Food & Drink|13.06.2019 17:42

Κήποι και αυλές: φαγητό και ποτό σε καλοκαιρινό σκηνικό

Newsroom

Artisanal Lounge & Gardens 

Μπορεί τους χειμωνιάτικους μήνες το εντυπωσιακά όμορφο Artisanal των Φώτη Σεργουλόπουλου και Βαγγέλη Γερασίμου στη Κηφισιά να προσελκύει ένα μεγάλο ρεύμα οπαδών από όλη την Αθήνα, αλλά και το καλοκαιρινό του πρόσωπο ακτινοβολεί στον κήπο και είναι χάρμα οφθαλμών. Οι σπεσιαλιτέ του Δημήτρη Δημητριάδη έχουν ελληνικό ταμπεραμέντο, ενώ συνδυάζουν με γοητευτικότατο τρόπο την οικειότητα του comfort food με ένα προσγειωμένο γκουρμέ -ικανό παράδειγμα το nigiri με παντζάρι, καπνιστό χέλι, βλίτα και κρέμα από απάκι, η πατατοσαλάτα με κρέμα μετσοβόνε, άγριο σέλινο και τηγανητό τραχανά και η απίθανη γιουβετσάδα με ταλιάτα αρνιού. Πολύ αξιόλογα και τα εποχικά cocktails της Δήμητρας Αντωνακοπούλου, από τα οποία ιδιαίτερη μνεία αξίζει, για μένα τουλάχιστον, η φραουλένια παραλλαγή του Aperol Spritz. (Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ. 2108086111). Τ.Μ.

Balthazar

Αν υπήρχαν βραβεία για τον πιο όμορφο κήπο της Αθήνας, τότε εκείνος του Balthazar θα έσκιζε στις απονομές. Ο εξωτερικός χώρος της έπαυλης του 19ου αιώνα είναι αστικό καταφύγιο για socializing, flirting και διακτίνιση εκτός πόλης. Όσο κάποιοι λικνίζονται με bossa nova και swing κάτω από τα λουλουδιασμένα φωτιστικά του bar, πίνοντας την αυτού εξοχότητα το Zombie με μείγμα τεσσάρων ρουμιών, κάποιοι άλλοι δοκιμάζουν την κουζίνα του Χριστόφορου Πέσκια (π.χ. σολομός με γλάσο εσπεριδοειδών, πουρέ ξινόμηλο και βλίτα, και μακαρονάδα με φουρνιστή ντομάτα, κρέμα από βολάκι Τήνου και πουρέ μαϊντανού) ή το sushi. Την Παρασκευή και το Σάββατο, όσοι νοσταλγούν τις βραδιές του Rock ‘n’ Roll, που έκλεισε για το καλοκαίρι, ανεβαίνουν στον χειμερινό χώρο, όπου λειτουργεί το Green Room με mainstream μουσική. (Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, 21064412150) Β.Ν. 

Το Fuga τα καλοκαίρια βγαίνει στον καταπράσινο κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Fuga 

Από τη μια ένας απίθανα όμορφος κήπος, κατάφυτος με δέντρα και λουλούδια, στο κέντρο της Αθήνας κι από την άλλη ένας μάγειρας στην κουζίνα να καταθέτει ιδιοσυγκρασιακά στιγμιότυπα μιας πολυσυλλεκτικής γαστρονομικής κουλτούρας, που εκτείνεται από το Περού μέχρι και την Άπω Ανατολή. Ο Δημήτρης Κατριβέσης διανύει το δεύτερο καλοκαίρι του στη Fuga και φέτος φαίνεται αποφασισμένος να φορτσάρει ακόμη περισσότερο και με πιο ανοιχτόκαρδο τρόπο στο καλοκαιρινό μενού, ενώ παρουσιάζει κι ένα νέο concept, συνδυασμό μεξικάνικου mezcal bar και ιαπωνικής izakaya, στο Casa Jaguar, που βγαίνει κι αυτό έξω στο πράσινο. (Κόκκαλη 1, Αμπελόκηποι τηλ. 2107242979). Τ.Μ

Six D.O.G.S.

