Food & Drink|17.09.2025 17:50

Σπιτικό τιραμισού, το γλυκό που κυριολεκτικά «σε ανεβάζει»

Newsroom

Tiramisu στα ιταλικά σημαίνει «σήκωσέ με» και πράγματι, αυτό ακριβώς κάνει σε όποιον το γεύεται το κοσμοαγάπητο γλύκισμα, από τα πλέον γνωστά εκτός της πατρίδας, της Ιταλίας. Ο δυνατός καφές, η βελούδινη κρέμα μασκαρπόνε, τα μπισκότα σαβαγιάρ και η ελαφριά πικράδα του κακάο συνδυάζονται σε μια κουταλίτσα που σου φτιάχνει τη διάθεση και σε ανεβάζει στους επτά ουρανούς. 

Το τιραμισού δεν είναι συνταγή με πολύ μακρά ιστορία, αλλά δημιούργημα μόλις του 20ού αιώνα. Πρωτοεμφανίζεται τη δεκαετία του 1960, ίσως και λίγο νωρίτερα, και αρκετοί είναι θρύλοι που τυλίγουν τη γέννηση του, όπως εκείνος που το σχετίζει με τις ανάγκες μιας «μαντάμ» σε πολυτελή οίκο ανοχής ττου Trevizo. Oι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι ως επιδόρπιο αποτελεί παραλλαγή του ιταλικού sbatudin, αλλά περιοχές ολόκληρες και εστιατόρια ερίζουν μεταξύ τους για τον εμπνευστή. Το τιραμισού έχει αγαπηθεί πολύ στη χώρα μας και σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε με αυτή τη συνταγή του.

Συνταγή για σπιτικό τιραμισού

Υλικά για 6 άτομα: 24 μπισκότα σαβαγιάρ, 1 φλιτζάνι του τσαγιού δυνατό καφέ φίλτρου, 3 κουταλιές της σούπας λικέρ καφέ, 500 γρ. τυρί κρέμα, 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, 2 κρόκοι αυγών και 4 ασπράδια, λίγη εσάνς πικραμύγδαλου, λίγο κακάο σκόνη για το πασπάλισμα

BHMA 1. Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε τον καφέ φίλτρου με το λικέρ του καφέ. Βυθίζετε εκεί τα μισά σαβαγιάρ και τα τοποθετείτε σε βαθύ παραλληλόγραμμο σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλυφτεί ο πάτος.

BHMA 2. Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει καλά. Ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα μερικά λεπτά. Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και την εσάνς πικραμύγδαλου, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Με τα ασπράδια των αυγών ετοιμάζετε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στο μείγμα του τυριού με απαλές κινήσεις.

BHMA 3. Απλώνετε τη μισή κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ και επαναλαμβάνετε βάζοντας μια στρώση σαβαγιάρ και άλλη μια στρώση κρέμα. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο αρκετές ώρες για να σφίξει. Πασπαλίζετε με κακάο.

ΑΥΓΑ ΑΣΦΑΛΗ

α. Φτιάξτε το τιραμισού με παστεριωμένους κρόκους και ασπράδι αυγού και που θα βρείτε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

β. Φτιάξτε το τιραμισού με αυγά (κρόκους) που θα παστεριώσετε στο σπίτι ανακατεύοντάς τα απαλά σε μπεν μαρί μέχρι να ανεβούν σε θερμοκρασία από 70° C και πάνω, οπότε θεωρούνται ασφαλή.

καφέςγλυκόιταλική κουζίνατιραμισούΙταλία