Food & Drink|15.08.2019 15:06

Η Σαντορίνη σε οκτώ απλά μαθήματα… μαγειρικής

Newsroom

Οι άνθρωποι ταξιδεύουμε για εκατοντάδες διαφορετικούς λόγους. Για να αλλάξουμε παραστάσεις, για να ξεκουραστούμε, για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας, για να φωτογραφηθούμε στα πιο απίθανα μέρη του πλανήτη, για να γνωρίσουμε διαφορετικούς τόπους, για να μάθουμε την ιστορία τους ή για να ζήσουμε, έστω για λίγο, ένα μέρος από τη ζωή των άλλων, επιλέγοντας να «μπούμε στα παπούτσια τους», δηλαδή να δοκιμάσουμε το φαγητό τους, να καταλάβουμε γιατί το τρώνε, πώς και γιατί το μαγειρεύουν έτσι. Με την εξέλιξη του τουρισμού, εξαπλώθηκε η έννοια του γαστρονομικού τουρισμού και αποδείχτηκε πως η κουζίνα του κάθε τόπου μπορεί να είναι μέσο έλξης τουριστών. Κάποιοι όμως δεν αρκούνται σε γεύματα σε εστιατόρια και ταβέρνες, θέλουν να μάθουν να μαγειρεύουν τα φαγητά που τους άρεσαν και στο σπίτι τους, γνωρίζοντας κατά βάθος πως η γεύση τους δεν θα είναι ποτέ ίδια, γιατί τα προϊόντα και το terroir κάθε τόπου δίνουν τον δικό τους χαρακτήρα και τα δικά τους, μοναδικά αρώματα στο φαγητό.

Οι προτάσεις μαθημάτων ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα γούστα διαφορετικών ομάδων κοινού / φωτο: Ζωή Χατζηγιαννάκη

Το πρώτο εστιατόριο στην Ελλάδα που οι ιδιοκτήτες του προέβλεψαν την άνθηση του γαστρονομικού τουρισμού ήταν το Σελήνη, στη Σαντορίνη. Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το 1986, δεν αρκέστηκαν στο προφανές του πλεονέκτημα, το φάτσα κάρτα την Καλντέρα. Το πολύπλευρο concept του εμβληματικού, σήμερα, εστιατορίου του νησιού χτίστηκε πάνω στην ιδέα της ανάδειξης και της προώθησης των τοπικών προϊόντων της Σαντορίνης και των Κυκλάδων, γενικότερα. «Πουλάμε Σαντορίνη», έλεγε, από τότε, χαριτολογώντας, ο πρωτοπόρος ιδιοκτήτης του, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, μέγας υπέρμαχος –πολύ πριν καθιερωθεί ο όρος– της «εντοπιότητας» της ελληνικής γαστρονομίας. Μαζί με τη σύζυγό του, Έβελυν Βολίκα, επιχείρησαν, λίγα χρόνια αργότερα, να μετατουσιώσουν το concept τους σε «εμπειρία» για τους «καλεσμένους» τους, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίας κρασιού, φαγητού, ελαιολάδου – και παράλληλα «μαθήματα ελληνικότητας» στους ασχολούμενους με τον τουρισμό. Όσον αφορά τα πρώτα μαθήματα, που είναι και το θέμα μας, πάντα ακολουθούνται από ένα γεύμα με αντίστοιχο μενού. Σήμερα τη σκυτάλη της διδασκαλίας έχει πάρει η κα Γεωργία Τσάρα, η οποία διευθύνει το εστιατόριο κι είναι head sommelière του.

«Οι προτάσεις μαθημάτων», λέει η κα Τσάρα, «είναι διαφορετικές, για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα γούστα ποικίλων ομάδων κοινού. «Το παράξενο», όπως μας πληροφορεί, «είναι ότι κάποιος που ενδιαφέρεται για μαθήματα μαγειρικής δεν είναι απαραίτητα και εν δυνάμει πελάτης του εστιατορίου ή τούμπαλιν. Η πιο απλή πρόταση συνδυάζει την επίσκεψη στο Λαογραφικό (Αγροτικό) Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα κτίριο δίπλα στη Σελήνη, και ακολουθείται από δείπνο, επάνω, στο fine dining εστιατόριο μας, με τέσσερα μενού γευσιγνωσίας». Tα υπόλοιπα «σενάρια» μαθημάτων απευθύνονται σε εκείνους που προτίθενται περισσότερο να «βρέξουν τα πόδια τους για να φάνε ψάρι».

Οι μαθητές μαθαίνουν πώς να μαγειρέψουν το πιο απλό σαντορινιό φαγητό που θα φάνε στη συνέχεια στο πιο casual εστιατόριο Σελήνη Μεζέ, το οποίο στεγάζεται στο κάτω επίπεδο του οικήματος. Μια άλλη σειρά μαθημάτων συνδυάζει την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου υπάρχουν εργαλεία τυροκόμησης, με μια γευσιγνωσία κυκλαδίτικων τυριών κι αντίστοιχα με γευσιγνωσίες ελαιολάδου ή κρασιών. Τα μαθήματα απευθύνονται σε μικρά γκρουπ το πολύ των δώδεκα ατόμων, αλλά επειδή μπορεί να σχεδιαστούν, κατόπιν προσυνεννόησης πάντα, και sur mesure, δεν είναι απίθανο να γίνουν και για ένα ή δυο άτομα, το πολύ.

Παρόλο που οι θέσεις κλείνονται πολλούς μήνες πριν, πάντα μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του κανείς για να εξασφαλίσει ακόμα κι αυθημερόν μια θέση, εκμεταλλευόμενος ένα κενό σε κάποιο γκρουπ.

Πληροφορίες στο τηλ. 2286024395 και στα info@selene.gr, www.cookingcourses-selene.gr.

Από τη Θάλεια Τσιχλάκη

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

εστιατόριοΣαντορίνη