Food & Drink|19.07.2019 19:42

Δοκιμάσαμε το ΦΙΤΑ στο Νέο Κόσμο

Newsroom

Δεν πάει πολύς καιρός που ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης ένωσαν ονόματα και μαγειρικές, προσθέτοντας ένα νέο γράμμα στο αλφάβητο κι ένα νέο νόστιμο στέκι σε ένα μια ήσυχη γωνιά του Νέου Κόσμου. Το ΦΙΤΑ (μια σύνθεση των αρχικών τους, φι και θήτα), που γρήγορα μαθεύτηκε στόμα με στόμα, είναι ένα κράμα μπιστρό –με βιομηχανικές λεπτομέρειες– και μοντέρνας ταβέρνας, με μαρμάρινα τραπέζια, γυμνές τσιμεντένιες κολόνες και μια ανοικτή κουζίνα, ντυμένη με λαδί λαμαρίνες, στον πάγκο της οποίας τρωγοπίνει κανείς ρίχνοντας πού και πού και μια ματιά στα τεκταινόμενα.

Ο Θοδωρής Κασσαβέτης (αριστερά) και ο Φώτης Φωτεινόγλου/φωτό: Πάνος Σμυρνιώτης

Το «έξω» του όμως είναι άλλο πράγμα, ανάμεσα στις γραμμές του τραμ που πηγαινοέρχεται στη στάση Κασομούλη ακριβώς απέναντι και στις πολυκαιρισμένες εργατικές πολυκατοικίες που αντικατέστησαν την προσφυγική παραγκούπολη όπου γύρισε ο Κούνδουρος τη Μαγική του Πόλη, πίσω από τα κτιριακά μεγαθήρια και τις ταχύτητες της Συγγρού. Θωρακισμένο από τις φυλλωσιές των δέντρων και των φυτών της μικρής πρασιάς, είναι κανονικό... αστικό ξέφωτο. Ακόμη και όταν είναι γεμάτο, όπως ήταν και τις δύο φορές που πήγα, χωρίς να το καταλάβεις, κάποιο εσωτερικό κουμπί γυρνάει αυτόματα στο ρελαντί.

Το μενού που, γραμμένο στο χέρι, κυκλοφορεί από τραπέζι σε τραπέζι, αλλάζει κάθε μέρα ανάλογα με το τι βρίσκουν στην αγορά: μπορεί να είναι αλμύρα και βλίτα, μια δροσερή, καλοανακατεμένη ελληνική σαλάτα με ξινοτύρι από την Κίμωλο και λάδι όσο της πρέπει, μια κρεμώδης, γευστική ταραμοσαλάτα, ένα ψητό μυξινάρι ή ένα κολιός ελαφροπαστωμένος, με τρυφερή σάρκα, που έχει παρέα του μελιτζανοσαλάτα πιρουνάτη, με τονισμένο κάπνισμα, μπορεί να είναι και προσεκτικά βρασμένα ραβιόλια, με ξινοτύρι, λεμονάτη σάλτσα και λίγο δυόσμο, βαθιά νόστιμα, χωρίς τίποτα το περιττό. Δεν λείπουν πάντως και τα κρεατικά, όπως το κατσίκι με τις λεπτοκομμένες πατατούλες ή τα βιολογικά κρητικά λουκάνικα. Οι δύο μάγειρες κάθε φορά ανακατεύουν τα χαρτιά τους και βγάζουν άλλους συνδυασμούς.

φωτό: Πάνος Σμυρνιώτης

Τα υλικά τους τα κρατάνε σε πρώτο πλάνο, προσθέτοντας μερικές ενδιαφέρουσες «διαφορετικές» πινελιές εδώ κι εκεί, σ’ ένα τίμιο γευστικό σενάριο, που σ’ αφήνει να κινηθείς όπως θέλεις – εξ ου και τριγύρω κυκλοφορούν από τσικουδιά από την Κίσσαμο, ελληνικές IPA και χύμα Σαββατιανό μέχρι (εναλλασσόμενες) ετικέτες Ελλήνων παραγωγών. Το σέρβις, πρόθυμο, χαμογελαστό, αλλά ελαφρώς ασυντόνιστο, νομίζω ότι θέλει ακόμη λίγη προπόνηση, όσον αφορά στις μέρες αιχμής τουλάχιστον. Ακόμη κι έτσι να ’ναι, στο Φίτα δείχνουν να το έχουν πιάσει το νόημα. Εκείνο το μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι, δε, με φιστίκι Αιγίνης και λίγο σιρόπι βύσσινο, που προσγειώνεται μπροστά σου στο τέλος, σου σταμπάρει αυτόματα χαμόγελο. Είναι ωραία εδώ.

Βαθμός 6,5/10

Τηλέφωνο 2114148624

Διεύθυνση Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6, Νέος Κόσμος, Αθήνα

Ανοιχτά Τρίτη-Παρασκευή, 7 μ.μ.-12 μεσ., Σάββατο 2 μ.μ.-12 μεσ., Κυριακή 2-6 μ.μ., Δευτ. Κλειστά.

Τιμή / άτομο €20-30 με κρασί

* Οι τιμές υπολογίζονται κατ' άτομο με πρώτο, κύριο πιάτο και γλυκό συν κουβέρ, νερό αλλά και μισό μπουκάλι κρασί ή μια μπίρα ανάλογα με το στιλ του εστιατορίου. Κάνουμε δηλαδή μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το πραγματικό κόστος ενός γεύματος.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

0-3 Κακό, 3,5-4 Μέτριο, 4,5 Αποδεκτό, 5-5,5 Ικανοποιητικό, 6-6,5 Καλό, 7-8 Πολύ καλό, 8,5-9 Εξαιρετικό, 9,5-10 Άριστο
Από την Άντζελα Σταματιάδου

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

εστιατόριοκριτική εστιατορίου