Food & Drink|09.10.2025 09:15

Τραγανά μπισκοτάκια Αμαρέτι για τους φθινοπωρινούς καφέδες

Newsroom

Τα μπισκότα αμαρέτι (amaretti) είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συνοδευτικά του καφέ της Ιταλίας, με ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Η ονομασία τους προέρχεται από τη λέξη amaro, που σημαίνει «πικρός», λόγω της ελαφρώς πικρής γεύσης που προέρχεται από τα πικραμύγδαλα (τα αμυγδαλάκια από τα κουκούτσια του βερίκοκου) που χρησιμοποιούνταν στις παλιότερες συνταγές αποκλειστικά για τη δημιουργία της ζύμης τους. Λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκαν τον 17ο αιώνα στη Λομβαρδία ή στο Πιεμόντε, αν και διάφορες περιοχές της Ιταλίας διεκδικούν την πατρότητά τους. Τα amaretti διακρίνονται σε δύο βασικές εκδοχές — τα μαλακά και τα τραγανά. Αρωματικά, αμυγδαλωτά και διαχρονικά, τα μπισκότα αυτά αποτελούν σύμβολο της ιταλικής ζαχαροπλαστικής παράδοσης και συνοδεύουν ιδανικά τα ροφήματα ή τα λικεράκια της εποχής.

Συνταγή για τραγανά μπισκότα Αμαρέτι (με άρωμα πικραμύγδαλου)

Υλικά: 4 ασπράδια αυγού (περίπου 120 γρ.), ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 350 γρ. λευκά αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη, 180 γρ. ζάχαρη για τη ζύμη και 100 γρ. ζάχαρη (για να κυλίσετε τα μπισκότα), 100 γρ. άχνη για πασπάλισμα (επίσης για να κυλίσετε τα μπισκότα), 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Όταν αρχίζουν να αφρίζουν, προσθέτετε λίγο αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και σπάτε τυχόν σβώλους ώστε το μείγμα να είναι ομοιόμορφο. Προσθέτετε περίπου το ένα τρίτο από το μείγμα αμυγδάλων και ζάχαρης στα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις ώστε να μη χαθεί ο όγκος. Προσθέτετε το εκχύλισμα αμυγδάλου και στη συνέχεια το εκχύλισμα βανίλιας. Συνεχίζετε με το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλων και ζάχαρης ανακατεύοντας πάντα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη με υφή υγρής άμμου. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου τριάντα λεπτά, ώστε να σφίξει. Στο μεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 °C. Στρώνετε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Παίρνετε κομμάτια ζύμης μεγέθους περίπου ½ κουταλιάς της σούπας. Κάθε κομμάτι το κυλάτε πρώτα στη λευκή ζάχαρη, έπειτα με βρεγμένα χέρια σχηματίζετε μπαλάκι και το κυλάτε στην άχνη ζάχαρη ώστε να καλυφθεί καλά. Τοποθετείτε τα μπαλάκια στη λαμαρίνα αφήνοντας απόσταση περίπου δύο εκατοστών μεταξύ τους. Ψήνετε για περίπου 20’, μέχρι να εμφανιστούν ρωγμές στην επιφάνεια και να πάρουν ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Μεταφέρετε τα μπισκότα σε σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα απολαύσετε.

αμύγδαλαμπισκότασυνταγήΙταλία