Food & Drink|18.05.2019 15:30

Αθήνα, a tavola! Τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της πόλης

Newsroom
Ο κήπος του Parla στην Κηφισιά

Parla

Μπορεί τώρα, που σιγά-σιγά ο καιρός παίρνει τα πάνω του, o φανταστικός, καταπράσινος κήπος του Parla να είναι ένα πρώτης τάξεως σκηνικό για να χαλαρώσετε κάποιο βράδυ, αλλά το δυνατό χαρτί του εστιατορίου παραμένει ο executive chef του, Θοδωρής Παπανικολάου. Το πιάτα του έχουν φινέτσα, κορυφαία υλικά και ευφάνταστα σενάρια, σε ένα μενού που αντλεί υλικό από τη γαστρονομική παράδοση της Τοσκάνης, την οποία ο σεφ φιλτράρει μέσα από τη δίκη του ιδιοσυγκρασιακή σήτα. Θα πρότεινα σίγουρα τα φοβερά νόστιμα κανελόνια με ραγκού από χοιρινά και μοσχαρίσια μάγουλα. Πάντως, οσονούπω λανσάρουν την καλοκαιρινή κάρτα που θα είναι πιο ανάλαφρη. Τα μεσημέρια του Σαββάτου στο brunch, η διάθεση γίνεται έντονα comfort και πιο βατή σε σχέση με τη βραδινή γκουρμέ πρόταση (Λεωφ. Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, τηλ. 2106202890).

Malconis

Αυτοπροσδιορίστηκαν εξαρχής ως italian gastropub και σωστά έπραξαν. Αυτός άλλωστε είναι ο προσδιορισμός που διαφοροποιεί το Malconi’s από πολλά εστιατόρια με ιταλική ταυτότητα. Ο σεφ Γιάννης Κοσμαδάκης δουλεύει με πολύ καλή τεχνική και φαντασία πάνω σε κάποιες κλασικές ιδέες της γειτόνισσας χώρας, κι έτσι τα πιάτα του έχουν από τη μια γευστική θαλπωρή και από την άλλη έναν αβίαστο κοσμοπολιτισμό που ταιριάζει γάντι στην ταυτότητα του μαγαζιού. Σταθερά sold out το κυριακάτικο του brunch (Πλουτάρχου 23 & Π. Ιωακείμ 43, Κολωνάκι, τηλ. 2107248920).

Lollo's Atene: Από την Αντίπαρο στο Χαλάνδρι

Lollos Atene

Λίγο το εντυπωσιακά καλό όνομα που έκανε στην Αντίπαρο, λίγο αυτή η ιστορία με την εκλεκτή πίτσα που λέγεται ότι πρόσφεραν οι αρχαίοι Ρωμαίοι στους θεούς, με το που άνοιξε το Lollo’s στην πρωτεύουσα, έγινε πατείς με πατώ σε. Ο Stefano Gentili και η Sabrina Ciarpelloni συνασπίστηκαν επιχειρηματικά με τον Αντώνη Ζωγράφο και την Όρσα Ρεμπούσκου για να δημιουργήσουν την αθηναϊκή πρεσβεία του Lollo’s, στο Χαλάνδρι. Η πλατιά οβάλ σχήματος πίτσα τους ή μάλλον η pinsa τους (έτσι ονομάζεται αυτή η ντελικάτη ζύμη από εξαιρετικής ποιότητας ιταλικά άλευρα), που άλλοτε ακολουθεί κλασικούς και άλλοτε πιο δημιουργικούς δρόμους, είναι τραγανή και πεντανόστιμη – εκείνη με το χτυπητό αυγό, pecorino, μοτσαρέλα και guanciale είναι πραγματικά σπουδαία. Από τα χειροποίητα ζυμαρικά ξεχωρίζει η cacio e pepe για το γευστικό της βάθος, ενώ το παζλ συμπληρώνει μια ενδιαφέρουσα γκάμα από τυριά και αλλαντικά. Φροντίστε για την κράτησή σας τουλάχιστον δυο-τρεις μέρες πριν. Success story είναι αυτό, όχι αστεία (Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι, τηλ. 2106801040).

