Food & Drink|13.06.2019 11:41

Πικνίκ στην Αθήνα: 4 διαφορετικά σενάρια

Newsroom

Αστικό πικνίκ στον Εθνικό Κήπο

Κυριολεκτικά στην καρδιά της Αθήνας, δύο βήματα από το μετρό Συντάγματος, μια μεγάλη πράσινη νησίδα 150 στρεμμάτων, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1830 με βάση το όραμα της βασίλισσας Αμαλίας για έναν επιστημονικό και βοτανικό κήπο, έχει πολλές γωνιές ιδανικές για ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή μια κυριακάτικη συνάντηση με φίλους. Φτιάξτε σαντουιτσάκια, κεφτεδάκια και μια ωραία πράσινη σαλάτα, πάρτε κουλούρια από τους γύρω κουλουρτζήδες για να ταΐσετε τις πάπιες, μερικά φρούτα, βάλτε ένα μπουκάλι λευκό κρασί στο ισοθερμικό τσαντάκι, κι είστε έτοιμοι. Ο Εθνικός Κήπος ανοίγει με την ανατολή και κλείνει με τη δύση του ήλιου. 

Ο Εθνικός Κήπος/Φωτό: Shutterstock

Φιλοσοφικό πικνίκ στην Ακαδημία Πλάτωνος

Μόλις 10 λεπτά από την Ομόνοια, μία καταπράσινη όαση κι ένας αρχαιολογικός χώρος –εδώ λειτούργησε η Σχολή του Πλάτωνα, επί της ουσίας το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου– περιμένουν τους... τουρίστες της πόλης. Κάντε ένα mix με 3-4 διαφορετικές ποικιλίες ελιών, κόψτε κυβάκια ζυμωτού ψωμιού, βάλτε στο ταπεράκι μερικά ντολμαδάκια και ρεβιθοκεφτέδες, προσθέστε στο καλάθι σας λίγα ξερά σύκα και ξηρούς καρπούς και, για να ολοκληρωθούν οι αμπελοφιλοσοφίες, έχετε μαζί κι ένα μπουκάλι ρετσίνα νέας γενιάς.

Πολιτιστικό πικνίκ στο Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος»

Αν το αποφασίσετε τελευταία στιγμή και δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε κάτι, υπάρχει λύση. Στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που, γεμάτο ελιές, λεβάντες και δεντρολίβανα, μια ανάσα από τη θάλασσα, ορίζει ένα νέο πρότυπο κατασκευής και λειτουργίας δημόσιου χώρου, το Canal Cafe, στην άκρη του καναλιού, έχει όλα τα καλούδια που μπορεί να χρειαστεί κανείς για να στήσει ένα πικνίκ (μπρουσκέτες, πλούσια σάντουιτς, δροσιστικά ροφήματα), ενώ μπορείτε πάντα να πάρετε καφέ και κάποια σνακ από το Park Kiosk. Ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά στο πρόγραμμα, γιατί το ΚΠΙΣΝ είναι κύτταρο δημιουργικότητας και αναψυχής και όλο και κάποια δράση θα εξελίσσεται στα πέριξ. Το πάρκο είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ (Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα). 

Στην ταράτσα του The Foundry Hotel

Κι ένα πικνίκ στα ψηλά

Πώς θα σας φαινόταν ένα πικνίκ σε μια όμορφη, πράσινη ταράτσα με θέα την Ακρόπολη; Μοιάζει ουτοπικό, αλλά δεν είναι. Η ομάδα του ολοκαίνουργιου The Foundry Hotel, στου Ψυρρή, έχει δημιουργήσει μια καταπράσινη όαση, σαν μια παλιοκαιρίσια, αθηναϊκή αυλή, γεμάτη με ελιές, ροδιές, λεβάντες κι άλλα αρωματικά φυτά, με πέργκολες όπου αναρριχώνται κληματαριές και με έναν ξυλόφουρνο, συνεχώς σε δράση, από όπου βγαίνουν τα πιάτα ημέρας.

Εσείς δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε με το βλέμμα σας τις δεκάδες «διαδρομές» που ανοίγονται μπροστά σας· από την Ακρόπολη στον Λόφο του Φιλοπάππου και το Αστεροσκοπείο και από το Γκάζι μέχρι τη θάλασσα, που φαίνεται στο βάθος, και να αφεθείτε για να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό πικνίκ, για το οποίο δεν θα έχετε να σκεφτείτε το παραμικρό. Εκείνοι θα σας προτείνουν ένα καλάθι γεμάτο ελληνικά τυριά κι αλλαντικά με διάφορα συνοδευτικά (τσάτνεϊ, ελιές, τσιπς λαχανικών, ψωμάκια και κριτσίνια), μια σαλάτα (διαφορετική κάθε φορά) και φρούτα της εποχής. Μπορείτε να επιλέξετε κρασιά από μικρά οινοποιεία και μπίρες από επιλεγμένες μικροζυθοποιίες. Όσο για το πιάτο ημέρας, ετοιμάζεται μπροστά σας. (Σαρρή 40, Ψυρρή, τηλ. 2111824604, www.thefoundryhotelathens.com) 

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

Aθήνα