Food & Drink|20.09.2025 07:20

Για ένα κρασί - Κρέπες με καπνιστό σολομό, φρέσκο τυρί-κρέμα, γιαούρτι και άνηθο

Newsroom

Οι κρέπες με σολομό και φρέσκο τυρί-κρέμα είναι η απόλυτη λιχουδιά για όσους θέλουν να χαλαρώσουν το Σαββατοκύριακο με ένα ποτήρι κρασί. Ελαφριές, αρωματικές και φίνες, σε αυτή τη συνταγή τους δεν χρησιμοποείται κρέμα γάλακτος, αλλά γιαούρτι, που τους ταιριάζει πολύ. Ένα νόστιμο συνοδευτικό για κουβέντα και χαλάρωση στο σπίτι που μπορείτε να δημιουργήσετε και με κάποιο έτοιμο μείγμα για κρέπες του σούπερ μάρκετ. Ωστόσο και απολύτως η σπιτική εκδοχή της κρέπας δεν είναι καθόλου δύσκολη. Ο καπνιστός σολομός αγαπά τα ξηρά ροζέ, τα λευκά κρασιά με οξύτητα και φρεσκάδα, αλλά και τα αφρώδη. Η συνταγή που ακολουθεί βγάζει 12-14 κρέπες. 

Συνταγή για κρέπες με καπνιστό σολομό, φρέσκο τυρί-κρέμα, γιαούρτι και άνηθο

Για τις κρέπες: 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 αυγά, ελάχιστο αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο και επιπλέον για το τηγάνισμα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Για τη γέμιση: 200 γρ. καπνιστός σολομός, 1/2 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 1 φλιτζάνι φρέσκο τυρί κρέμα, 1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος, 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, λίγο χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τις κέπες: Αναμειγνύετε το αλεύρι με τα αυγά, το αλάτι, το γάλα και το νερό. Χτυπάτε το χυλό μέχρι να γίνει λείος και τον αφήνετε σκεπασμένο στο ψυγείο 2 ώρες. Αλείφετε με βούτυρο ένα μικρό τηγάνι διαμέτρου. 15 εκ. Το ζεσταίνετε και ρίχνετε 3-4 κουταλιές της σούπας χυλό. Το κουνάτε να απλωθεί ο χυλός και να καλύψει τον πάτο. Ψήνετε την κρέπα σε μέτρια φωτιά 2’-3’ μέχρις ότου αρχίσει να ξεκολλάει στις άκρες και γυρίζετε την κρέπα με σπάτουλα. Αφήνετε να ψηθεί 2’-3’ ακόμη και από την άλλη πλευρά και την «γλιστράτε» σε πιατέλα. Φτιάχνετε τις υπόλοιπες κρέπες με τον υπόλοιπο χυλό ακολουθώντας τη ίδια διαδικασία, αλείφοντας για κάθε κρέπα το τηγανάκι με βούτυρο. Τις διατηρείτε ζεστές τη μία πάνω στην άλλη έως την ώρα που θα τις χρησιμοποιήσετε.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε το γιαούρτι, το φρέσκο τυρί κρέμα, τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού. 

Για το σερβίρισμα: Απλώνετε σε κάθε κρέπα λίγη από τη γέμιση με το τυρί κρέμα, βάζετε επάνω 1–2 φέτες καπνιστό σολομό, πασπαλίζετε με σχοινόπρασή κρεμμυδάκι και διπλώνετε την κρέπα είτε σε τρίγωνο είτε σε ρολό.

Tip

Με τη συνταγή αυτή ετοιμάζετε κρέπες τόσο για αλμυρά όσο και για γλυκά παρασκευάσματα. Αν σας περισσέψουν, μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο 3-4 ημέρες, τυλιγμένες με διάφανη μεμβράνη, ή στον καταψύκτη για 1 μήνα.

σολομόςτυρί κρέμαγιαούρτικρέπες