Food & Drink|09.08.2019 16:32

Πάρος για όλους και όλοι για Πάρο

Newsroom

Σε ένα κυκλαδονήσι που είναι και φασαριόζικο και ήσυχο και οικογενειακό και κοσμικό και που τα τελευταία χρόνια βλέπει μια σημαντική αύξηση της τουριστικής του κίνησης – με τα θετικά και τα αρνητικά της –, το τρωγωπίνειν είναι αναλόγως ποικιλόμορφο. Στην Πάρο θα βρείτε από σούμα, το τοπικό τσίπουρο, και ψάρια «γούνες» (συνήθως γίνονται με κολιούς, σκουμπριά, παλαμίδες ή τονάκια, τα οποία ανοίγουν στη μέση, τ’ αλατίζουν και τα στεγνώνουν στον ήλιο, για να τα ψήσουν, στη συνέχεια, στα κάρβουνα) μέχρι μοντέρνες, μεσογειακές προτάσεις και δημιουργικά cocktails.

Η Galazia Hytra περνάει το πρώτο της νησιώτικο καλοκαίρι στο ξενοδοχείο Summer Senses

Οι αφίξεις, φέτος, αρκετές. Στο πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα Summer Senses, που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο μήνα στην Πούντα της Μάρπησσας (τηλ. 2284093000), περνάει το πρώτο του νησιώτικο καλοκαίρι το Galazia Hytra (το θερινό «αδερφάκι» του Hytra στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), με τον Τάσο Μαντή, που αγαπά την καθαρότητα των γεύσεων και τα παιχνίδια με τις υφές, να ξεδιπλώνει μια πιο χαλαρή όψη της κουζίνας του, με πιάτα όπως μια πλούσια σε γεύση κακαβιά, μια σφυρίδα φρικασέ ή ένα χουνκιάρ μπεγιεντί. Ένας άλλος πολύ ταλαντούχος σεφ, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, υπογράφει το μενού του εστιατορίου Μr. E, στο επίσης καινούργιο ξενοδοχείο Parilio στις Κολυμπήθρες (τηλ. 2108993791) – ίδιας ιδιοκτησίας με τα Vedema, Mystique και Istoria της Σαντορίνης. Τηγανίτες από ξινόχοντρο με χωριάτικο λουκάνικο και φασκόμηλo και τάρτα φάβας με αυγό ποσέ και τσάτνεϊ σπετζοφάι αποτυπώνουν τη δική του σύγχρονη ελληνική, με κυκλαδίτικες αναφορές, πρόταση.

Ο Αλέξανδρος Τσιωτίνης υπογράφει το μενού του Mr.E.

Για τη συνέχεια, φανταστείτε ένα αργόσυρτο travelling στις φυσικές ομορφιές του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου στη χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη Δέτη, με την κάμερα να καταλήγει στο beach bar-restaurant Monastiri, στην ομώνυμη παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, την κουζίνα του οποίου επιμελείται φέτος ο σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος (των αθηναϊκών Scala Vinoteca και Margot). Με τα πόδια στην άμμο ή καθισμένοι στο κυκλαδίτικο... lounge με τους χτιστούς καναπέδες, θα επιλέξετε ανάμεσα στις σαλάτες και στα σάντουιτς με ζυμωτά ψωμιά από τους φούρνους του νησιού, που κλείνονται σε eco-friendly συσκευασίες. Στο εστιατόριο σάς περιμένουν από μπαρμπούνι ceviche μέχρι ρεβιθάδα με πεσκανδρίτσα. Αν σας πάρει το βράδυ στην ακροθαλασσιά – δεν θέλει και πολύ –, μπορείτε κάλλιστα να συνεχίσετε με μια ταινία στο θερινό σινεμά του πάρκου.

