Food & Drink|23.07.2019 15:55

Σαντορίνη: Ένα ξεχωριστό γαστρονομικό ψηφιδωτό

Newsroom

Η γευστική σκηνή της Σαντορίνης έχει πολλά πρόσωπα, τα οποία αποτυπώνονται σε έναν ποικιλόμορφο γαστρονομικό καμβά με εστιατόρια και ταβέρνες που είναι, αναπόφευκτα, ή του ύψους ή του βάθους. Πλην όμως, με εξαίρεση τη Μύκονο, δεν υπάρχει εδώ και χρόνια άλλο κυκλαδονήσι που να παραμένει απόλυτα συντονισμένο στη διεθνή γαστρονομική συχνότητα. Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία πενταετία –χονδρικά– έχει συγκεντρωθεί στη Σαντορίνη μια ομάδα με γνωστά μαγειρικά ονόματα της Ελλάδας, που επιμελούνται εστιατόρια, σημειώνοντας υψηλές επιδόσεις. Κάποιοι κατοικοεδρεύουν εκεί όλη τη σεζόν, κάποιοι άλλοι πηγαινοέρχονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, η οποία κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον όσων επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους με βάση το γαστρονομικό προφίλ του προορισμού. Θα χρειαστεί βέβαια να διαθέσετε ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού σας για να επιδοθείτε σε αυτό το σπορ, μια και οι τιμές στα περισσότερα καλά εστιατόρια της Σαντορίνης παραείναι τσουχτερές. Άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως. Εσείς θα το κρίνετε αυτό. 

Ο Θοδωρής Παπανικολάου επέστρεψε φέτος στη Σελήνη/φωτο: Ζωή Χατζηγιαννάκη

Αρχίζοντας με την επικαιρότητα, να σας πω ότι φέτος επέστρεψε στην εμβληματική Σελήνη (Πύργος, τηλ. 2286022249), του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ο Θοδωρής Παπανικολάου, με διάθεση να μας καταγοητεύσει, καταθέτοντας καλαίσθητα πιάτα που σφύζουν από δημιουργικότητα, όπως η σαντορινιά «κονσέρβα» ντομάτας κι ένας αιγιαοπελαγίτικος μαύρος μπακαλιάρος. Ο Παναγιώτης Γιακαλής, τώρα, είναι εκείνος που υπογράφει το μενού του πολύ καλού εστιατορίου Idol (Φηρά, τηλ. 2286023292) στην πρωτεύουσα του νησιού, όπου ισορροπεί το ρουστίκ με το ραφινάτο, παρουσιάζοντας ένα κοσμοπολίτικο μενού με ελληνικές ρίζες και πρώτη ύλη που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Αναβαθμισμένα είναι και τα επιδόρπια του εστιατορίου, που φέρουν φέτος την υπογραφή του Δημήτρη Χρονόπουλου. Ο Τάσος Στεφάτος, έπειτα από την περσινή εντυπωσιακή του εκκίνηση στο Canaves Οia Epitome, όπου εξαρχής έβαλε ψηλά τον πήχη στο εστιατόριο Elements (Οία, τηλ. 2286071453), τη φετινή χρονιά προβιβάστηκε σε executive chef όλων των ξενοδοχείων του ομίλου, ενώ ο όμιλος Andronis υποδέχτηκε φέτος τον Στέφανο Κολυμάδη, με τον οποίο συνεργαζόταν και παλιότερα, ο οποίος θα τρέξει το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο της οικογένειας, Andronis Arcadia. Εκεί, στο εστιατόριο Opson (Οία, τηλ. 2286072041), παρουσιάζει μια πρωτότυπη κουζίνα, που εμπνέεται από τις γεύσεις και τα υλικά της αρχαίας Ελλάδας. Αν όμως είστε σκληροπυρηνικός foodie, αξίζει πραγματικά να διαθέσετε ένα από τα βράδια σας για να απολαύσετε στο Lauda (Οία, τηλ. 2286072182), εντός του Andronis Boutique Hotel, ένα μενού με γαλλικά χρώματα και τη σφραγίδα του σπουδαίου τριάστερου σεφ, Emmanuel Renaut, ο οποίος συνεχίζει να έχει, για δεύτερη χρόνια, την υψηλή εποπτεία του εστιατορίου.

