Food & Drink|10.06.2019 18:14

Paloma: Μεξικό στο ποτήρι

Newsroom

Έχει γοητευτικό ροζ χρώμα και το όνομά του σημαίνει «περιστέρι». Το Paloma σερβίρεται σε ψηλόλιγνο ποτήρι Tom Collins, με ένα «δακτυλίδι» από αλάτι στο χείλος του, και στην πατρίδα του, το Μεξικό, καταναλώνεται πολύ περισσότερο από το διάσημο cocktail Margarita, το οποίο πίνουν κυρίως οι τουρίστες. Για την πατρότητά του υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, ήταν ο Don Javier Delgado Corona, ιδιοκτήτης του θρυλικού μπαρ La Capilla στην πόλη Τεκίλα στο Κεντρικό Μεξικό, εκείνος που είχε την ιδέα να ανακατέψει τεκίλα με αναψυκτικό με γεύση γκρέιπφρουτ και να προσθέσει αλάτι στο χείλος του ποτηριού για εξισορρόπηση των γεύσεων.

Στην αρχική του εκδοχή το Paloma ήταν λευκό, όπως και το αναψυκτικό που χρησιμοποιούσαν στη χώρα των Μάγιας, κι όχι ροζ. Τώρα, αν αναρωτιέστε γιατί στον υπόλοιπο κόσμο άλλαξε χρώμα, η εξήγηση είναι απλή: μέχρι σχετικά πρόσφατα, ήταν δύσκολο να βρει κανείς σόδα με γεύση γκρέιπφρουτ εκτός Μεξικού. Έτσι, οι περισσότεροι bartenders την αντικαθιστούσαν με φρέσκο χυμό ροζ γκρέιπφρουτ, ζάχαρη και λάιμ και τα χτυπούσαν μαζί με την τεκίλα στο σέικερ για να πετύχουν ανάλογο αποτέλεσμα – εξ ου και το ροζ. Τελευταία, όμως, η δουλειά τους έγινε πιο εύκολη, μια και στην αγορά κυκλοφορούν αναψυκτικά με γεύση γκρέιπφρουτ που προορίζονται κυρίως για το εν λόγω cocktail.

Το Paloma μπορεί κάλλιστα να «μυήσει» κάποιον στον κόσμο της τεκίλας. «Πρόκειται για ένα ευχάριστο και δροσιστικό ποτό που φανερώνει την “ήπια” πλευρά της», μου λέει ο Στέλιος Παπαδόπουλος, global ambassador της Jose Cuervo. Το οποίο προφανώς δεν θα λείπει από το νέο μπαρ που ανοίγουν μέσα στον Ιούνιο μαζί με τον Γιώργο Καβακλή, τον Θάνο Ξύκη και τον Κώστα Καρατζόγλου, με σκοπό να φέρουν λίγο χρώμα, άρωμα και ατμόσφαιρα Μεξικού στην Αθήνα. To Barro Negro, που θα γνωρίσουμε όπου να ’ναι στην οδό Παπαρρηγοπούλου 15, κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος, θα εστιάζει στα αποστάγματα της αγαύης, την τεκίλα και το μεσκάλ. Μαθαίνω ότι θα διαθέτει γύρω στις 120 διαφορετικές ετικέτες. «Θέλουμε να δείξουμε πόσο ευπροσάρμοστα είναι αυτά τα δύο spirits», μου εξηγεί ο Γιώργος Καβακλής. «Το Paloma θα έχει την τιμητική του, γιατί εκφράζει το Μεξικό όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, αυτό είναι που θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο. Η τεκίλα δεν είναι ένα “επιθετικό” απόσταγμα και το μεσκάλ έχει έναν καπνιστό, μυστηριώδη χαρακτήρα που συναρπάζει», συμπληρώνει. Viva Paloma, viva México, λοιπόν.

Από τον Βασίλη Δημαρά

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

κοκτέιλΜεξικό