Food & Drink|25.04.2019 18:38

Τσουρέκι: Όταν η Αθήνα μοσχοβολάει μαχλέπι

Newsroom

Lido

Μικρασιάτικης καταγωγής, τρεις γενιές στο επάγγελμα, η οικογένεια Πιπερίδη ζυμώνει με περισσή μαεστρία το τσουρέκι της. «Το μυστικό βρίσκεται καταρχήν στα υλικά», μας λέει ο Γιάννης Πιπερίδης: «Παίρνουμε το μαχλέπι από την επαρχία του Τοκάτ, στην Τουρκία, που έχει το καλύτερο. Το αγοράζουμε σε σπόρους και το σπάμε εμείς. Μαστίχα παίρνουμε του συνεταιρισμού, σε φακελάκια». Τσουρέκια φουρνίζουν καθημερινά στο Lido, κλασικά, με σοκολάτα ή με κάστανο, το Πάσχα όμως φτιάχνουν και κουλούρες με κόκκινο αυγό στη μέση – το επίσημο, το γιορτινό τσουρέκι (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 2107516898).

Εύη

Το ζαχαροπλαστείο της Εύης –από το 1936 στην Κωνσταντινούπολη, από το 1971 στην Αθήνα– αποτελεί κλασικό σημείο συνάντησης των Κωνσταντινουπολιτών. Με μαχλέπι που έρχεται από την Πόλη, μαστίχα από τη Χίο και τεχνογνωσία (πόσο θα ξεκουραστεί το ζυμάρι, πότε θα φουρνιστεί, πότε θα βγει), το τσουρέκι τους είναι ένας μικρός γευστικός μύθος της πόλης. Εκτός από το κλασικό τσουρέκι και εκείνο με το αυγό, πάρτε και σκαλτσούνια με σταφίδες και πορτοκάλι και ιτσλί (Ιλισίων 2 & Νυμφαίου 4, Ιλίσια, τηλ. 2107241766, 2107250133).

Αφοί Ασημακόπουλοι

Ένα εξαιρετικό μαγαζί σε όλα του, δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει κι εξαιρετικό τσουρέκι. Σφιχτό, με ίνες, πολίτικα αρώματα και διακριτικό άρωμα πορτοκαλιού από το ξύσμα που μπαίνει στη ζύμη, εμφανίζεται σε δύο εκδοχές: το κλασικό με το φιλέ αμύγδαλο και το «γεμιστό», πιο πλούσιο, με σταφίδες και καρύδι. Κοντά και τα πασχαλινά κουλουράκια, τα σμυρναίικα κι εκείνα που φτιάχνονται από τη ζύμη της πάστα φλόρα (Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 2103610092).

Ο Τάκης

Υπήρξα κάποτε γειτόνισσα και μυριζόμουν κυριολεκτικά πότε ήταν έτοιμα τα τσουρεκάκια. Το τσουρέκι του περίφημου φούρνου στην οδό Μισαραλιώτου, στο Κουκάκι, βασίζεται στην παραδοσιακή πολίτικη συνταγή, είναι αφράτο κι όχι πολύ γλυκό, κι έρχεται σε πολλές εκδοχές – με σοκολάτα, με σταφίδα… (Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 2109230052).

Μaxim

Αξίζει να βάλετε GPS για να εντοπίσετε αυτήν τη μικρή πλατεία της Νέας Σμύρνης (στο ύψος της Αγίας Παρασκευής) και να δοκιμάσετε το τσουρέκι του Maxim, που μετράει 36 χρόνια ιστορίας στη γειτονιά. «Δεμένο», πεντανόστιμο κι αφράτο, φτιάχνεται με μαεστρία. Πέρα από την κλασική συνταγή, προτείνουμε να δοκιμάσετε εκείνο που πασπαλίζεται με μαυροκούκι αντί για αμύγδαλο – το άρωμά του δένει πολύ ωραία με το τσουρέκι. Φεύγοντας μην παραλείψετε να πάρετε και κάποιο από τα σιροπιαστά τους, όπως το πουγκάκι με καϊμάκι με φιστίκι Aιγίνης (Πλ. Βασιλέως Γεωργίου Β11, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109324603).

Μοn Quartier 

Είναι δύναμη στα νότια προάστια. Το τσουρέκι και εδώ είναι παραδοσιακό, δεν υπάρχουν παραλλαγές, ούτε τεράστια ποσότητα, γι’ αυτό φροντίστε να το προμηθευτείτε εγκαίρως. Βούτυρο Ολλανδίας και γάλακτος, αυγά, μαγιά, μαχλέπι, μαστίχα, κι έτοιμο το σφιχτοδεμένο τσουρέκι, με ίνες, και σχετικά άγλυκο, πασπαλισμένο με φιλέ αμύγδαλου. Το βρίσκουμε μόνο το Πάσχα και μάλιστα αμπαλαρισμένο σε χρωματιστά χαρτιά, δεμένο σαν χαρούμενη καραμέλα. Αν θέλετε τώρα και μια σοκολατένια πινελιά, τα ροκάκια του μαγαζιού (γάλακτος και υγείας) είναι κλασική αξία (Bασ. Παύλου 63, Πλ. Βούλας, τηλ. 2108990040).

Ritas Cookies

Επόμενος προορισμός η Παλιά Κοκκινιά και το εργαστήριο της κυρίας Ρίτας Aμιραλιάν, της Αρμένισσας. Ειδικότητά της, βέβαια, είναι τα κουλουράκια, αλλά και το αφράτο τσουρέκι της, με μαχλέπι, μαστίχα και… τα δικά της μυστικά συστατικά, γίνεται ανάρπαστο. Αξίζει πάντως να δοκιμάσετε και την υπέροχη, νηστίσιμη ταχινόπιτά της (Δομοκού 40, Παλιά Κοκκινιά, τηλ. 2104912323).

Κείμενο: Μελίνα Σιδηροπούλου 

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

τσουρέκιΠάσχα