Food & Drink|14.03.2024 17:30

Γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα, λουκουμάδες - Τα ωραία γλυκά της Τυρινής

Χριστίνα Τσαμουρά

Όταν η παράδοση ζητάει γάλα, κάποια γλυκίσματα είναι μονόδρομος. Γαλακτομπούρεκα και γαλατόπιτες έκλειναν το παραδοσιακό τραπέζι την εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα -γλυκίσματα που θα κυριαρχούσαν όλη την περίοδο της άνοιξης οπότε αφθονούσε η σχετική πρώτη ύλη, αλλά και τα αυγά.

Πρωταγωνιστές το γάλα, τα γαλακτοκομικά και τα χλωροτύρια

Στα μισά της τρίτης εβδομάδας του Τριωδίου που διανύουμε, της λεγόμενης και Τυρινής, Τυροφάγου ή Μακαρονούς, επιλέγουμε κι εμείς, μνημονεύοντας την παράδοση αυτή, συνταγές για μερικά από τα πλέον αγαπητά γλυκίσματα με πρωταγωνιστή το γάλα. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι γαλατόπιτες και γαλακτομπούρεκα έδιναν το παρών στα φαγοπότια αλλοτινών εποχών, πάντα πλάι στους αφράτους, χρυσαφένιους λουκουμάδες και τα άλλα γλυκά τηγανιού -κατεξοχήν αποκριάτικα γλυκίσματα.

Οι κρέμες για τη γέμιση ήταν συνήθως ένας συνδυασμός από γάλα και σιμιγδάλι ή αλεύρι με προσθήκη αυγών, βουτύρου και συχνά κάποιου αρωματικού, όπως πορτοκάλι, λεμόνι ή μαστίχα. Κάποιες φορές το μανούρι, η φρέσκια γλυκιά μυζήθρα και το ανθότυρο αναλάμβαναν να πλουτίσουν περαιτέρω την υφή και τη γεύση της κρέμας.

Συνταγή για παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

Με τραγανό φύλλο, σιρόπι αρωματισμένο με λεμόνι ή πορτοκάλι και πλούσια σιμιγδαλένια κρέμα, το παραδοσιακό αυτό γλυκό ταψιού έχει αμέτρητους φίλους. Δείτε πώς θα το φτιάξετε πατώντας εδώ ή εδώ.

Συνταγή για λουκουμάδες με κρέμα

Πάντα αγαπητοί οι αφράτοι, φουσκωτοί και τραγανοί λουκουμάδες στη συνταγή αυτή συνδυάζονται με κρέμα, ιδανική για την περίπτωση. Δείτε πώς θα τους φτιάξετε βήμα βήμα πατώντας εδώ.

Συνταγή για γαλατόπιτα με ανθότυρο και σταφίδες

Μια υπέροχη γλυκιά «ανθοτυρόπιτα» χωρίς φύλλο ή αλεύρι, όπου το γευστικό λευκό τυρί και η κρέμα γάλακτος παίζουν καθοριστικό ρόλο για την πλούσια γεύση της. Σταφίδες και μέλι θα γλυκάνουν το αποτέλεσμα που θα αποζημιώσει τους φαν των κρεμών. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για παραδοσιακή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο 

Αν ψάχνετε συνταγή για γαλατόπιτα όπως η πελοποννησιακή, χωρίς φύλλο ή ζυμάρι, θα βρείτε πατώντας εδώ.

γάλαγλυκάανθότυρο