Margot

Ιταλική κουζίνα με καλοζυγισμένες δημιουργικές πινελιές σε ένα πραγματικά όμορφο εστιατόριο στο Χαλάνδρι, από τον ταλαντούχο σεφ και ιδιοκτήτη του Scala Vinoteca, Δημήτρη Κοντόπουλο. Στις σαλάτες και στα ορεκτικά το Margot σημειώνει καλές επιδόσεις, αλλά τα… βαριά πυροβολικά του μενού είναι οι θαυμάσιες πίτσες και τα απολαυστικά ζυμαρικά του. Έχουν δώσει επίσης μεγάλη έμφαση στο κρασί, ενώ ένα πολύ καλό σέρβις συμπληρώνει την εικόνα (Αγίου Γεωργίου 28, Χαλάνδρι, τηλ. 2168009600)

Το Mercato, το καινούργιο ιταλικό εστιατόριο του Four Seasons

Mercato

Ένα από τα εστιατόρια του ολοκαίνουργιου Four Seasons Astir Palace στη Βουλιαγμένη, το Mercato, βάφτηκε στα χρώματα της Μπότας και με την καθοδήγηση του executive chef του ομίλου, Bertrand Valegeas, σερβίρει μια μεγάλη γκάμα από πιάτα-φάρους της ιταλικής κουζίνας, όπως κλασική burrata, πίτσα Μargherita, λαζάνια με μοσχαρίσιο ραγκού ή tagliata di manzo, ενώ, από το περιποιημένο delicatessen που βρίσκεται μέσα στο εστιατόριο, διαλέγετε εξαιρετικής ποιότητας αλλαντικά και τυριά, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε αν θέλετε και για το σπίτι (Ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108901199).

Giacomo

Από τα πιο καλαίσθητα και όμορφα εστιατόρια της πόλης, το Giacomo στην Κηφισιά, θυμίζει βενετσιάνικο αρχοντικό. Με σεφ τον Θάνο Κουλτούκη, κινείται σε ρουστίκ ιταλικά μονοπάτια, χωρίς να λείπουν οι πιο μοντέρνες νότες. Στο μενού θα συναντήσετε καλοφτιαγμένα ζυμαρικά –δοκιμάστε οπωσδήποτε την cacio e pepe–, αρκετές προτάσεις σε πίτσα, αλλά και μυλοκόπι με τραγανό και αρωματικό ριζότο, σπανάκι και ζωμό από καραβίδα, cotoletta alla Milanese και μια θηριώδη bistecca alla fiorentina για τους φανατικούς κρεατοφάγους της παρέας (Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ. 2108014007).

Dal Professore

Ο Νίκος Δημητροκάλης πήγε στην Ιταλία για φιλολογικές σπουδές, αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια γι’ αυτόν. Από τα θρανία βρέθηκε στις κουζίνες, αφού πρώτα περιδιάβηκε ένα σωρό χωριά ρωτώντας τις γιαγιάδες για τα μυστικά των ζυμαρικών. Το πτυχίο του καθηγητή το πήρε, άνοιξε μάλιστα και φροντιστήριο, αλλά τελικά η ζυγαριά έγειρε οριστικά προς την εστίαση: σπούδασε και μαγειρική, στο Μιλάνο, δημιούργησε το Dal Professore και αφιερώθηκε στην αγαπημένη του κουζίνα ψυχή τε και σώματι. Δοκιμάστε την amatriciana του με τα χειροποίητα paccheri, τα νιόκι alla sorrentina με τη βουβαλίσια μοτσαρέλα και τον βασιλικό και την πίτσα του (Αγ. Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ. 2106109988).

Enoteca da Salvatore

Αδερφάκι του επίσης αξιόλογου ιταλικού Sale Bianco, αλλά στο πιο μαξιμαλιστικό. Η εντυπωσιακή μπάρα με τη χρυσή μπορντούρα που τραβάει το βλέμμα κυριαρχεί στη σάλα, κάνοντας έντονο κοντράστ με το μαύρο διάκοσμο. Ο Salvatore Andolina βγάζει από τον φούρνο νοστιμότατη πίτσα με ολοτράγανη και λεπτή ζύμη, φτιάχνει και πολύ ωραία φρέσκια pasta κι είναι μαέστρος στις σάλτσες. Best seller του εστιατορίου τα premium κρέατα σε διάφορες κοπές και ράτσες – η chianina toscana τους καίει καρδιές. Το ψηφιδωτό του Enoteca da Salvatore συμπληρώνει μια εντυπωσιακή λίστα κρασιών με σχεδόν 200 ετικέτες από τον ιταλικό κυρίως, αλλά και τον ελληνικό αμπελώνα (Ζησιμοπούλου 7, Γλυφάδα, τηλ. 2108940007).

