Food & Drink|03.07.2019 17:50

Διακοπές στην Αθήνα: Φαγητό και ποτό σε μικρά αστικά «ξέφωτα»

Newsroom

Upupa Epops: ανθισμένος πεζόδρομος

Το all day bar των Κάτω Πετραλώνων αγαπά τον ρετρό μαξιμαλισμό, κι αυτό το instagram-ικό διακοσμητικό ύφος φτάνει μέχρι την καλοκαιρινή προέκτασή του στον απέναντι πεζόδρομο: ο υπαίθριος χώρος έχει ανανεωθεί φέτος με μοναστηριακά τραπέζια, έπιπλα φερ φορζέ, vintage καναπέδες, custom made σκαμπό και ακόμη περισσότερα λουλούδια. Στον κατάλογο του φαγητού σάς περιμένουν pizzette, burgers και ζυμαρικά, ενώ στα cocktails η Μάρφη Μπαλή και η ομάδα της τιμούν τα φρούτα της εποχής. Οι κάνουλες της μπάρας βγάζουν φρουτένια draught Negroni, το κλασικό Daquiri φτιάχνεται με blend ρουμιών μαγειρεμένο με φρέσκια φράουλα, ενώ στις παγωτομηχανές ανακατεύονται γρανίτες φρούτων, που τις απολαμβάνεις σκέτες ή προσθέτοντας το αλκοόλ της προτίμησής σου.  Β.Ν.

Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2121055214

Άλφicon

Άλφicon: πόλη με κάτι από νησί

Το μοντέρνο ελληνικό εστιατόριο του Δημήτρη Έλβι Ζύμπα και του Νίκου Βοργιά το καλοκαίρι στήνει τα τραπέζια του στην οδό Ηρώνδα στον ατμοσφαιρικό, ήσυχο πεζόδρομο, μπροστά στην γκριζογάλανη πρόσοψη του νεοκλασικού του 1890 που το στεγάζει. Εκεί θα καθίσετε, και θα δοκιμάσετε το γευστικό μοσχάρι ταρτάρ με πούδρα από φουντούκι, το κατσικάκι Νάξου με υφές από φάβα, και τον πρωτότυπο γιαουρτοταβά που φτιάχνουν οι δύο σεφ και δημιουργοί του Άlficon. Έχει όμως και μερικά ακόμη τραπέζια, «κρυμμένα» στο πλάι, στον λιγοστό χώρο που αφήνει το διπλανό κτίριο και που θυμίζει στενάκι σε νησί. Τον έχουν διαμορφώσει όμορφα, με φαναράκια και αναρριχώμενα φυτά, κι είναι ωραίο σκηνικό για να δοκιμάσετε σε ποτήρι κάποια από τα βιοδυναμικά κρασιά που κυριαρχούν στη λίστα, αλλά και για να φάτε κάτι ελαφρύ, ακούγοντας τις μουσικές που κινούν τα βήματα των μαθητών στη γειτονική σχολή χορού, συνήθως κλασική μουσική και jazz, αν και μπορεί καμιά φορά να... ταράξει τα νερά και λίγη R&B.  Α.Σ.

Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ. 2169005059

Paleo

Paleo: industrial γοητεία

Έχει κάτι το σχεδόν κινηματογραφικό αυτό το ρετρό βιομηχανικό σκηνικό δρόμου. Πίνοντας ένα κρασί έξω από την παλιά πειραιώτικη αποθήκη στην περιοχή Ρετσίνα, όπου ο Γιάννης Καϋμενάκης έστησε το wine bar-restο του, νιώθεις λίγο σαν να ταξίδεψες πίσω στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’70. Όταν ανοίγει, στις 6 μ.μ., τα απέναντι μηχανουργεία έχουν από ώρα κλείσει κι ο δρόμος έχει ησυχάσει. Ακούς μόνο τις φωνές των γλάρων και τον βόμβο των αυτοκινήτων, σαν αστική λούπα, κάπου στο βάθος. Η λίστα διατρέχει τα τερουάρ του ευρωπαϊκού Νότου (Κοιλάδα Ροδανού, κεντρική και νότια Γαλλία, Ισπανία), προτείνοντας κρασιά που εισάγουν οι ίδιοι, ενώ ανάλογα τοπικό χαρακτήρα έχει και το φαγητό, ακολουθώντας τους δρόμους του κρασιού με πιάτα όπως το οssobuco alla milanese (Λομβαρδία), το ριζότο με κόκκινο κρασί (Βένετο), η καπονάτα (Σικελία) και το αρνάκι à la printanière (Λανγκντόκ). Α.Σ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, τηλ. 2104125204

Drupes & Drips/Facebook

Drupes & Drips: σ’ ένα στενάκι στο Κουκάκι

Το στενάκι της Ζήτρου, πλάι στον φούρνο του Τάκη, είναι το place to be των 30+, που από στόμα σε στόμα το έχουν κάνει στέκι. Εκεί βρίσκεται το Drupes & Drips, μια spritzeria, όπου θα συναντήσετε γνωστούς και φίλους χωρίς ραντεβού τις καθημερινές μετά τη δουλειά και το Σάββατο από το μεσημέρι και μετά. Θα τους βρείτε να χαλαρώνουν –αστικές διακοπές– με το ιταλικό απεριτίφ στο χέρι (σε έξι εκδοχές) ή κάποιο αφρώδες ιταλικό κρασί, καθισμένοι στα πλαστικά βαρέλια της μπίρας που επιστρατεύονται ως σκαμπό ή τραπεζάκια για να τοποθετηθούν οι μικρές ξύλινες τάβλες με τα εκλεκτά τυριά και τα αλλαντικά – αυτές οι deli λιχουδιές έρχονται με ψωμί του Τάκη, με λάδι και χοντρό αλάτι, μέσα σε χάρτινο σακουλάκι. Β.Ν.

Ζήτρου 20, Κουκάκι, τηλ. 6970300404

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής