Food & Drink|26.12.2025 10:37

Χριστουγεννιάτικα leftovers; Έχουμε λύση! Σούπα βελουτέ και κορμός με κουραμπιέδες

Newsroom

Τα Χριστούγεννα αφήνουν πίσω τους όμορφες στιγμές, αξέχαστα τραπέζια και ...χρήσιμα leftovers, περισσεύματα δηλαδή, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε νέες, απολαυστικές συνταγές. Ακολουθεί μια βελούδινη σούπα-βάλσαμο για την οποία θα χρησιμοποιήσεις ό,τι λαχανικό έχει μείνει στο ψυγείο αφού δεν χρειάζεται αυστηρές αναλογίες, και ένας σοκολατένιος κορμός, που θα μεταμορφώσει τους τελευταίους κουραμπιέδες σε ακαταμάχητο κορμό σοκολάτας. 

Συνταγή για σούπα λαχανικών βελουτέ

Αξιοποιήσε ό,τι λαχανικά σου έμειναν (πατάτες, γλυκοπατάτες, κουνουπίδι, μπρόκολο, μανιτάρια, σελινόριζα) για να φτιάξεις μια ωραιότατη σούπα

Υλικά: 700 γρ. ανάμεικτα λαχανικά, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικά, μισό μισό με βούτυρο), 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 λίτρο καυτός ζωμός λαχανικών (σπιτικός ή έτοιμος), 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα, 4 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος ή θυμάρι) ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Κόβεις τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια, μπουκετάκια ή φετάκια. Ζεσταίνεις το λάδι με το βούτυρο (αν βάλεις) σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρεις το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνεις και τα λαχανικά και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 2΄–3΄. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις τον ζωμό λαχανικών. Αφήνεις τη σούπα να βράσει για περίπου 30΄ σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρεις το σκεύος από την εστία και αφήνεις να κρυώσει λίγο. Προσθέτεις τα φρέσκα μυρωδικά και ανακατεύεις. Πολτοποιείς τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ τμηματικά και τη ρίχνεις ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτεις το τυρί κρέμα και ανακατεύεις. Αφήνεις τη σούπα να σιγοβράσει όσο χρειάζεται, μέχρι να λιώσει το τυρί και να δέσει. Σερβίρεις με λίγο ακόμη φρέσκο τυρί και χοντρούς κόκκους πιπέρι.

Συνταγή για κορμό σοκολατένιο με κουραμπιέδες

Αν μαζεύτηκαν πολλοί κουραμπιέδες μεταμόρφωσέ τους σε νέο γλύκισμα

Υλικά: 250 γρ. κουραμπιέδες, 200 γρ. κουβερτούρα, 150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, 250 γρ. βούτυρο, 100 γρ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά), 50 γρ. κακάο σε σκόνη (κοσκινισμένο), 150 γρ. αμύγδαλα (χοντροκομμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα) ή άλλος ξηρός καρπός της αρεσκείας σας, 1 ποτηράκι κονιάκ

Εκτέλεση: Λιώνεις τις σοκολάτες μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Προσθέτεις το κονιάκ. Σπας με τα χέρια σου τους κουραμπιέδες σε μικρότερα κομμάτια μέσα σε μεγάλο μπολ -αν χρησιμοποιήσεις μπλέντερ, πρόσεξε να μη θρυμματιστούν τελείως. Ρίχνεις το λιωμένο μείγμα της σοκολάτας πάνω από τους κουραμπιέδες και προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις καλά. Στη συνέχεια στρώνεις στον πάγκο σου ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω μία λαδόκολλα. Αδειάζεις το μείγμα κατά μήκος της λαδόκολλας και τυλίγεις σε σχήμα ρολού. Τοποθετείς αρχικά το ρολό για 1 ώρα στην κατάψυξη να παγώσει και στη συνέχεια το μεταφέρεις στη συντήρηση. Πριν το σερβίρεις, το αφήνεις για λίγο εκτός ψυγείου, το ξετυλίγεις και το μεταφέρεις σε πιατέλα. Πασπαλίζεις με κακάο και ζάχαρη άχνη. Κόβεις σε φέτες και σερβίρεις.

Χριστούγενναλαχανικάleftoversκουραμπιέδες