Food & Drink|19.04.2019 16:15

Φτιάχνουμε μακαρονάδα με αβγοτάραχο

Newsroom

Μακαρονάδα με αυγοτάραχο

Χρόνος: 30 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

500 γρ. σπαγγέτι

80 γρ. ελαιόλαδο

1 μικρή πιπεριά τσίλι

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό φινόκιο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κούπα από το νερό βρασμού

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

50 γρ. τρίμμα αυγοτάραχου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο από όσο προτείνεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη 1 κούπα από το νερό όπου έβρασαν. Κρατάμε και μια κουταλιά τρίμμα αυγοτάραχου και ρίχνουμε το υπόλοιπο στην κούπα με το νερό.

Παράλληλα, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, μαζί το τσίλι και το σκόρδο, και τα αφήνουμε, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά. Απομακρύνουμε το σκόρδο και το τσίλι. Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και το φινόκιο. Όταν μαλακώσει το φινόκιο, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό με το αυγοτάραχο, που είχαμε κρατήσει. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας τα μακαρόνια με το υπόλοιπο τρίμμα αυγοτάραχου και τον λεπτοκομμένο μαϊντανό.

Σημ. 1. Το τρίμμα αυγοτάραχου πωλείται συσκευασμένο σε βαζάκια ή μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας από αυγοτάραχο που έμεινε, στέγνωσε και σκλήρυνε στο ψυγείο. Όταν περισσεύει τρίμμα στο βαζάκι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε για να ενισχύσουμε τη γεύση της ταραμοσαλάτας, ακριβώς όπως κάνουμε και με τα αυγά της ρέγκας, είτε αντί για αλάτι πάνω από διάφορα φαγητά.

Σημ. 2. Η μακαρονάδα με αυγοτάραχο μπορεί, φυσικά, να γίνει και με φέτες αυγοτάραχου. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο, που καλύπτει τη λεπτή γεύση του αυγοτάραχου και απλώς, αντί του τρίμματος, την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε 20-24 λεπτοκομμένες φετούλες, μοιράζοντάς τες πάνω από τα πιάτα.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου / Επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγές