Food & Drink|27.04.2019 19:25

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα bar events όπως το Bar Engage

Newsroom

«Λάρισα; Τι πας να κάνεις στη Λάρισα;» Αυτή ήταν η στάνταρ αντίδραση όσων άκουγαν ότι θα ανέβαινα στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου εκείνο τον Μάιο του 2016 για το Bar Engage. Ούτε εγώ ήμουν σίγουρος τι ακριβώς πήγαινα να κάνω σε μια πόλη που δεν είχα επισκεφτεί ποτέ, αλλά την είχα ακούσει για τους εντελώς λάθος λόγους, δηλαδή για τα κοψίδια και τα τοστάκια που σου σέρβιραν με το ποτό και για ένα μπουζουκομάγαζο όπου επεβίωνε ακόμη το έθιμο του σπασίματος πιάτων. Ο Στέφανος Δραγανιδάκης, που με προσκάλεσε ως συνδιοργανωτής, μου είπε για να με δελεάσει κάτι για σοβαρά κοκτεϊλάδικα και εστιατόρια, για τη ζωντάνια της πόλης και για δέκα bartenders που θα έρχονταν από το Παρίσι (με αυτήν τη σκηνή είχαν δεσμούς οι έτεροι συνδιοργανωτές, Αλέξης Σακελάρης, εφεξής «πρόεδρος», Αλέξης Πατσιούρας του Kubrick και Άρης Μακρής) για να φτιάξουν τα cocktails τους – «θα τα σερβίρουν με τοστάκια;» αναρωτήθηκα τότε από μέσα μου, με κυνισμό που θα τον κατάπινα αμάσητο μερικές μέρες μετά. Πλησιάζοντας στην τέταρτη έκδοση του Bar Engage, να ομολογήσω ότι είμαι πανευτυχής που, αποδεχόμενος εκείνη την πρόσκληση, απέκτησα μια δεύτερη πατρίδα («Πατρίδα!» είναι ο χαιρετισμός μας με τον Πατσιούρα, κάθε φορά που ξανασμίγουμε), φίλους που τους έχω βαθιά στην καρδιά μου (ξέρετε ποιοι είστε και θα με συγχωρέσετε που δεν θέλω να ακουστώ ως ευχαριστήριος λόγος σε απονομή βραβείων) και κάρτα τακτικού επιβάτη στα ΚΤΕΛ Λάρισας... with benefits, ακριβώς όπως κάποιοι από τους ενθουσιώδεις bartenders που φιλοξενήθηκαν στη διοργάνωση απέκτησαν πριν φύγουν από την πόλη τατουάζ με το όνομά της.

Ανάμεσα στα τόσα bar events, το Bar Engage ανήκει σε μια κατηγορία από μόνο του ή, για την ακρίβεια, εγκαινίασε μια νέα κατηγορία. Κι αυτό γιατί η βασική ιδέα, όπως θα σου την περιγράψει με τον χαρακτηριστικό λεκτικό του οίστρο ο πρόεδρος, δεν είναι μερικά guest bartendings και γευσιγνωσίες για να ’χουμε να λέμε ότι μας έφτιαξε cocktail ο Sullivan Doh, που τον έβαλε το Forbes στη λίστα με τους σημαντικότερους Ευρωπαίους κάτω των 30, ή ότι δοκιμάσαμε το premium απόσταγμα με τη μύτη έτσι και το σώμα αλλιώς. Το Bar Engage κινείται από την επιθυμία των διοργανωτών να φιλοξενήσουν στη Λάρισα τους συναδέλφους τους bartenders και bar owners, να προβάλουν την πόλη τους (γιατί όχι, να αντιστρέψουν τα στερεότυπα γι’ αυτήν), να μπάσουν τους Λαρισαίους στην υπόθεση cocktail, να δημιουργήσουν δεσμούς και φιλίες στον αχανή κόσμο του bartending και, τελικά, να στήσουν μια γιορτή που όλοι, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι, θα την περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρονιά, όχι γιατί το λέει ένα άρθρο ή η διαφήμιση ενός χορηγού, αλλά γιατί ως γιορτή τη βιώνουν.

Με χαρά παρακολούθησα το Bar Engage να εξελίσσεται: από την πρώτη του έκδοση, που ήταν γαλλοκρατούμενη, στη δεύτερη, όπου στήθηκε μια άτυπη «κόντρα» μεταξύ Γάλλων και Άγγλων bartenders και υποδέχτηκε και ελληνικές bar teams, κι έπειτα στην τρίτη, που μεταμορφώθηκε σε μια πανευρωπαϊκή υπόθεση. Μαζί με τους καλεσμένους ανέβηκα μια και δυο και τρεις φορές στα Μετέωρα, στην καθιερωμένη εκδρομή, έφαγα φανταστικές πίτες σε χωριά στα διαλείμματα των εκδρομών, ήπια κρασιά και τσίπουρα σε τοπικά οινοποιεία και αποστακτήρια, και τα βράδια έκανα αξέχαστο bar-hopping απ’ το ένα guest bartending στο άλλο, παρασέρνοντας (και παρασυρμένος από) γνωστούς και αγνώστους. Φέτος, από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, θα βρίσκονται στη Λάρισα γύρω στους 70 bartenders από εξωτερικό και Ελλάδα, και δέκα από τα πενήντα καλύτερα bars του κόσμου. Ο λόγος για να πάτε δεν είναι μόνο για να πιείτε πολλά καλά cocktails, αλλά για να νιώσετε πως περπατάτε αγκαζέ με μια ολόκληρη πόλη.

Πηγή: eat me Aπριλίου. Το eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής

μπαρκοκτέιλ