Food & Drink|12.06.2019 14:04

Δοκιμάσαμε το Hasika - Η Ελλάδα σε μπουκιές στο Ρέθυμνο

Newsroom

Αν, διαβάζοντας τη λέξη «Hasika», δεν σας έρχεται μεμιάς η σημασία της, να βοηθήσω λέγοντας ότι ενδέχεται να έχετε ακούσει τον Μάρκο Βαμβακάρη να τραγουδάει: «Είσ’ αφράτη σα φρατζόλα, σαν το χάσικο ψωμί, όποιος σε κοιτάζει εσένα τον εζώνουν οι καημοί». Σ’ εκείνο το παλιό ρεμπέτικο του ’40, το Είσ’ αφράτη σα φρατζόλα, το χάσικο ψωμί σήμαινε άσπρο, καθαρό, καλής ποιότητας, εκλεκτό.

Αν και τα Hasika του Ρεθύμνου είναι όντως ένα εκλεκτό μαγαζί, το όνομά τους βγαίνει από το επίθετο του σεφ Μιχάλη Χάσικου, ο οποίος, ανοίγοντας αυτό το σύγχρονο μεζεδοπωλείο, στο στενάκι της Αγίας Βαρβάρας, μια κάθετο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από την πλευρά της βενετσιάνικης Μεγάλης Πόρτας (Porta Guora), της πάλαι ποτέ κεντρικής εισόδου του τείχους που κάποτε περιέβαλλε την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, έδωσε ζωή στη γειτονιά. Από την πρώτη στιγμή που λειτούργησαν τα Hasika, κοντεύει χρόνος πια, οι Ρεθυμνιώτες ένιωσαν πως ξαναζωντάνεψε το παλιό ρακάδικο του Χαραλαμπά, ένα από τα πιο διάσημα στέκια ολόκληρης της Κρήτης, που βρισκόταν άλλοτε στην ίδια ακριβώς θέση. Παρότι δεν τα πολυπιστεύω αυτά τα «μεταφυσικά», ήταν αδύνατον να μη νιώσω, ακόμα και εκεί, στα τραπέζια του πεζόδρομου, να με συνεπαίρνει εκείνη η παράξενη ενέργεια που εκπέμπουν κάποιοι τόποι, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρναγαν κάποτε καλά, αφήνοντας το «αποτύπωμα» της χαράς τους να αιωρείται στον χώρο.

Ο Μιχάλης Χάσικος (αριστερά) και ο Τιμολέων Διαμαντής (δεξιά)

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τη θετική ενέργεια την εξέπεμπαν οι άνθρωποι του σέρβις –να κάνω και μια ιδιαίτερη μνεία στην Ιωάννα Αυγέρη, που επιλέγει και σερβίρει με τρόπο ντελικάτο το κρασί– αλλά και οι μάγειρες, που πότε-πότε έβγαιναν από την κουζίνα τους για να μας πουν δυο λόγια για τα πιάτα που απίθωναν στο τραπέζι μας. Αναρωτιέστε πώς πέρασα ξαφνικά στον πληθυντικό; Ε! Να, είναι που στην κουζίνα βρίσκεται, εδώ και λίγο καιρό, ο Τιμολέων Διαμαντής, γνωστός από το Master Chef, ο οποίος κατέβηκε στο Ρέθυμνο όταν αντελήφθη πως η μαγειρική φιλοσοφία του Μιχάλη Χάσικου τού ταίριαζε απόλυτα.

Για ποιο πιάτο να πρωτομιλήσω; Για το οφτό χταπόδι με τα μαυρομάτικα φασολάκια και την ψιλοκομμένη ντομάτα; Για τα μύδια με το πηχτόγαλο και τη μουστάρδα βρούβας, που σερβίρονται με τηγανητές πατάτες – επιρροή από ταξίδι του σεφ στις Βρυξέλλες, όπως λέει ο ίδιος, και γελάνε και τα μουστάκια του; Θα πω σίγουρα για το φανταστικό ψητό συκώτι, για τον «άπαιχτο» ορφό (ροφό) με τις μπάμιες, για το κοτόπουλο που ψήνουν με τον τρόπο του «αντικρυστού» και σερβίρουν με την ποντιακή –αγνώστου επιρροής– σάλτσα χαρτσό (με καρύδια και… κατιφέδες).

Τα ονόματα των πιάτων για μένα δεν μετράνε, όπως δεν μετράνε κι οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε όλοι μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν δεν «γλωσσάσει» κανείς το φαγητό, δεν θα μπορέσει να καταλάβει τι είναι αυτό που ξετρέλανε τους Ρεθυμνιώτες, που πάνε και ξαναπάνε στα Hasika, και τι είναι αυτό που κάνει τους τουρίστες να κάνουν ουρά για να βρουν ένα τραπέζι στο μοντέρνο μεν, διαχρονικό ως φιλοσοφία δε μαγαζί της παλιάς πόλης.

Θα κλείσω λέγοντας πως σερβίρουν και μια εκπληκτική μπουγάτσα, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις διάσημες χανιώτισσες και ηρακλειώτισσες ομολόγους της.

  • Βαθμός: 7/10
  • Τηλέφωνο: 2831021014
  • Διεύθυνση: Αγίας Βαρβάρας 11-13, Ρέθυμνο
  • Ανοιχτά: Καθημερινά, από το πρωί έως τις 00:00
  • Τιμή / άτομο: €15-25, με κρασί ή ποτό

* Οι τιμές υπολογίζονται κατ' άτομο με πρώτο, κύριο πιάτο και γλυκό συν κουβέρ, νερό αλλά και μισό μπουκάλι κρασί ή μια μπίρα ανάλογα με το στιλ του εστιατορίου. Κάνουμε δηλαδή μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το πραγματικό κόστος ενός γεύματος.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

0-3 Κακό, 3,5-4 Μέτριο, 4,5 Αποδεκτό, 5-5,5 Ικανοποιητικό, 6-6,5 Καλό, 7-8 Πολύ καλό, 8,5-9 Εξαιρετικό, 9,5-10 Άριστο

Από τη Θάλεια Τσιχλάκη

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το «Έθνος της Κυριακής»

Ρέθυμνοκριτική εστιατορίου