Food & Drink|04.08.2019 18:20

Λέσβος: Το γαστρονομικό road trip που οφείλετε στον εαυτό σας

Newsroom

Έχει ένα (μόνο) καλό το γεγονός ότι η Λέσβος δεν υπήρξε ποτέ trendy προορισμός: όταν σας πουν μέσα στον Αύγουστο ότι το ψάρι είναι φρέσκο και οι πρώτες ύλες ντόπιες, να το πιστέψετε. Αυτό που δεν θα πιστεύετε είναι ο λογαριασμός. Δεν θα κάνουμε spoiler για το πόσο χαμηλός θα είναι. Προτείνουμε, όταν φτάσετε στη Μυτιλήνη, να ξεκινήσετε από την αγορά της πόλης, για μια πρώτη γνωριμία με τα λεσβιακά καλούδια, που θα βρίσκετε σε συνεταιρισμούς και τυροκομεία, περιδιαβαίνοντας το νησί. Προμηθευτείτε ψωμί, ειδικά του Λισβορίου, αν προλάβετε. Έρχεται απ’ τα χωριά στο Fantastico (Ερμού 23, τηλ. 2251028257).

Στο παντοπωλείο του Σκοπελίτη (Ερμού 109, τηλ. 2251026639), το μάτι σας θα πέσει πάνω στις vintage μεταλλικές συσκευασίες των αλίπαστων της ΛΕΒΑ. Σκουμπρί και αντζούγιες μπαίνουν κατευθείαν στο καλάθι. Λαδοτύρι του Μυστακέλλη και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου, γιαούρτια του Αδαλή και Βουβάρι, μυζήθρα φρέσκια, μαλακή του Βασίλα και πολλά μπουκάλια Μεθυμναίος Πορτοκαλί (Orange), επίσης. Αν έχετε φτάσει έπειτα από πολύωρο ταξίδι, θα πεινάτε: η γρήγορη λύση είναι απίθανα σφολιατοειδή από τον φούρνο Charlie (Ερμού 41, τηλ. 2251029559) και η δεύτερη πρωινό στο πανέμορφο ξενοδοχείο Loriet (Βαρειά, τηλ. 2251043111), με μπουφέ φροντισμένο από την Έφη Γιαλούση, με μαρμελάδες, πίτες και αρωματική, γλυκιά κρέμα μπαλεζέ – η all day κουζίνα του έχει ως βάση τη λεσβιακή γαστρονομία, οπότε εδώ θα δοκιμάσετε σφουγγάτο, γκιουζλεμέδες και λακέρδες.

Το μoυσείο της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη

Για φαγητό στη Μυτιλήνη, ο Αντώνης (Ταξιάρχες, τηλ. 2251061951) είναι η πρώτη πρόταση που έρχεται στο μυαλό όποιου έχει δοκιμάσει τα ντολμαδάκια, τα τηγανητά συκωτάκια και τα κεφτεδάκια του. Οι Βάγιες (Ακρωτήρι, τηλ. 2251043532) στον ρουστίκ κηπάκο τους σερβίρουν απίστευτο κοντοσούβλι, γιαουρτλού και ντόπια πιάτα, το Απάγκιο (Ελευθερίου Βενιζέλου 21, τηλ. 2251020797), στο λιμάνι, είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό από τα κρυμμένα μυστικά, ο Ρεφενές (Ναυμαχίας Έλλης 7, τηλ. 2251055701) έχει άψογα τηγανισμένο ψαράκι και θέα στο κάστρο, ενώ ο Γιάννης (Αγίου Θεράποντος 24, τηλ. 2251028244) έχει μερακλίδικους ουζομεζέδες. Φεύγοντας προς τον κόλπο της Γέρας, θα στρίψετε προς Πυργί για να φάτε στην ομώνυμη ψαροταβέρνα μέσα στο λιμανάκι (τηλ. 2251042875). Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο Πλωμάρι, όπου θα εμπιστευτείτε τον κύριο Θανάση στο μπαλκονάκι του στο Αμμουδέλι (τηλ. 2252031333) να σας σερβίρει ό,τι φρέσκο έχει ψαρέψει (σας ευχόμαστε να έχει αστακό για μακαρονάδα) ή θα επιλέξετε τα κομψά Δειλινά στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου (τηλ. 2252033430). Αφού βρίσκεστε στην πατρίδα του ούζου, δεν θα παραλείψετε μια ξενάγηση στο φροντισμένο μουσείο της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, όπου θα στοκάρετε Αφροδίτη και το συλλεκτικό μπουκάλι, και μια επίσκεψη στο αυθεντικό αποστακτήριο του Πιτσιλαδή (τηλ. 2252032306).

Στη δυτική πλευρά του νησιού, ξεχωρίζουμε στη Σκάλα Ερεσού το Soulatso (τηλ. 2253052387) με λιτούς κι απέριττους θαλασσινούς μεζέδες και μαγειρευτά, και το ethnic Parasol (τηλ. 2253052050). Έπειτα από την απαραίτητη επίσκεψη στο απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι, κατευθυνθείτε στο Κάβο Ντόρο (τηλ. 2253054221) όπου το μενού είναι μισό-μισό παράδοση και μοντέρνα δημιουργικότητα. Σημειώστε επίσης στα must: στον δρόμο προς Καλλονή στρίβετε δεξιά προς Αχλαδερή και στα έξι χιλιόμετρα βρίσκετε το ταβερνάκι Αρχαία Πύρρα (τηλ. 6978237271) και τους θαλασσινούς μεζέδες του· για το πιο ορίτζιναλ σκηνικό καφενέ, ανηφορίζετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της Αγιάσου προς το Σταυρί (τηλ. 2252022936), που έχει απίθανα άγρια χόρτα και ντόπιο κοτόπουλο κι αυγά, ή αναζητάτε, στο χωριό Ασώματος, απέναντι από την εκκλησία, το μαγαζάκι με την ταμπέλα «Το φαγί της ημέρας»· τέλος, εξαιρετικά, δέκα-με-τόνο κρεατικά, με μπόνους φρέσκο βουνίσιο αέρα, θα βρείτε στη Λιώτα (τηλ. 2253056730) και στον Λεπέτυμνο (τηλ. 6981477320).

Από τον Νίκο Βουλαλά

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής 

ταξίδιΛέσβος