή μαζί με όλη τη νεότερη ιστορία της Αθήνας. Από το 1998 λειτουργούσε εδώ το Αthenaeum - Ωδείο Μαρία Κάλλας. Στον casual chic χώρο του που φλερτάρει με το πρώιμο βιομηχανικό στυλ, την υπερτοπική αισθητική του brick wall και ένα μοντέρνο, χαλαρό attitude με οπερατικές νύξεις γεύεσαι μια εκδοχή ελληνικότητας φιλτραρισμένης, ευφάνταστης και σημερινής με πιάτα που υπογράφει η Σταυριανή Ζερβακάκου. Τη σεφ με ρίζες από τη Μάνη χαρακτηρίζει μια μαγειρική που εκπλήσσει ευχάριστα με το έντονα προσωπικό στοιχείο της, γεμάτη φρέσκες μυρωδιές και αρώμτα εσπεριδοειδών. Στο τιμόνι της κουζίνας του Oh!Dio της Φωτεινής Παντζιά (By the Glass) και του Άγγελου Δαμουλιανού (botilia.gr) βρίσκεται μόλις λίγους μήνες ανανεώνοντας σε βάθος το μενού του. H οινική λίστα δίνει χώρο και στους μικρούς παραγωγούς περιλαμβάνοντας κρασιά βιολογικά, βιοδυναμικά, φυσικά (ήπιας οινοποίησης και αφιλτράριστα) και orange (τα λεγόμενα πορτοκαλιά κρασιά κατά την παραγωγή των οποίων η ζύμωση γίνεται μαζί με τους φλοιούς).

Info: Oh!Dio Athens | Αδριανού 3, Θησείο | Κρατήσεις: 210 3213170 

Paleo

Δύσκολος ο Πειραιάς για τους Αθηναίους, ωστόσο αυτή η διαδρομή σε αποζημιώνει στο τέλος. Το Paleo βρίσκεται σε έναν απίστευτο παράδρομο του λιμανιού (από την πλευρά του Jumbo) στην ιστορική βιομηχανική του ζώνη, που αξίζει να τον επισκεφτείς όχι μόνο το χειμώνα για τον εσωτερικό του χώρο, αλλά και κάποιο καλοκαιρινό απόγευμα για να κάτσεις έξω. Ο σομελιέ Γιάννης Καϋμενάκης μετέτρεψε την παλιά καπναποθήκη, ανάμεσα στα συνεργεία και τα μαστόρικα, σε ένα χώρο έξοχης αισθητικής με μαγική ατμόσφαιρα. Το Paleo καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις οικειότητα και ζεστασιά χωρίς να χάνει τον βιομηχανικό του αέρα, που είναι και η απόλυτη δύναμή του. Η μεγάλη γνώση αλλά και η ανεπιτήδευτη αγάπη του ιδιοκτήτη για το κρασί σφραγίζει τις επιλογές του σε ετικέτες που θα σας ταξιδέψουν στον διεθνή αμπελώνα και τον ευρωπαϊκό νότο συντροφιά με εκλεκτές ζεστές επιλογές, αλλά και πλατό διαλεγμένων αλλαντικών και τυριών.

Info: Paleo | Πολυδεύκους 39, Πειραιάς | Τ: 21 04125204

Αγίου Βαλεντίνουwine barΗμέρα του Αγίου ΒαλεντίνουεστιατόριοφαγητόκρασίAθήναεστιατόρια