Food & Drink|07.05.2019 16:55

Συνταγή για τρόφιε με πέστο τζενοβέζε

Newsroom

Pesto ονομάζεται μια ολόκληρη ομάδα ωμών σαλτσών, που, παρά τα εντελώς διαφορετικά υλικά τους, φέρουν το ίδιο όνομα λόγω του κοινού τρόπου παρασκευής τους. Το pesto παρασκευάζεται μέσα σε ένα μαρμάρινο γουδί, όπου τα υλικά του πολτοποιούνται, συνήθως με ξύλινο γουδοχέρι, μέχρι να σχηματιστεί μία κρεμώδης σάλτσα. Το πράσινο pesto με βασιλικό από τη Γένοβα είναι αναμφίβολα η πιο δημοφιλής σάλτσα αυτής της ομάδας.

Trofie al pesto genovese (Τρόφιε με πέστο τζενοβέζε)

Χρόνος: 25 λεπτά

Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

400 γρ. ζυμαρικά trofie

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.σ. κουκουνάρι

40 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού, χωρίς κλωνάρια

1 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

3 κ.σ. pecorino

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Για τη σάλτσα πέστο βάζουμε τα κουκουνάρια με το σκόρδο και λίγο αλάτι στο γουδί* και τα αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια αλοιφή. Προσθέτουμε σε δόσεις τα φύλλα του βασιλικού και συνεχίζουμε να αλέθουμε με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνουμε αργά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το άλεσμα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε και τα τυριά και ανακατεύουμε.

Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα σουρώνουμε, διατηρώντας λίγο από το νερό τους, και τα ανακατεύουμε καλά με το pesto. Προσθέτουμε –αν χρειάζεται– λίγο από το νερό όπου έβρασαν, έτσι ώστε να έχουμε μια σχετικά ρευστή σάλτσα.

Σημείωση: Το pesto, θεωρητικά, θα πρέπει να γίνεται πάντα σε γουδί. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ, επιλέγουμε τις πλαστικές του λεπίδες και προσέχουμε να μην ανεβάσει θερμοκρασία. Αν περισσέψει pesto, καλύπτουμε την επιφάνειά του με ελαιόλαδο για να μην οξειδωθεί και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάππα / Food stylist: Tina Webb, Bοηθός food stylist: Ματίνα Πετρουτσά

Πηγή: eatme Μαΐου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ιταλική κουζίνασυνταγές