Food & Drink|18.06.2019 09:59

Συνταγή: Μύδια γεμιστά στον φούρνο

Newsroom

Φαγητά που εντάσσονται στην κατηγορία των γεμιστών συναντάμε στις περισσότερες κουζίνες του κόσμου, αλλά στην Ελλάδα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλοδεδομένου ότι γεμίζουμε οτιδήποτε έχει ή μπορεί να αποκτήσει μια κοιλότητα η οποία θα «υποδεχτεί» τη γέμιση. Ανάμεσά τους και τα μύδια.

Μύδια γεμιστά στον φούρνο

Χρόνος: 1 ώρα

Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

1 κιλό μύδια

120 ml νερό

80 ml λευκό κρασί

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

80 γρ. βούτυρο

70 γρ. ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Καθαρίζουμε το κέλυφος των μυδιών με ένα βουρτσάκι και αφαιρούμε το γένι τους, τραβώντας το. Τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα αχνίζουμε με το νερό και το κρασί, σε μια σκεπασμένη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε έως ότου ανοίξουν. Όσα δεν άνοιξαν τα πετάμε. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα ανοίγουμε και κρατάμε το κέλυφος μαζί με την ψίχα. Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και λίγο από το υγρό των μυδιών και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Καλύπτουμε την ψίχα των μυδιών με αυτό το μείγμα και τοποθετούμε τα όστρακα σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, σε σειρές. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με την τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο, στους 200°C, φούρνο και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστεί η φρυγανιά.

Σημείωση: Μπορούμε να παραλείψουμε το βούτυρο και να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο. Όπως μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα της γέμισης και λίγη παρμεζάνα για επιπλέον γεύση.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

θαλασσινάσυνταγές