Ο Τάσος Στεφάτος, executive chef των Canaves Oia

Ο Χριστόφορος Πέσκιας βάζει τις fusion πινελιές του στο Athenian House (Ημεροβίγλι, τηλ. 2286036420) και ο Jean Charles Métayer, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Σπύρο Αγιούς, που μετακόμισε φέτος στο Naos (Οία, τηλ. 2286072413), ανοίγει ένα καινούργιο γευστικό «μέτωπο» στο ξενοδοχείο Grace Santorini, επιμελούμενος και την κουζίνα του εστιατορίου Santoro (Ημεροβίγλι, τηλ. 2286021300), στο οποίο δίνει ευρωπαϊκότερο προφίλ. Πάντως, πολύ εντυπωσιακό φαίνεται και το ολοκαίνουργιο Katikies Garden, στα Φηρά, με τον Χάρη Νικολούζο να αναλαμβάνει τη γευστική επιμέλεια όλων των εστιατορίων. Το γαστρονομικό τους, πάντως, θα λέγεται De Paul (Φηρά, τηλ. 2286072380). Αν τώρα βρεθείτε στο Ακρωτήρι, έχετε υπόψη ότι ο Άνταμ Κοντοβάς υπογράφει το μενού του Alali (Ακρωτήρι, τηλ. 2286083388) στο Astarte Suites. 

O Χρόνης Δαμαλάς στο Ovac

Στην ονειρεμένη βεράντα του Ovac (Ημεροβίγλι, τηλ. 2286027900), στο Cavo Tagoo Santorini, το, κατά τη γνώμη μου, προνομιακότερο σημείο με θέα στην Οία, μπορείτε πάντα να πάτε, έστω για ένα cocktail και για να απολαύσετε τον ήλιο να βυθίζεται στη θάλασσα. Αν το προβλέπει το budget σας, αξίζει να δοκιμάστε και το ιδιοσυγκρασιακό ελληνογιαπωνέζικο fusion του εξαιρετικού Χρόνη Δαμαλά, που σφύζει από άρτια τεχνική, φινέτσα και καλαισθησία. Κατά τα άλλα, στα Δίχτυα (Περίβολος, τηλ. 2286082818), του Μιχάλη Τρουλάκη, που είναι η πιο αξιόλογη ψαροταβέρνα του νησιού, θα περάσετε ένα φίνο μεσημέρι ξεκοκαλίζοντας φρεσκότατα ψάρια τα οποία διαχειρίζεται με άψογο τρόπο. Κι αν έχετε διάθεση για πιο μοντέρνες θαλασσινές σπεσιαλιτέ, αξίζει μια επίσκεψη στο Ψαράκι (Βλυχάδα, τηλ. 2286082783) για φοβερά νόστιμο σουβλάκι μαγιάτικο με χρυσοτηγανισμένες πατάτες. Δοκιμάστε όμως και τα εκφραστικά ceviche του. Μια και είμαστε στο ψαροφαγικό «γήπεδο», να σας ενημερώσω ότι ο Βασίλης Ακρίβος άνοιξε στην παραλία της Βλυχάδας, το Salty Bone (Βλυχάδα, τηλ. 6946848277) και χωρίς να ξέρω αν θα μοιάζει στο αθηναϊκό του Ψάριστον, εκείνα τα μαλλιά αγγέλου από χέλι προς τα εκεί με πηγαίνουν. Ωραιότατα, ελληνικά μαγειρευτά και μια σειρά από παραδοσιακά ντόπια πιάτα θα βρείτε στη ταβέρνα της Ρόζας Δαμίγου (Βουρβούλος, 2286024378), αλλά και στο Μεταξύ μας (Έξω Γωνιά, τηλ. 2286031323), που ενδείκνυται για αποφόρτιση από τη φασαριόζικη Καλντέρα, μια που το αρωματικό αρνάκι τους με το πλιγούρι είναι μια χαρά νοστιμότατο.

Από τον Τάσο Μητσελή Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

Σαντορίνηεστιατόρια