Food & Drink|12.11.2025 07:20

Kις λορέν - Βήμα βήμα η πιο αγαπημένη αλμυρή τάρτα με σπιτική βάση

Newsroom

Η κις λορέν (Quiche Lorraine), η πιο διάσημη αλμυρή τάρτα της γαλλικής κουζίνας, έχει τις ρίζες της στη Λορένη, στα βορειοανατολικά της Γαλλίας. Στο αρχικό παρασκεύασμα τον αγροτικών νοικορυιών που αποτελούνταν από ζύμη, αυγά και κρέμα, προστέθηκε το 19ο αιώνα το μπέικον, που με την καπνιστή του γεύση απογείωσε το μείγμα της γέμισης. Η τάρτα ξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρίσιμα πιάτα παγκοσμίως. Σήμερα, η κις λορέν φιγουράρει σε μπιστρό, brunch και σπιτικά τραπέζια, ασκώντας πάντα την ίδια γοητεία που χρωστάει στην τραγανή, βουτυρένια βάση της, την αφράτη γέμιση και την πλούσια γεύση της. Ιδανική για ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί και καλή παρέα.  

> Πώς βγαίνει η πίτα τραγανή και από την κάτω πλευρά

Συνταγή για κις λορέν

Η συνταγή που ακολουθεί μπορεί να γίνει και με έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή ζύμης κουρού, αλλά η σπιτική, μπισκοτένια βάση παραμένει αξεπέραστη.

Για τη βάση

• 190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
• 1 αυγό
• 1-2 κουταλιές της σούπας νερό

Για τη γέμιση

• 120 γρ. μπέικον κομμένο σε κυβάκια
• 350 γρ. κρέμα γάλακτος
• 250 γρ. τριμμένα τυριά (γραβιέρα, ρεγκάτο, έμενταλ)
• 3 αυγά
• αλάτι, πιπέρι

BHMA 1 Σε επίπεδη επιφάνεια βάζετε το αλεύρι και κάνετε ένα λοφάκι. Σκάβετε λίγο το λοφάκι και ρίχνετε εκεί το αυγό, το νερό και το βούτυρο και ζυμώνετε μέχρις ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν. Φτιάχνετε μία μπάλα με τη ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο 30΄. Κατόπιν την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Βάζετε το φύλλο στη φόρμα της τάρτας και κόβετε τα περισσεύματά της.

BHMA 2 Σε αντικολλητικό τηγάνι, τηγανίζετε χωρίς λιπαρή ύλη 2΄ τα κυβάκια του μπέικον μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το λάδι. Τα σκορπίζετε στη βάση της τάρτας μαζί με τα τυριά.

BHMA 3 Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και στρώνετε το φύλλο σε φόρμα για τάρτα ώστε να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά και κόβετε τα περισσεύματά της. Χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζετε με αλατοπίπερο. Ρίχνετε το μείγμα αυτό πάνω στην τάρτα. Ψήνετε στο φούρνο στους 200ο C 45΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας και να ψηθεί η ζύμη.

γαλλική κουζίναμπεϊκοντυριάσυνταγήζύμητάρτα