Food & Drink|04.07.2019 13:28

Στις κουζίνες των νησιών: Ένα γευστικό ταξίδι στο Eatme Ιουλίου

Newsroom

Πολλές φορές σκεφτόμαστε «νησί» κι ο νους μας πάει αυτόματα στα θαλασσινά, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Ναι, είναι οι ελαφροπαστωμένες παπαλίνες από την Καλλονή ή μια κεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα, είναι όμως κι οι σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες που βγαίνουν ζουμεροί από το τηγάνι, η φουρτάλια με τα άγρια χόρτα στην Άνδρο, ένα ναξιώτικο χοιρινό ρόστο, ένα πιάτο κρητικά αγκιναροκούκια ή ένα κατσίκι γεμιστό όπως το φτιάχνουν στη Σαμοθράκη.

Οι κουζίνες των νησιών, όλων αυτών των τόπων, που ήταν οριοθετημένοι από τη θάλασσα, βασισμένες στην την τοπική παραγωγή και στην ανάγκη, έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Ένα τυρί από δω, ένα πιταρούδι από εκεί, γεύσεις κι αρώματα μπλεγμένα με μνήμες, με συνήθειες, με παραδόσεις, στήνουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό. Στο Eatme, που κυκλοφορεί με το «Έθνος της Κυριακής», εκτάκτως το Σάββατο 6/7, έξι εστιατόρια και ταβέρνες δίνουν συνταγές που εμπνέονται από την τοπική παράδοση ή βασίζονται σε ντόπια υλικά που οι μάγειρες κι οι μαγείρισσες διαχειρίστηκαν με ένα σύγχρονο τρόπο, αποτυπώνοντας ακριβώς αυτήν την πολυφωνία.

Είναι πολλές οι νόστιμες ντοπιολαλιές εκεί έξω. Και τώρα το καλοκαίρι είναι καλή εποχή για εξερεύνηση. Σ’ όποιο νησί και να βρεθεί κανείς, όπου και να τον βγάλει το κύμα, στα μικρά και στα μεγάλα, στα πολύβουα και τα ήσυχα, αν πιάσει να ψαχουλεύει θα βρει μπόλικους θησαυρούς. Στη Σαντορίνη θα γνωρίσει τις λευκές μελιτζάνες, στην Ανάφη τις πράσινες. Στα Χανιά θα φάει τούρτα (με αρνί), στην Πάρο γούνα (ψάρια που τ’ ανοίγουν στη μέση, τ’ αλατίζουν και τα στεγνώνουν στον ήλιο) και στη Τζιά μια τσιγαρόπιτα («τσίγαρα» λένε στο νησί το παστό χοιρινό με το λίπος του), που... δεν δεν υπόκειται σε απαγορεύσεις.


νησιάΕΘΝΟΣ της Κυριακής