Το Vittoria Gati του Γιώργου Παπακώστα

Vittoria Gati

O Γιώργος Παπακώστας των The Burger Joint είχε την έμπνευση να δημιουργήσει ένα εστιατόριο στο οποίο συνδυάζει την αγάπη του για την αμερικάνικη κουλτούρα του με την «κληρονομική» του σχέση με την ιταλική κουζίνα. Μέχρι να βάλει το κλειδί στη πόρτα, το Vittoria Gati είχε κάνει ήδη σοσιαλμιντιακό σουξέ και με το που άνοιξε σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το μενού σε αυτό το στιλάτο μαγαζί με τον νεοϋορκέζικο μητροπολιτισμό επιμελείται ο ίδιος ο Παπακώστας, ο οποίος ανθολογεί πιάτα με αμερικάνικο πρόσημο και ιταλικό DNA. Η πίτσα στον ξυλόφουρνο είναι δυνατό χαρτί. Η κοσμοσυρροή στο brunch και η φοβερή κατάσταση που έχει στήσει τα απογεύματα με το aperitivo αποδεικνύουν ότι, εκτός από το άστρο, χρειάζεται και αφοσίωση και σκληρή δουλειά για να πάει μακριά η βαλίτσα (Πλ. Νυμφών 1, Γλυφάδα, τηλ. 2108944491).

Nolita 

Το γνωρίσαμε στο Κεφαλάρι, πάει όμως κάποιος καιρός που μετακόμισε στο Νέο Ψυχικό, παίρνοντας τη θέση του Tier e Tout. Στη λογική του all day cafe restaurant, ο ταλαντούχος σεφ Δημήτρης Σταμούδης δίνει πολύ καλά δείγματα γραφής σε αυτήν τη νέα, πιο easy going εποχή του Nolita. Τα bucatini cacio e pepe είναι υποδειγματικά, νόστιμες και με ενδιαφέροντες συνδυασμούς είναι οι πίτσες τους, ακόμη και η «δύσκολη» cotoletta alla Milanese έρχεται βουτυράτη και με χρυσαφένια τραγανή κρούστα (Δημητρίου Βασιλείου 10, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106776731).

Accanto 

Ο χώρος όπου συναντούσαμε παλιότερα το Homey, μεσοτοιχία με το Άσπρο-Πιάτο στο Χαλάνδρι, ανακαινίστηκε, κι αυτήν τη φορά η πυξίδα έδειξε προς Ιταλία μεριά. Το νέο look, που προίκισε το εστιατόριο με έναν αστικό αέρα, ταιριάζει γάντι με αυτό το ταξίδι στις καθησυχαστικές νόστιμες ιταλικές γεύσεις που σερβίρουν στο Accanto με την επιμέλεια του σεφ Λάζαρου Μέντε, ο οποίος θήτευσε για χρόνια δίπλα στον Μιχάλη Ντουνέτα. Πολύ νόστιμο το μοσχαρίσιο ταρτάρ, απολαυστική η Margheritta του από τις πίτσες, ολόσωστα ψημένη και ζουμερή η πικάνια (Εθνικής Αντιστάσεως 39, Χαλάνδρι, τηλ. 2106841156).

Frankie, όπως λέμε Frank Sinatra

Frankie

Όσοι έχετε ψαχουλέψει τη ζωή του Frank Sinatra στο διαδίκτυο, κάπου θα έχει πάρει το μάτι σας ότι η προσωπική του αδυναμία ήταν τα ζυμαρικά. Αυτός ήταν ο λόγος που Δημήτρης Χριστοφορίδης αποφάσισε να δώσει το nickname του μεγάλου τροβαδούρου στο ιταλικό εστιατόριο που άνοιξε στο Κολωνάκι, εκεί όπου συναντούσαμε παλιότερα το Rosebud. Φρέσκια pasta, βιολογικά κρέατα και νόστιμη, αφράτη πίτσα είναι το τρίπτυχο του all day μενού που επιμελείται ο Χρήστος Αθανασιάδης μαζί με τον Παναγιώτη Μωυσή, πάντα σε αυτήν τη φιλοσοφία που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες διατροφικές επιταγές (Σκουφά 42 & Ομήρου, Κολωνάκι, τηλ. 2103647052).

Brigante

Σε μια μικρή στοά επί της οδού Ξενοφώντος, το Brigante του Κώστα Γαρυφάλλου είναι μια καθημερινή τρατορία που αποπνέει ζεστασιά και σερβίρει νόστιμο, απλό και καλοφτιαγμένο φαγητό σε λογικότατες τιμές. Ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο διάλειμμα από τη δουλειά ή για μια για χαλαρή έξοδο μια καθημερινή που η όρεξη τραβάει κάτι εντελώς ανεπιτήδευτο και απλό. Η πίτσα βγαίνει με λεπτή και τραγανή ζύμη, ενώ αν πετύχετε ως πιάτο ημέρας τον τόνο με αβοκάντο και μια λεμονάτη σάλτσα-όνειρο, μην το σκεφτείτε καθόλου (Ξενοφώντος 6, Σύνταγμα, τηλ. 2111821400).

