Food & Drink|30.06.2019 16:02

Φτιάχνουμε σπιτική γρανίτα: 3 δροσερές παραλλαγές

Newsroom

Από εκείνη την πιο απλή εκδοχή της στα θερινά σινεμά, όπου την απολαμβάνουμε σε πλαστικό ποτήρι με χοντρό καλαμάκι, ρουφώντας και την τελευταία της γουλιά ώσπου κάποια στιγμή καταλήγουμε να τραβάμε αέρα ενοχλώντας τους διπλανούς μας, μέχρι τις πιο ραφιναρισμένες συνταγές, με τα κάθε λογής φρούτα, μυρωδικά ή αλκοόλ –το οποίο, πέρα από το άρωμα και τη γεύση που της δίνει, βελτιώνει και την υφή της, περιορίζοντας τη δημιουργία κρυστάλλων–, η γρανίτα είναι το απόλυτα καλοκαιρινό, δροσιστικό γλυκό.

Το καλό με τη γρανίτα είναι ότι φτιάχνεται εξαιρετικά εύκολα, με ελάχιστο κόπο, με το πολύ τρία ή τέσσερα συστατικά, και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, πέρα από ένα πιρούνι και μια κατάψυξη. Αρκεί να αναμείξουμε χυμό ή πολτό φρούτων ή οποιοδήποτε άλλο αρωματικό υγρό (καφέ, τσάι βοτάνων, αναψυκτικό, κρασί ή σαμπάνια) με κρύο σιρόπι και να τοποθετήσουμε το μείγμα στην κατάψυξη. Μετά από περίπου μία ώρα που θα έχει κρυσταλλοποιηθεί περιμετρικά, αλλά θα είναι αρκετά μαλακό στο εσωτερικό του, θα το ανακατέψουμε καλά με ένα πιρούνι. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί μια-δυο φορές ακόμη. Πριν σερβίρουμε, ξύνουμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια της γρανίτας και παίρνουμε όση χρειαζόμαστε. Εναλλακτικά μπορούμε, όταν παγώσει, να την σπάσουμε σε κομμάτια και να την χτυπήσουμε για ένα λεπτό σε δυνατό μπλέντερ.

Η γρανίτα φτιάχνεται με ελάχιστο κόπο/ Bulkan Evcimen (Unsplash)

Για να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής, προτιμάμε μεταλλικά, ρηχά δοχεία παγωτού, ταψιά ή δίσκους. Αν, πάλι, θελήσουμε γρανίτα στο λεπτό, υπάρχουν λύσεις για άμεση ψύξη, μόνο που σε αυτή την περίπτωση λιώνει πιο γρήγορα. Αρκεί να τοποθετήσουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ τα συστατικά της γρανίτας μαζί με μερικά παγάκια και να τα αναμείξουμε, στην πιο υψηλή ταχύτητα, μέχρι να θρυμματιστούν, και έτσι θα έχουμε ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Μια άλλη στιγμιαία μέθοδος είναι να κλείσουμε ερμητικά τον χυμό του φρούτου μέσα σε μια σακούλα, την οποία θα τοποθετήσουμε στη συνέχεια μέσα σε μια μεγαλύτερη σακούλα μαζί με παγάκια και αλάτι. Κλείνουμε πολύ καλά προσοχή, πιτσιλάει– τη σακούλα με τα παγάκια και κουνάμε δυνατά, βγάζοντας τον… bartender από μέσα μας. Σε μισό λεπτό ο χυμός έχει κρυσταλλοποιηθεί. Ας δούμε όμως και μερικές συνταγές:

Γρανίτα με φράουλες και αφρώδες κρασί

ΥΛΙΚΑ

150 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη

60 γρ. (1/4 φλ.) νερό

80 γρ. (1/2 φλ.) πολτοποιημένες φράουλες

1 μπουκάλι ξηρό αφρώδες κρασί ή σαμπάνια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Φτιάχνουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε τις φράουλες και το κρασί, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη.

Γρανίτα καφέ με λικέρ Amaretto

ΥΛΙΚΑ

240 γρ. (1 φλ.) νερό

100 γρ. (1/2 φλ.) ζάχαρη

700 ml (3 φλ.) δυνατό καφέ φίλτρου

80 ml (1/3 φλ.) λικέρ Amaretto

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Φτιάχνουμε ένα γρήγορο σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τον καφέ και το λικέρ. Βάζουμε το μείγμα να παγώσει στην κατάψυξη, ανακατεύοντάς το κατά διαστήματα.

Γρανίτα αγγούρι

ΥΛΙΚΑ

5 αγγούρια

50 ml λευκό, βαλσαμικό ξίδι

1 κ.γ. ζάχαρη

3-4 φύλλα λουίζα

λίγο τσίλι ή πράσινη καυτερή πιπεριά

αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Χτυπάμε τα αγγούρια και τα φύλλα λουίζας στο μπλέντερ και τα περνάμε από σήτα. Ανακατεύουμε στο υγρό τα υπόλοιπα υλικά και το μεταφέρουμε στην κατάψυξη για να παγώσει. Ξύνουμε τη γρανίτα με ένα πιρούνι και σερβίρουμε.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

γρανίτασυνταγές