Έπειτα από δέκα σχεδόν χρόνια, η πολυεπίπεδη διαμόρφωση αυτού του ακάλυπτου, όπου έχει απλωθεί ποταμίσια άμμος και basic έπιπλα από σουηδικό ξύλο, αποτελεί υπόδειγμα αξιοποίησης ενός αστικού χώρου που σε πολλούς θα φαινόταν εντελώς αποθαρρυντικός για εκμετάλλευση. Στον κρυμμένο –αλλά επ’ ουδενί μυστικό– κήπο του Six D.O.G.S., συρρέει νεαρόκοσμος όλες τις ώρες της μέρας για καφέ, τσιμπολόγημα, μπίρες και cocktails, δημιουργώντας με τις φωνές του (χαρακτηριστική η έλλειψη μουσικής) το soundtrack μιας ανθρώπινης κυψέλης. Στα σχέδια των ασχολούμενων με τα μουσικά και πολιτιστικά ανθρώπων του Six D.O.G.S. υπάρχει μια στεγασμένη προέκταση του κήπου, που θα αποκαλυφθεί προς τα τέλη του Ιουνίου. (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 2103210510). Β.Ν.

Φαγητό και ποτό υπό το βλέμμα της Φρίντα Κάλο στο Che Cocina y Barra Sudamericana

Che Cocina y Barra Sudamericana

Σκούρο ροζ χρώμα στους τοίχους, ρετρό πολυθρόνες, έθνικ υφάσματα, vintage πίνακες, μπαρ από μπαμπού, περουβιανά φωτιστικά, που κρέμονται πάνω από το κεφάλι σας, και μια τεράστια τοιχογραφία της Φρίντα Κάλο να κοιτά με το επιβλητικό της βλέμμα. Αυτό είναι το λατινοαμερικάνικο σκηνικό του Che που στήθηκε στην αυλή ενός διατηρητέου σπιτιού του ’20. Την κουζίνα του έχει επιμεληθεί ο Θάνος Στασινός και ακολουθεί και αυτή την latin φιλοσοφία του μαγαζιού, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινείται κι η μπάρα του. Δοκιμάστε το Bloody Che, τη δική τους παραλλαγή του  Bloody Mary. (Καραΐσκου 151, Πειραιάς, τηλ. 2104296660). Β.Δ.

The Albion

Στιλάτη, ατμοσφαιρική, σε απαλούς χρωματισμούς και με την μπάρα σε περίοπτη θέση, η καταπράσινη αυλή του έχει γίνει σημείο αναφοράς για το Ψυχικό και τις γύρω περιοχές. Για αυτό είναι δύσκολο να βρείτε τραπέζι, ακόμα και τις καθημερινές. Η κουζίνα του Albion βαδίζει σε μεσογειακά μονοπάτια, με μια ελαφριά προτίμηση προς την ιταλική. Η λίστα των κοκτέιλ καλύπτει όλα τα γούστα με ευκολόπιοτα και προσεγμένα ποτά που εναρμονίζονται και με τα πιάτα της κουζίνας. (Ομήρου 6, Ψυχικό, τηλ. 2106740710). Β.Δ.

Στο καινούργιο Ψαράκια και Θαλασσινά της Γλυφάδας σας περιμένει μια όμορφη αυλή

Ψαράκια & Θαλασσινά

Η θαλασσινή οικογένεια μεγάλωσε κι άλλο. Μετά την Κηφισιά, το Χαλάνδρι και τη Βάρκιζα, προστέθηκε κι ένα ακόμη μέλος. Στεγάζεται σε μια όμορφα ανανεωμένη μονοκατοικία στη Γλυφάδα κι ετοιμάζεται για το πρώτο του καλοκαίρι σε μια μεγάλη, δεντρόφυτη αυλή. Η λογική παραμένει ίδια: μεγάλες μερίδες και προσιτές τιμές. Τα ορεκτικά στο Ψαράκια & Θαλασσινά έρχονται πάντα στο δίσκο για να διαλέξεις (λευκή ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί της γιαγιάς Ελευθερίας, φάβα κι ένα σωρό άλλα) και μετά ακολουθούν καλαμαράκια, σαρδέλα παντρεμένη, το πολύ δημοφιλές κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, στακοβούτυρο και φρέσκια ντομάτα και πολλά ακόμη πιάτα, χωρίς να λείπει και το φρέσκο ψάρι. Έχουν προνοήσει δε και για τα παιδιά, που στον παιδότοπο, στα αριστερά της εισόδου, θα βρουν κι ένα πειρατικό καράβι. (Κύπρου 60, Γλυφάδα, 2108983555). Β.Ν.

