Food & Drink|16.03.2024 07:55

Ζουμερά θαλασσινά στη σχάρα - Χρόνοι ψησίματος για χταπόδι, σουπιές, γαρίδες, καλαμάρια

Newsroom

Από την Καθαρά Δευτέρα κι έπειτα και για όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι οι αγαπημένοι μεζέδες για τα ουζάκια και το κρασάκι μας δεν είναι άλλοι από το ψητό χταπόδι, τις σουπιές, τις γαρίδες και τα καλαμάρια. Συμβουλές για να πετύχει το μπάρμπεκιου με θαλασσινά.

Για σουπιές ψητές και ψητά καλαμάρια

Σουπιές και καλαμάρια πρέπει να είναι καθαρισμένα (ζητήστε το απ’ τον ιχθυοπώλη). Ιδανικά για ψήσιμο θεωρούνται καλαμάρια και σουπιές με βάρος γύρω στα 250 γρ. – 300 γρ. Τα μικρά καλαμάρια είναι καλύτερα να μπουν στο τηγάνι. Όσο για τα θράψαλα, ως κάπως σκληρότερα, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε μαγειρευτά.

Χρόνος ψησίματος για σουπιές και καλαμάρια. Για το προαναφερθέν βάρος θα χρειαστεί ψήσιμο 6'-8' και για τις δύο Η θράκα να είναι προς δυνατή και η απόσταση της σχάρας από τα κάρβουνα γύρω στα 8 εκ.

Για γαρίδες ψητές

Για τη σχάρα καλό είναι να διαλέξετε γαρίδες μέτριου ή μεγάλου μεγέθους. Ψήστε τις γαρίδες με το κέλυφος για να μείνουν ζουμερές και καθαρίστε τις μετά. Μπορείτε να περάσετε τις γαρίδες σε καλαμάκια για να τις γυρίζετε όλες μαζί πιο εύκολα, ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε αφαιρέσει το κέλυφος, οπότε θέλουν μεγάλη προσοχή για να μη στεγνώσουν και χάσουν τη νοστιμάδα τους..

Ο χρόνος ψησίματος της γαρίδας αλλάζει ελαφρά με βάση το μέγεθος, συνήθως όμως δεν ξεπερνάει τα 3' από την κάθε πλευρά. Μόλις τις δείτε να κοκκινίζουν, είναι έτοιμες.

Για χταπόδι ψητό

Το χταπόδι που θα επιλέξουμε -και ανάλογα πάντα με το μέγεθος της παρέας- καλό θα είναι ξεπερνάει το 1 1/2 κιλό καθώς μαζεύει αρκετά με το ψήσιμο. Θα πρέπει επίσης να χωριστεί σε πλοκάμια, πράγμα που μπορείτε να ζητήσετε να το κάνει για σας ο ιχθυοπώλης. Ο σάκος του χταποδιού είναι αρκετά σκληρός για να μπει στη σχάρα. Προτιμήστε να τον χρησιμοποιήσετε σε άλλες παρασκευές.

Χρόνος ψησίματος για χταπόδι στα κάρβουνα. Πλοκάμια χταποδιού με περίμετρο γύρω στα 3 εκ. χρειάζονται 24'-28' για να ψηθούν περιμετρικά. Η θράκα θα πρέπει να είναι προς δυνατή και η σχάρα σε απόσταση περίπου 10 εκ.

Καθαρή και καλά πυρωμένη σχάρα

Γενικός κανόνας για τα BBQ είναι ότι όσο πιο καθαρή η σχάρα τόσο λιγότερο το κόλλημα των τροφών επάνω της κατά το ψήσιμο.

Οι σχάρες πρέπει να έχουν ήδη ζεσταθεί καλά πριν μπει η τροφή για ψήσιμο.

Το άλειμμα με ελαιόλαδο της τροφής βοηθάει το ψήσιμο και τη νοστιμίζει.

σουπιέςχταπόδιγαρίδεςκαλαμαράκια