Food & Drink | 03.11.2025 11:11

Μαναβική του μήνα - Φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Νοέμβρη

Newsroom

Προσπαθώντας όσο είναι δυνατόν να ακολουθούμε την εποχικότητα της φύσης στην κουζίνα μας, μαγειρεύουμε πιο υγιεινά, πιο οικολογικά, πιο νόστιμα και κάπως πιο οικονομικά. Ο Νοέμβρης είναι μήνας πλούσιος και γενναιόδωρος, γεμάτος πρώτες ύλες που εμπνέουν για σπιτικά μαγειρέματα με εποχικό χαρακτήρα. Αξίζει να τις αξιοποιήσουμε, αφήνοντας τη φύση να εισβάλλει στο καθημερινό μας τραπέζι.

Λαχανικά, χόρτα και μυρωδικά του Νοέμβρη

Ο Νοέμβρης γεμίζει τα καλάθια της αγοράς με λαχανικά πλούσια σε γεύση, βιταμίνες και χρώματα. Τα αντίδια και τα ραδίκια σηματοδοτούν την αρχή της εποχής των πικρούτσικων και τονωτικών χόρτων, ιδανικών για βραστές σαλάτες με λίγο λεμονάκι και ελαιόλαδο. Οι στρουμπουλές κολοκύθες, συνεχίζουν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, δίνοντας ζεστές σούπες, πίτες και νόστιμα πιλάφια. Τα κουνουπίδια, τα μπρόκολα και τα λαχανάκια Βρυξελλών βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους και μπαίνουν σε ταψιά και κατσαρόλες, προσφέροντας φθινοπωρινά πολυβιταμινούχα πιάτα με λίγες θερμίδες. Μαζί τους, τα πράσα και το σέλινο χαρίζουν γλύκα και άρωμα στις σούπες και τα μαγειρευτά, ενώ τα παντζάρια, με τη γήινη γλύκα τους, χαρίζουν χρώμα σε σαλάτες και συνοδευτικά.
Το μαρούλι κάνει την εμφάνισή τους στις σαλάτες, ο πανταχού παρών μαϊντανός σκορπά γενναιόδωρα τη μυρωδιά του, το σέσκουλο και το σπανάκι πλουτίζουν τις χορτόπιτες, ενώ τα μανιτάρια και το φινόκιο (με τη διακριτική γεύση γλυκάνισου) εμπλουτίζουν τις εποχικές συνταγές με νοστιμιά. Δεν λείπουν βέβαια και οι πατάτες, σταθερό θεμέλιο κάθε κουζίνας –τηγανητές, ψητές ή βραστές, συνοδεύουν τα πάντα ή γίνονται οι ίδιες κυρίως πιάτο

Φρούτα και καρποί του Νοέμβρη

Στο φρουτένιο μέρος του, ο Νοέμβρης είναι μήνας μεστός, γεμάτος αρώματα και αντιθέσεις. Τα μήλα και τα αχλάδια κατακλύζουν τους πάγκους, προσφέροντας γλυκές μπουκιές ενέργειας αλλά και έμπνευση για πίτες, κέικ και κομπόστες. Τα ρόδια, σύμβολα αφθονίας, γεμίζουν τα μπολ με ρουμπινένιους σπόρους και δυναμώνουν τον οργανισμό.
Κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα μανταρίνια και πορτοκάλια, με τη δροσερή, αναζωογονητική τους οξύτητα, ενώ τα λεμόνια χαρίζουν άρωμα, νοστιμάδα και φρεσκάδα σε φαγητά και γλυκά. Οι λωτοί, με την ιδιαίτερη, μελένια τους γεύση, ωριμάζουν αυτή την εποχή και γίνονται ένα εκλεπτυσμένο φθινοπωρινό σνακ.
Τα κάστανα, ψητά ή βραστά, φέρνουν τη νοσταλγία του χειμώνα, ενώ τα φουντούκια και τα αμύγδαλα εμπλουτίζουν γλυκά, σαλάτες και πρωινά με τραγανή υφή και πολύτιμα λιπαρά. Στα τέλη του μήνα κάνουν την εμφάνισή τους τα γκρέιπ φρουτ, ενώ τα σταφύλια μας αποχαιρετούν μέχρι την επόμενη χρονιά. Τέλος, τα αβοκάντο συνεχίζουν να προσφέρουν την ήπια βουτυράτη γεύση τους, ιδανική για σαλάτες, τοστ και smoothies.

εποχικότηταΝοέμβριοςλαχανικάφρούτα