Mockingbird's bar

Ο πέτρινος τοίχος του οικήματος του 1920, οι επιφάνειες από ξύλινες βέργες που κρύβουν το δρόμο και τα σιδερένια καθισματάκια κάνουν την αυλή του Mockingbird’s να μοιάζει με ένα νησιώτικο μπαρ, από εκείνα που ανακαλύπτεις μακριά από την τουριστική βαβούρα κι έπειτα περνάς όλες τις διακοπές σου εκεί. Το χαλανδριώτικο bar που πήρε το όνομά του από τη θρυλική νουβέλα της Harper Lee «To Kill a Mockingbird», επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό του ως «family bar» σ’ αυτά τα λίγα τετραγωνικά της αυλής. Οι παρέες δοκιμάζουν cocktails από μια λίστα στην οποία συνεισφέρουν με συνταγές γνωστά ονόματα του ελληνικού bartending και πίνουν μπίρες από νομάδες ζυθοποιούς ή ελληνικές μικροζυθοποιίες, βάζουν στη μέση πίτσα και ποικιλίες με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και χαζεύουν τις προβολές στον τοίχο. (Σωκράτους 23, Χαλάνδρι, τηλ. 2110120921) Β.Ν. 

Ο κήπος του Museum Cafe-Restaurant στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Museum Café – Restaurant

Βολτάροντας στην Κηφισιά, ζηλεύεις τους κήπους των αρχοντικών, όπου ευχαρίστως θα πέρναγες όλο το καλοκαίρι, αν ήσουν ιδιοκτήτης. Αυτό το όνειρο  θερινής νυκτός γίνεται πραγματικότητα όλες τις ώρες στο Museum Café – Restaurant του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που έχει την υπογραφή του Δειπνοσοφιστήριον Catering. Στον κατάφυτο κήπο του νεοκλασικού κτιρίου με τη λιμνούλα, τον υπεραιωνόβιο κέδρο Λιβάνου, τα αρωματικά φυτά και τα μοναστηριακά τραπέζια θα πάρεις βαθιές ανάσες αλλά και μια γεύση εντοπιότητας. Επικεφαλής στην κουζίνα είναι ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, που χρησιμοποιεί ελληνικά προϊόντα στα πιάτα του, από τα φαλάφελ με ρεβίθια Λάρισας και το καρπάτσιο με μοσχάρι ελληνικής εκτροφής μέχρι τις παπαρδέλες με ραγού από μοσχαράκι Τρικάλων και το καρέ μαύρου χοίρου – για επιδόρπιο θα πάρεις οπωσδήποτε την πάστα αμυγδάλου των παιδικών μας χρόνων. (Λεβίδου 13, Κηφισιά, τηλ. 2108011170) Β.Ν.

Τι τρώμε στα θερινά σινεμά; 
Όταν ο Κηλαηδόνης έγραφε για τις «νύχτες που περνούν, που δεν θα ξαναρθούν», ήταν νοσταλγικός και γλυκόπικρος. Εμείς, ας είμαστε ρεαλιστές. Η μισή απόλαυση στα θερινά σινεμά είναι το κυλικείο, όπου θα κάνετε τις προμήθειες σας, πριν ξεκινήσει η ταινία ενόσω κάποιος άλλος από την παρέα θα σπεύδει να πιάσει τραπεζάκι για να τις απλώσετε. Το ποπ κορν, η γρανίτα και τα αναψυκτικά ήταν κάποτε η στάνταρ παραγγελία, και σιγά σιγά προστέθηκαν στο μενού νάτσος με λιωμένο τυρί, hot dogs, πίτσα, μέχρι και μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες αλλά και βασικά cocktails. Κάποια θερινά είναι φημισμένα για μια σπεσιαλιτέ τους, όπως η Αθηναία στη Χάρητος για την τυρόπιτα της, το Θησείον στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, όπου η θέα της Ακρόπολης κάνει pairing όχι μόνο με τις εικόνες στην οθόνη, αλλά και με γλυκό και λικέρ βύσσινο και βυσσινάδα, όλα σπιτικά, με τυρόπιτα μούρλια και τσίπουρο από το Αγρίνιο που το προτείνουν με μπουκίτσες αυγοτάραχου. Στο Cine Αίγλη του Ζαππείου, υπάρχει πριβέ ταράτσα, όπου κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας κανονίζεις να σου στρώσουν το τραπέζι ώστε να απολαύσετε ένα δείπνο με πιάτα από το ελληνικό και μεσογειακό μενού της παρακείμενης Αίγλης. Και στο Cine Ψυχικό Classique υπάρχει μια μικρή πριβέ ταράτσα, όπου θα καταφτάσουν στο τραπέζι σας combos με sushi από το Hachiko, γλυκά από τη Δέσποινα και πίτσα γνωστής αλυσίδας, τα οποία, βέβαια, είναι διαθέσιμα για κατανάλωση και στον κυρίως χώρο του σινεμά. Β.Ν.

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το «Έθνος της Κυριακής»