Capanna

Και πιτσαρία και τρατορία και το κοκαλάκι της νυχτερίδας για ένα από τα πιο επιτυχημένα ιταλικά πόστα στην πρωτεύουσα. Αν βρεις, σε ώρες αιχμής, να κάτσεις στα τραπεζάκι όπου βγάζουν το καλοκαίρι στο πεζοδρόμιο. Η πίτσα τους με το χωριάτικο ζυμάρι είναι αρκετά νόστιμη, σωστά φτιαγμένη και τα ζυμαρικά εξίσου καλά (Πλουτάρχου 38 & Χάρητος 42, Κολωνάκι, 2107241777).

Napolitivo στη Μαρίνα Φλοίσβου

Napolitivo

Για τους Ναπολιτάνους δεν υπάρχουν πολλές πατρίδες για την πίτσα. Μόνο αυτή, η βέρα napoletana έχει την ευλογία τους. Για αυτό και οι pizzaioli του Napolitivo, που έχει «δέσει» στη Μαρίνα Φλοίσβου, εκπαιδεύτηκαν από Ιταλούς μάστορες για να μάθουν την αυθεντική συνταγή της ζύμης που στρώνουν με καλοδιαλεγμένα υλικά και ψήνουν στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του μαγαζιού, που φτιάχτηκε στη Νάπολη με τούβλα από το Βεζούβιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πίτσα τους έχει και πιστοποίηση από την Associazione Verace Pizza Napoletana. Κι όταν έρθει η ώρα του brunch, τα αυγά τους έχουν ιταλιάνικο ταμπεραμέντο και πολλή νοστιμιά, όπως εκείνα τα scrambled eggs με salsiccia, πράσινη σαλάτα με παρμεζάνα, ντοματίνια και vinaigrette βαλσάμικου. Αξίζει, ωστόσο, να το επισκεφτείτε την ώρα που σουρουπώνει για τα aperitivi του (Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, 2109840112).

Il Covo

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Η σχέση της Βούλας Δήμου με τη γειτονική χώρα ξεκίνησε από το εξαιρετικό La Fenice που άφησε εποχή στη Γλυφάδα και συνεχίστηκε με το La Scala στη Νέα Ερυθραία και το Modi στην Κηφισιά. Το Il Covo, τώρα, με την κομψή σάλα και τη μια σταλιά πράσινη αυλή επί της Παναγή Τσαλδάρη στα Μελίσσια, είναι το πιο πρόσφατο δημιούργημά της, που εστιάζει στην κλασική ιταλική κουζίνα με χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ, όπως η saltimbocca alla romana και το απολαυστικό μιλανέζικο οσομπούκο. Ό,τι πρέπει για χαλαρή έξοδο στα βόρεια της Αθήνας (Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ. 2106095300).

Cupola

Γέννημα-θρέμμα Ιταλός, ο σεφ Stefano Rossi γράφει το δικό του σενάριο σε μια μοντέρνα τρατορία στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος, στο Παγκράτι. Στον κατάλογο του Cupola αποτυπώνεται μια καθημερινή όψη της ιταλικής κουζίνας με αξιόλογες εκτελέσεις και η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών αριθμεί πάνω από 70 ετικέτες του ελληνικού και ιταλικού αμπελώνα. Δοκιμάστε τα tagliolini με αυγοτάραχο, φρέσκο αχινό και σάλτσα prosecco και από τις πίτσες τους την trentino με μοτσαρέλα, προσούτο, σάλτσα από ντοματίνια San Marzano, προβολόνε και ταλέτζιο, που είναι κλασική αξία (Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλ. 2114117444).

Il Barretto

Στη πολύβουη πλατεία Αγίας Ειρήνης –πιο downtown δεν γίνεται– το Il Barretto έχει γοητεία, κομψότητα, αρχοντιά, καλό καφέ και πρωινά με σάντουιτς και flatbreads, ενώ σερβίρει μια κουζίνα με ιταλική βάση, που έχει πολλές νόστιμες στιγμές. Θα το δείτε μονίμως γεμάτο, τόσο αυτό όσο και τα υπόλοιπα τρία μέλη της οικογένειας, τα οποία βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα Golden Hall, McArthur Glen και River West (Βασιλικής 2, Πλ. Αγίας Ειρήνης, 2103222225).

Από τον Τάσο Μητσελή

Πηγή: eatme Μαΐου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ιταλική κουζίναεστιατόρια