Food & Drink|22.04.2019 09:01

Kρασί και όχι μόνο: Μυστικά και στρατηγικές... πόσης για το τραπέζι της Λαμπρής

Newsroom

Κάποτε με είχαν καλέσει μια Κυριακή του Πάσχα σ’ ένα σπίτι στον Μαραθώνα. Όταν ψήθηκε το αρνί, το έφεραν έτσι όπως ήταν, με τη σούβλα, επάνω στο τραπέζι. Περίμενα ο οικοδεσπότης να το τεμαχίσει τελετουργικά με ένα κοφτερό μαχαίρι και να σερβιριστούμε οι καλεσμένοι με τη σειρά μας, ο καθένας από λίγο και επιλεκτικά. Όμως, οι πεινασμένοι όσο και μυημένοι συνδαιτυμόνες είχαν άλλα σχέδια. Δεν πρόλαβε να ακουμπήσει το αρνί στο τραπέζι και όλοι όρμησαν επάνω του να το κατασπαράξουν. Και με τα χέρια! Αυτό το τελευταίο ήταν η χαριστική βολή, να βλέπεις δηλαδή δεκάδες δάχτυλα να το ψηλαφούν για να διαλέξουν το καλύτερο κομμάτι. Έφυγα νηστικός.

Κακά τα ψέματα: στα περισσότερα σπίτια το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα είναι κανονικό κινέζικο μαρτύριο, με όλους τους καλεσμένους να κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας καρτερικά να ψηθεί το άτιμο το ζώο, ώστε να λυτρωθούν από τις μυρωδιές και την προσμονή. Είναι να μην πέφτεις επάνω του σαν να μην υπάρχει αύριο;

Σε τέτοιες περιπτώσεις γαστρονομικού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», το να μιλάμε για «αρμονία στη γεύση» μεταξύ κρασιού και εδεσμάτων είναι λίγο σαν την ορχήστρα του Τιτανικού, που έπαιζε κλασική μουσική ενώ βούλιαζε το πλοίο. Για τον λόγο αυτόν και επειδή οι μεταβλητές του πασχαλινού τραπεζιού είναι πολλές, από το αν θα σουβλίσετε ή όχι, μέχρι τι καιρό θα κάνει και πόσους καλεσμένους θα έχετε (γύρω από ένα τραπέζι ή ανεμοσκόρπιστους σε όλο τον κήπο;), αντί να σας προτείνουμε για πολλοστή φορά πέντε Νάουσες για το αρνί σας, σάς φτιάξαμε έναν συνοπτικό πίνακα με διάφορες στρατηγικές... πόσης, που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες. Όπως και να ’χει, εάν θέλετε ο τομέας «αλκοόλ» του πασχαλινού σας τραπεζιού να αρθεί στο ύψος των γευστικών σας φιλοδοξιών, θα πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη και να εκμεταλλευτείτε τις άπειρες επιλογές της αγοράς.

Καταρχάς φροντίστε όσοι καλεσμένοι σας είναι γερά ποτήρια να πίνουν συνέχεια νερό! Αγοράστε άφθονο εμφιαλωμένο νερό, κρατήστε τα ποτήρια όλων συνέχεια γεμάτα και πιέστε όσους πίνουν κρασί σαν να μην υπάρχει αύριο να πίνουν και νερό μαζί – για να υπάρχει αύριο.

Λόγω της αναμονής μέχρι να σερβιριστεί το αρνί, η Κυριακή του Πάσχα προσφέρεται για απεριτίφ. Ξεκινήστε με ένα ελαφρύ λευκό κρασί τύπου Μαντινεία, με κάποιον ροδίτη από την Πάτρα, με μια όμορφη και κομψή ρομπόλα από την Κεφαλονιά. Στη συνέχεια, με το που θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτοι μεζέδες, μπορείτε να ανεβείτε ένα σκαλοπάτι προς τα λευκά κρασιά με περισσότερο σώμα, όπως είναι οι μαλαγουζιές, τα σαββατιανά και τα ασύρτικα (δεν είναι ακόμα η ώρα των βαρελάτων λευκών). Τώρα είναι, επίσης, η κατάλληλη στιγμή να σερβίρετε ένα καλό ροζέ. Η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο στα ροζέ κρασιά και οι επιλογές είναι πλέον πάρα πολλές, τόσο στο παραδοσιακό, σκουρόχρωμο στιλ, όσο και στο πιο ανοιχτόχρωμο, μοντέρνο. Τα ροζέ ταιριάζουν πολύ όμορφα με όλων των ειδών τα ορεκτικά. Εάν είστε μεγάλη παρέα, μια ιδέα είναι να έχετε μία μεγάλη σαμπανιέρα με πάγο και νερό και να την γεμίσετε με διάφορα λευκά και ροζέ κρασιά, ώστε ο κόσμος να πειραματιστεί με διάφορες γεύσεις και συνδυασμούς.

