Food & Drink|09.08.2019 09:35

6 νόστιμες στάσεις στη Νάξο

Newsroom

Σημαντικός ψαρότοπος στην καρδιά του Αιγαίου και τόπος ευλογημένος, με περιβόλια κι οπωροφόρα δέντρα, με κοπάδια που βόσκουν αμέριμνα πλάι στο κύμα, η Νάξος προσφέρει φαγητό με την απλότητα της θάλασσας, με μνήμες ενετικές, αλλά και με ενδιαφέρουσες νεωτεριστικές προσεγγίσεις. Εδώ και κάποιον καιρό, όμως, το νησί έχει αρχίσει να στροβιλίζεται στους ρυθμούς του τουρισμού, για αυτό χρειάζεται να ξέρει κανείς πού να γευτεί την έντιμη κι αληθινή του κουζίνα.

Την πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα του Barozzi επιμελείται ο Γκίκας Ξενάκης / φωτο: Facebook

Barozzi

Δημιουργήθηκε ως πειραματικό πρότζεκτ δύο νέων επιχειρηματιών του νησιού και φιλοδοξεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από εστιατόριο. Συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύνολο δράσεων που αποσκοπούν στο να συμβάλουν στην αλλαγή του ναξιώτικου γαστρονομικού τοπίου προς την κατεύθυνση της υψηλής γαστρονομίας – που έλειπε από το νησί. Διανύοντας την τρίτη του σεζόν, το Barozzi, με τον Γκίκα Ξενάκη να επιμελείται πια την κουζίνα του, επιχειρεί να προβάλει τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις γεύσεις του τόπου με ουσιαστικό και στιβαρό τρόπο. Αν ο γαστρονομικός τουρισμός υπάγεται στα ενδιαφέροντά σας, αυτή είναι μία στάση που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε. (Δίπλα στο δημοτικό πάρκινγκ, Χώρα Νάξου, τηλ. 2285027672)

Το Musique Cafe έχει τη δική του φάρμα στις Εγγαρές

Musique Café

Με πολυετή εμπειρία στην εστίαση και μετά από χρόνια επιτυχίας στην Πλατεία Προσκόπων, στο Παγκράτι, το περίφημο Musique Café αποκτά φέτος ομώνυμο αδελφάκι στην παραλία της Χώρας, με θέα στο απέραντο γαλάζιο. Οι Ναξιώτες Μάκης Μικές και Μάκης Ξενάκης δημιουργούν εδώ ένα εστιατόριο με πιάτα που βασίζονται σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη φάρμα τους στις Εγγαρές –διαθέτει σχεδόν τα πάντα, κοκόρια, αρνιά, κατσίκια, γουρουνόπουλα, λαχανικά και φρούτα– και που, χωρίς να στροβιλίζεται από τους τουριστικούς ανεμοστρόβιλους, σερβίρει μια έντιμη, πιο «αστική» κουζίνα, με ντόπια χρώματα. Ανάμεσα στις προτάσεις του, γραβιέρα Nάξου τηγανητή σε τραγανή κρούστα με ρακόμελο, σαφράν και ξηρούς καρπούς, κότσι χοιρινό ρόστο με χωριάτικη τηγανητή πατάτα, κόκορας κρασάτος με τορτελίνι με τέσσερα τυριά και αρωματικά...  (Στην παραλιακή οδό, δίπλα στο δημοτικό πάρκινγκ, τηλ. 2285027278) 

Ιταλία και Ελλάδα συναντιούνται στην κουζίνα του Dal Professore

Dal Professore Naxos

Σ’ αυτόν τον γαστρονομικό «κόμβο» της Χώρας υπάρχει και μία ιταλική νότα. Στο Dal Professore ο σεφ Νίκος Δημητροκάλης σερβίρει αυθεντική ιταλική κουζίνα, ενσωματώνοντας ευφυώς στις συνταγές του ελληνικά, κυρίως τοπικά υλικά. Η πλούσια ενετική παράδοση του νησιού έρχεται και δένει με τη σημερινή ιταλική κουζίνα. Σε αυτόν τον όμορφο χώρο, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, μπορεί να απολαύσει κανείς αέρινο μιλφέιγ με αρσενικό Νάξου,  linguini με αρμύρα και ξινότυρο Νάξου, pasta με σκορπίνα, αυθεντική καρμπονάρα και πίτσες με μια μυστική, σπέσιαλ ζύμη, ανάλαφρη και κριτσανιστή. Το οσομπούκο με πουρέ πατάτας μπορεί να μην ακούγεται και πολύ καλοκαιρινό, είναι όμως απλά μνημειώδες. (Στην παραλιακή οδό, τηλ. 2285027034)

