Food & Drink|04.05.2019 11:36

Καφές: Δοκιμάσαμε το Cafeistas στο Περιστέρι

Newsroom

Τελευταία άκουγα να μιλούν πολύ για αυτό το project ονόματι Cafeistas που βρίσκεται κάτω από τα φτερά της Coffee Republic, η οποία καβουρδίζει καφέ ήδη από το 1996, δίνοντας έμφαση στον espresso και στον καφέ φίλτρου. Το Cafeistas είναι το πιο ποιοτικό και πειραματικό, αν θέλετε, κομμάτι της, που ξεκίνησε το 2011. Για να το γνωρίσω καλύτερα, επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Περιστέρι, ανάμεσα σε εργοστάσια, μεταφορικές και συνεργεία αυτοκινήτων, και γρήγορα βρέθηκα στην τεράστια φωτεινή αίθουσα με το βιομηχανικό στιλ και τα μοντέρνα έπιπλα που φιλοξενεί το όμορφο, ζεστό και ήρεμο Cafeistas café.

«Εδώ υποδεχόμαστε τους φιλοξενούμενούς μας, αλλά και τους καθημερινούς μας πελάτες, που απλά θέλουν να απολαύσουν έναν ωραίο καφέ», μου είπε ο Κώστας Δαλακούρας που μαζί με τον Παναγιώτη Κόντο κρατούν το τιμόνι της εταιρείας. Πίσω ακριβώς από την μπάρα και τις μεγάλες τζαμαρίες, τα καρβουδιστήρια αλλά και όλη η γραμμή παραγωγής είναι σε κοινή θέα. «Στις καινούργιες εγκαταστάσεις μας δεν κρύβουμε τίποτα. Θέλουμε όσοι έρχονται να βλέπουν πώς λειτουργούμε, πώς γίνεται το καβούρδισμα και να καταλαβαίνουν τι κάνουμε», μου εξήγησαν. Δεν μένουν μόνο στο γοητευτικό αυτό «φαίνεσθαι»: στον πρώτο όροφο του κτιρίου έχουν δημιουργήσει ειδικές αίθουσες όπου παραδίδουν σεμινάρια πιστοποιημένα από την SCA (Παγκόσμια Ομοσπονδία του Καφέ).

Οι Cafeistas, πέρα από μια σειρά specialty καφέδων κι έναν χώρο όπου μπορεί κανείς να τους δοκιμάσει ή να τους αγοράσει για το σπίτι, είναι μια ομάδα, μια οικογένεια. Ο σεβασμός που δείχνουν στον πράσινο κόκκο (σε αυτήν τη μορφή ταξιδεύει ο καφές στα μεγάλα σακιά μέχρι εδώ) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Δεν είναι μόνο οι ποιοτικοί έλεγχοι που κάνουν ανά πάσα στιγμή, ούτε ο τρόπος που τον αποθηκεύουν –έχουν κατασκευάσει έναν ειδικό υπόγειο χώρο όπου ελέγχουν την υγρασία και τη θερμοκρασία, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον φύλαξης– αλλά και το πώς μιλούν κάθε φορά για αυτόν.

Τώρα όσον αναφορά το τι θα βρείτε στα ράφια, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από καφέδες τόσο από τη Λατινική Αμερική όσο και από την Αφρική. Θα σας αναφέρω, για παράδειγμα, έναν από το Μπουρούντι που δοκίμασα σε φίλτρο, έναν γλυκό καφέ που αφήνει στο στόμα γεύση από βατόμουρο και αποξηραμένο σύκο. Θα σταθώ επίσης και σε εκείνον από την Αιθιοπία, που ζήτησα σε espresso, με «την ήρεμη» οξύτητα και το φρουτένιο προφίλ του, καθώς και σε ακόμη έναν, από την Ουγκάντα, με πολύ γλυκό χαρακτήρα, όπου κυριαρχούν νότες από ροδάκινο και βερίκοκο.

Οικονομίδου 25, Περιστέρι, τηλ. 2146871888

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

καφές