Δίπλα στα κρασιά-απεριτίφ δεν μπορεί να μην έχετε και δυο-τρεις επιλογές από μπίρες, ούζο και τσίπουρο. Τιμήστε τους καλεσμένους σας με ένα καλό εμφιαλωμένο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και ένα ούζο από 100% απόσταξη. Δείξτε την αρχοντιά σας αποφεύγοντας τα χύμα τσίπουρα, πολλά από τα οποία είναι εντελώς αμφίβολης προέλευσης και ενίοτε επικίνδυνα για την υγεία. Όσον αφορά τις μπίρες, μπορείτε να έχετε μερικές απλές λάγκερ για όσους ενδιαφέρονται απλώς να ξεδιψάσουν και επιλέξτε για τους άλλους δυο-τρεις ετικέτες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Οι καλεσμένοι σας θα σας ευγνωμονούν.

Καθώς θα περνά η ώρα και θα αφήνετε πίσω σας τα κόκκινα αυγά, τις μαγειρίτσες, τις πίτες, τα κοκορέτσια και τις σαλάτες, θα μεγαλώνει και η λαχτάρα των οινόφιλων καλεσμένων σας για κόκκινο κρασί. Μη βγάλετε το κόκκινο κρασί από την αρχή της ημέρας, περιμένετε καλύτερα να το σερβίρετε με το κρέας και για την ακρίβεια προτού αυτό έρθει στο τραπέζι. Προσοχή, επίσης, στη θερμοκρασία σερβιρίσματος, ειδικά εάν κάνει ζέστη. Εφόσον υπάρχει χώρος στο ψυγείο, αφήστε το εκεί γύρω στα 40 λεπτά να δροσίσει ή 10 λεπτά σε μία σαμπανιέρα με πάγο και νερό.

Έχει αποδειχθεί σε πολλά τεστ που έχουν γίνει από δημοσιογράφους γεύσης πως το ξινόμαυρο από τη Μακεδονία είναι ο ιδανικός συνοδός για το αρνί στη σούβλα. Αν πάμε σε άλλα ψησίματα, π.χ. ταψί και γάστρα ή μαγειρευτό, θα κοιτάξουμε να βρούμε ένα λιγότερο στυφό, κόκκινο κρασί, π.χ. μία Νεμέα, ένα στρογγυλεμένο καμπερνέ, ένα σιρά από την Κεντρική Ελλάδα ή ακόμα και ένα λευκό με γεμάτο σώμα. Φυσικά, όσο λιγότεροι οι καλεσμένοι, τόσο πιο καλό και... ακριβό το κρασί που μπορούμε να σερβίρουμε. Επίσης, η λύση ενός καλού κρασιού σε ασκό δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, εάν έχουμε καλέσει πολύ κόσμο, και οι κάβες έχουν εδώ ενδιαφέρουσες λύσεις να προτείνουν.

Τέλος, αν αντέχετε ακόμα, ένα κρασί-επιδόρπιο θα «καθαρίσει» τον ουρανίσκο όλων και θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ως η τελευταία γεύση της ημέρας. Τιμήστε τα καταπληκτικά μοσχάτα της πατρίδας μας από τη Σάμο, την Πάτρα και το Ρίο, τη Λήμνο και τη Ρόδο, στην πιο φρέσκια εκδοχή τους, δηλαδή όχι παλαιωμένα, και σερβίρετέ τα κρύα με διάφορα φρούτα ή γλυκά.

Κείμενο: Ντίνος Στεργίδης

Πηγή: eat me Aπριλίου. Το eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής

Πάσχακρασίποτό