Food & Drink|04.07.2019 17:46

To καλάθι με τα ψώνια ντύθηκε στα ροζ

Newsroom

Είναι πολύ πιθανό ότι το πρώτο που θα σας έρθει στο μυαλό θα είναι κάτι φτιαγμένο με φράουλα (παγωτά, γλυκά, γρανίτες, smoothies) ή με ροζ τριαντάφυλλο – λουκούμια λόγου χάριν. Μετά θα ακολουθήσουν και οι γαρίδες, ο σολομός και το αλάτι Iμαλαΐων, που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Ή τα ροζέ κρασιά. Εκτός από αυτά όμως, σήμερα στην αγορά βρίσκουμε μία μεγάλη γκάμα καινούργιων ή όχι τόσο γνωστών προϊόντων που χαρακτηρίζονται από το απαλό έως πολύ έντονο ροζ χρώμα τους. Διαλέξαμε πέντε από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε.

Somersby Watermelon ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

O ανθρακούχος μηλίτης της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας παράγεται με φυσική ζύμωση χυμού μήλων, χωρίς την προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών, αρωμάτων ή χρωστικών ουσιών. Έχει ένα μάλλον ελαφρύ σώμα, γεύση και άρωμα μήλου και υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό οξύ που δημιουργεί έντονες φυσαλίδες. Η δε επίγευσή του είναι φρέσκια και γλυκιά. Όλα αυτά τα στοιχεία τον καθιστούν ένα ευχάριστο, δροσιστικό ποτό, ιδιαίτερα για τους θερμούς μήνες. Η προσθήκη καρπουζιού, ενός απόλυτα καλοκαιρινού φρούτου, στη συνταγή λειτουργεί πολύ θετικά, καθώς, εκτός από το υπέροχο, φωτεινό ροζ χρώμα και το πλούσιο άρωμα που χαρίζει στον μηλίτη, πολλαπλασιάζει και την αίσθηση δροσιάς.

Σερβίρεται κατά κανόνα σε ψηλό ή κολονάτο ποτήρι με πάγο και λίγη μέντα, πολύ ταιριαστή με το άρωμα του καρπουζιού, και ίσως λίγο λεμόνι για την εξισορρόπηση της γλυκύτητας. Αλκοολικός βαθμός: 4,5%, 51 θερμίδες/100ml.

Το βρίσκουμε σε κάβες και σε διάφορα άλλα σημεία πώλησης.

The Pink Tahini ΓΑΪΔΑΡΑΚΟΣ

Ο Γαϊδαράκος, η εταιρεία της Αγγελικής Παπαράδη και του συζύγου της, Άγγελου Ξυλούρη, έγινε γνωστός από την ποικιλία των αγνών αρωματικών μελιών του, που εμπλουτίζονται με αιθέρια έλαια φυτών της ελληνικής φύσης, αλλά και από τα αλείμματα, όπου το μέλι συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και μια σειρά με ταχίνια με πρωτότυπες γεύσεις. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το ροζ ταχίνι, το οποίο εμπνέεται από τα παιδιά ή, σωστότερα, από τις αποτυχημένες συνήθως προσπάθειες των μαμάδων να εντάξουν το ταχίνι στη διατροφή των παιδιών τους. Έτσι, λοιπόν, δημιούργησαν αυτό το ταχίνι με μέλι και φράουλα, και το έβαλαν σε μια παιχνιδιάρικη συσκευασία που γοητεύει παιδιά κάθε ηλικίας.

Περιέχει 80% ελληνικό μέλι ανθέων-κωνοφόρων, 14% αγνό παραδοσιακό ταχίνι από αποφλοιωμένο σουσάμι, 4% αποξηραμένη φράουλα, 2% αποξηραμένο παντζάρι και βανίλια Μαδαγασκάρης. Δεν περιέχει συντηρητικά, φοινικέλαιο ή άλλα πρόσθετα. Είναι μια τροφή γευστική και υγιεινή, πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Εκτός από τη χρήση του ως αλείμματος, μπορεί να το προσθέσει κανείς σε γιαούρτι, σε smoothies, σε μπάρες δημητριακών, σε κέικ ή τσουρέκια.

Το βρίσκουμε στο Wise Greece (μέσα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης), τηλ. 2130276559.

Paccherini Pesca e Albicocca RUSTICHELLA D’ABRUZZO

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ιταλοί δεν θα σταματήσουν ποτέ να εξελίσσουν τα ζυμαρικά τους. Η γνωστή εταιρεία Rustichella d’Abruzzo, μία από τις καλύτερες στο είδος της, αποφάσισε να παντρέψει τα ζυμαρικά της με φρούτα. Έτσι γεννήθηκε μια νέα σειρά paccherini με υπέροχα χρώματα, γεύσεις και αρώματα, τα οποία οφείλονται στην πούλπα φρέσκων φρούτων που περιέχουν, και μάλιστα σε αναλογία που φτάνει το 35%. Είναι ένα χάρμα οφθαλμών αυτά τα ζυμαρικά με τα πολύ έντονα και παιχνιδιάρικα χρώματα, που κυριολεκτικά ιντριγκάρουν τη φαντασία κάθε μάγειρα. Και αυτά, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, φτιάχνονται με σιμιγδάλι από σκληρό ιταλικό σιτάρι και μορφοποιούνται σε παραδοσιακά χάλκινα καλούπια, που κάνουν αδρή την επιφάνειά τους, έτσι ώστε να «κρατάνε» καλύτερα τη σάλτσα. Ξηραίνονται, αργά, σε χαμηλή θερμοκρασία, για να διατηρούνται το άρωμα και η ποιότητά τους.