Στο Mitos στο Χαλκί, θα δοκιμάσετε πίτσες με ελληνικά υλικά / φωτο: Facebook

Mitos

Ίσως στο πιο... ινσταγκραμικό σημείο του νησιού, στο ονειρεμένο Χαλκί, δύο νέοι άνθρωποι έστησαν ένα μαγαζί έκπληξη. Πήραν έναν κουκλίστικο χώρο, που για χρόνια λειτουργούσε ως μπακάλικο βιολογικών προϊόντων, και τον μετέτρεψαν σε μία καταπληκτική πιτσαρία. Στρώνουν τραπεζάκια σε έναν δροσερό πεζόδρομο με ανθισμένες βουκαμβίλιες, ξεκινούν από νωρίς το πρωί με μερακλίδικους καφέδες –ο ελληνικός σερβίρεται με λουκουμάκι και στραγάλια–, ενώ διαθέτουν και μια πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Mitos συναντά κανείς τις πιο ενδιαφέρουσες φάτσες. Εκεί σερβίρουν πεντανόστιμες πίτσες –με κορυφαία τη χωριάτικη καλτσόνε αλά Κυκλάδες–, μακαρονάδες, ολόφρεσκες σαλάτες και η λίστα με τις μπίρες τους είναι καλά ενημερωμένη. Αν είστε φαν του πάντα πλούσιου προγράμματος του Φεστιβάλ Νάξου, στον γειτονικό Πύργο Μπαζαίου, σίγουρα αυτό είναι το ιδανικότερο σημείο συνάντησης για τα βραδινά σας after-γεύματα, μετά τις εκδηλώσεις του. (Χαλκί, τηλ. 2285031074)

Καλλιόπη 

Παρότι θεωρείται must για τους ορκισμένους κρεατοφάγους, δύσκολα θα τηνανακαλύψετε αν δεν σας την συστήσει κάποιος. Βρίσκεται κρυμμένη στην καρδιά του νησιού, με θαμώνες σχεδόν αποκλειστικά ντόπιους, που ξέρουν από καλό φαγητό. Πώς θα πάτε; Μετά το Χαλκί, στον δρόμο για Μονή, λίγο μετά τον περίφημο ναό της Παναγιάς της Δροσιανής (κάντε μία στάση, αξίζει!), θα συναντήσετε στα δεξιά σας μία ξύλινη πινακίδα που γράφει «Ταβέρνα Καλλιόπη». Στρίβετε δεξιά και μετά από 500 μετρά σε νορμάλ χωματόδρομο καταλήγετε στην ταβέρνα. Ο Μιχάλης, ξυλογλύπτης στο επάγγελμα, με δικά του μποστάνια και ζώα, που εκτρέφει στην περιοχή της Μονής, έφτιαξε μία ταβέρνα κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, κάτω από μία αιωνόβια βελανιδιά. Πάνω σε τεράστιους ξύλινους πάγκους, θα γευτείτε κλασικά, καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια, βραστή γίδα και ζουμερές μπριζόλες. Η πεμπτουσία του καλού κρέατος, σε συνδυασμό με τα φρέσκα, σπιτικά τυριά και τα μπαξεβανικά από τα διπλανό περιβόλι και για φινάλε λίγο γιαούρτι, περιχυμένο με γλυκό βύσσινο, αυτό είναι σταθερά το εδεσματολόγιό του. (Στον δρόμο από Χαλκί για Μονή, τηλ. 6978288124)

Αpanemi στη Μoυτσούνα / φωτό: Facebook

Apanemi 

Βρίσκεται μία ώρα μακριά από τη Χώρα, στη Μουτσούνα, ένα από το ομορφότερα, μικροσκοπικά λιμανάκια των Κυκλάδων. Η εικόνα, αλλά και η ουσία της συμπυκνώνει την αίσθηση που έχουμε για την παραθαλάσσια ταβέρνα, με ολόφρεσκο ψάρι –και carpaccio όπως δεν το έχετε γευτεί–, παστωμένα γαυράκια με κόκκους πιπεριού, αστακομακαρονάδες, γαρίδες σαν λουκούμι, μαζί με τις νόστιμες, ναξιώτικες τηγανητές πατάτες και μια χωριάτικη, όπως πρέπει σ’ ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Από τα λίγα σημεία πλάι στο κύμα όπου το φρέσκο ψάρι κοντράρεται στα ίσια με τα καταπληκτικά ντόπια κρέατα και είναι δύσκολο να αναδειχθεί ο νικητής. Η λίστα αιγαιοπελαγίτικων κρασιών είναι δυνατή, το σέρβις πολύ καλό και η Μαρία, η ψυχή του μαγαζιού, πανταχού παρούσα. Κλείστε το γεύμα με τα homemade παγωτά και αναρωτηθείτε «τι άλλο θέλεις, ψυχή μου, από αυτό το καλοκαίρι;» (Μουτσούνα, τηλ. 2285068070 & 6944138610)

Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής