Food & Drink|16.04.2019 15:50

Φτιάχνουμε χόρτα τσιγαριαστά με σάλτσα ταραμά

Newsroom

Οι λόγοι για τους οποίους νηστεύουμε διαφέρουν. Άλλοι ακολουθούν τους νηστίσιμους κανόνες κατά γράμμα, άλλοι απέχουν από συγκεκριμένες τροφές, ενώ κάποιοι βρίσκουν σ’ αυτές τις μέρες μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε, ας μαγειρέψουμε κάτι πρωτότυπο και θρεπτικό. 

Χόρτα τσιγαριαστά με σάλτσα ταραμά

Χρόνος: 30 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1,5 κιλό διάφορα εποχιακά χόρτα ανάμεικτα (αγριόχορτα και σέσκουλα, λάπαθα), καλά πλυμένα και χοντροκομμένα

200 ml ελαιόλαδο

½ κούπα πλιγούρι, μουλιασμένο σε νερό

1 μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες

1 μάτσο μάραθο (ή άνηθο)

αλάτι

πιπέρι

50 γρ. ταραμά

2 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς την κόρα τους

χυμό από 1 λεμόνι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε, σε χαμηλή φωτιά, το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και, μόλις γυαλίσουν κι αυτά, ρίχνουμε τα χόρτα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε το πλιγούρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον μάραθο και το πιπέρι. Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα ταραμά. Χτυπάμε τον ταραμά με το ψωμί και το λεμόνι, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Όταν τα χόρτα μελώσουν, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ταραμά και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.

 Σημ. Οι βλαστοί θέλουν ζεμάτισμα, για 2-3 λεπτά, πριν από το σοτάρισμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη συνταγή και θαλασσινά (σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες κ.ά.), τα οποία θα σοτάρουμε ελαφρώς στο τηγάνι, μετά το κρεμμύδι, θα τα βγάλουμε και θα τα ξαναρίξουμε προς το τέλος των 20 λεπτών που χρειάζεται το πλιγούρι για να μαγειρευτεί.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου / Επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

νηστίσιμασυνταγές