Στα έντονα ροζ paccherini κυριαρχούν η γεύση και το άρωμα του ροδάκινου και του βερίκοκου. Συνδυάζονται με θαλασσινά και ψάρια, δημιουργώντας ένα απρόσμενα ευχάριστο γευστικό αποτέλεσμα.

Τα βρίσκουμε στην Ηπειρώτισσα, Λεωφ. Βάρης-Βάρκιζας 32, Βούλα, τηλ. 2108953929.

I Believe in Pink JUKEROS

Ο Δημήτρης Χωματάς φαίνεται ότι ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται για τη δημιουργία μικρών απολαύσεων υψηλής ποιότητας. Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια κατάφερε να κάνει τα τσάτνεϊ, τις μαρμελάδες, τα αλείμματα, τα υποβρύχια και τις διάφορες σάλτσες του πολύ δημοφιλή. Λόγω της βιωματικής του σχέσης με τον χώρο της εστίασης, καθώς υπήρξε κι ο ίδιος σεφ για πολλά χρόνια σε ελληνικές και ξένες κουζίνες, γνωρίζει καλά πώς να παντρεύει λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά και αρωματικά για να δημιουργήσει ευφάνταστες και πρωτότυπες συνταγές. Χωρίς συντηρητικά, χρωστικές, πρόσθετα και δίχως τα συστατικά να χάνουν την αρχική ταυτότητά τους, φτιάχνει ένα ολοκαίνουργιο γευστικότατο προϊόν. Η ροζ λεμονάδα του μοιάζει σπιτική, αλλά παράλληλα είναι κι ένα πολύ πετυχημένο και ισορροπημένο κοκτέιλ γεύσεων και αρωμάτων. Το όξινο και πικάντικο φρέσκο τζίντζερ ενισχύει τη γεύση των φρέσκων λεμονιών, η αγαύη φέρνει εξισορροπητική γλυκύτητα, ενώ τα ροζ λουλούδια του ιβίσκου δίνουν μεγαλύτερο βάθος, πολλαπλασιάζουν τα αρώματα και της χαρίζουν ένα υπέροχο χρώμα. Είναι ένα ποτό που αναμφίβολα μπορεί να μας συντροφεύσει σε κάθε στιγμή και περίσταση.

Τη βρίσκουμε σε πολλά σημεία πώλησης. Ενδεικτικά: Yoleni’s, Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ. 2122223623 / Zoop, Λεωφ. Αλίμου 27, Άλιμος, τηλ. 2109826265 / Daily Deli, Β. Παύλου 85, Βούλα, τηλ. 2108959910.

Pink Pickled Ginger Slices AIZAKKU

Tο τζίντζερ τουρσί ή gari, όπως ονομάζεται στα ιαπωνικά, με τις λεπτοκομμένες φέτες του, που μαρινάρονται σε διάλυμα γλυκαντικών ουσιών και ξιδιού, κατέχει πολύ σημαντική θέση στη γιαπωνέζικη κουζίνα, δεδομένου ότι θεωρείται πως «καθαρίζει» τους γευστικούς κάλυκες. Το ροζ τζίντζερ προέρχεται από το γνωστό μας τζίντζερ, μόνο που για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται οι άκρες αυτού του ριζώματος, που, όταν είναι πολύ φρέσκο, φέρουν ένα απαλό ροζ χρώμα, που γίνεται ακόμη πιο έντονο με την πικλοποίηση. Συνήθως, βέβαια, στις συσκευασίες που κυκλοφορούν, για να πετύχουν αυτό το δελεαστικό ροζ χρώμα, το ενισχύουν με ανθοκυανίνες, δεδομένου ότι αν χρησιμοποιούνταν μόνο οι έγχρωμες άκρες, η τιμή του θα έφτανε στα ύψη.

Αν και γνωρίσαμε το τζίντζερ σε πίκλα ως συνοδευτικό των σούσι, στην πραγματικότητα μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές στην κουζίνα μας, καθώς ταιριάζει πολύ καλά σε σαλάτες και πιάτα λαχανικών. Αγαπάει τον σολομό και τα θαλασσινά, μπορεί να προστεθεί σε χάμπουργκερ και σάντουιτς, ενισχύει τα αρώματα σε άλλες πίκλες ή μπαίνει σε σούπες, δίνοντάς τους ένα πικάντικο γευστικό twist.

Το βρίσκουμε στο House of Spices, Νίκης 11, Αθήνα, τηλ. 2103231277.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

προϊόντα