To beach bar restaurant Monastiri

Αξίζει να τσεκάρετε και το Stilvi, το νέο bar-restaurant που έστησαν σε μια μεγάλη αυλή στη Νάουσα οι ομάδες του The Dalliance House και του του Mr. Peacock, το οποίο πήρε το όνομά του από τη λέξη που δηλώνει το τρεμοφέγγισμα των άστρων (τηλ. 6946211828). Το σκηνικό είναι λευκό, λιτό, με ξύλο στις καρέκλες και στα τραπέζια, δενδρύλλια, κάκτους και λευκά γεωμετρικά φωτιστικά. Τα πιάτα που προτείνει ο σεφ Βασίλης Τζίμας είναι μεσογειακά, βατά κι ευχάριστα και τα συνοδεύουν τα ποτά του Xάρη Δάρρα: από μια Sexy Colada και ένα Scotch Highball μέχρι τα ελληνοποιημένα κλασικά cocktails. Η επτάμετρη μπάρα είναι ιδανική για απογευματινά G&T και aperitivi ή για αργά το βράδυ, που η ένταση της mainstream μουσικής ανεβαίνει.

Στο ολοκαίνουργιο Stilvi θα δοκιμάσετε ενδιαφέροντα κοκτέιλ

Λίγο ακόμη γαλλικό χρώμα προστέθηκε φέτος το καλοκαίρι στην Παροικιά, καθώς μετά το Stou Fred (τηλ. 6970448763), του Γάλλου τηλεοπτικού σεφ Fred Chesneau, το οποίο, για άλλη μια χρονιά, προτείνει ένα set menu πέντε κοσμοπολίτικων πιάτων στην αυλίτσα του με τα λευκά φερ φορζέ, ήρθε το Henri G. του ελληνογαλλικής καταγωγής σεφ Henri Guibert και του αδερφού του, Patrick. Στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό αρχοντικό του 1890 (Ιατρού Πατέλη 1, τηλ. 2284024407), που από τη βεράντα του βλέπει τα πλακόστρωτα δρομάκια και το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας. Όσο για την κουζίνα του, είναι μεσογειακή με –τι άλλο– γαλλικές βάσεις και top σπεσιαλιτέ τα linguini με αστακό.

Στο Henri G., o Ηenri Guibert προτείνει σύγχρονα πιάτα με μεσογειακά χρώματα και αρώματα

Κατά τα άλλα, μπορείτε πάντα να καθίσετε στον δημοφιλέστατο Mario του Μάριου Τσαχπίνη (τηλ. 2284051047), στο λιμανάκι της Νάουσας, απέναντι από τα καΐκια, για χταπόδι ψητό με σάλτσα κάππαρης και μπούκοβο, ψαρομακαρονάδες και ψάρι στο αλάτι. Στην πλακόστρωτη αυλή του Siparos, στην παραλία Σάντα Μαρία (τηλ. 2284052785), θα πάτε για ρεβιθάδα στο σκούνταβλο (πήλινο τσουκάλι) και πάνω από όλα για τις θαλασσινές του συνταγές, κλασικές ή πιο σύγχρονες. Αλά ιταλικά θα φάτε είτε στο ρομαντικό και ήσυχο ΒuοnVento, στη Μάρπησσα (τηλ. 2284042694), που φτιάχνει δική του μοτσαρέλα με γάλα του συνεταιρισμού και ενίοτε κάνει και... μοτσαρέλα σόου, είτε στο Giacomo (τηλ. 2284051337) που, εκτός από την Κηφισιά, έχει έδρα και στην παριανή Μικρή Βενετία.

Μπορείτε επίσης να πιάσετε τραπέζι στον Σταθερό, που φέτος βγήκε στη θάλασσα (τηλ. 2284051888) – εδώ να δοκιμάσετε ραφιόλια, παραδοσιακά πιτάκια με γλυκιά μυζήθρα και κανέλα, που σερβίρονται με μέλι –, ενώ στην ψαροταβέρνα Θαλάμι, να χαρείτε τους θαλασσινούς μεζέδες κάτω από τα αλμυρίκια στον Αμπελά (τηλ. 2284053351). Αν πάτε για μπάνιο στα Γλυφά, να φάτε στην ομώνυμη ταβέρνα (τηλ. 2284043358) όπου η Αριστέα θα σας βγάλει χταποδάκι, μπακαλιάρο σκορδαλιά και γεμιστά με ζαρζαβατικά από το περιβόλι της. Κι αν βρεθείτε στον γραφικό Πρόδρομο, να χαρείτε τα κεφτεδάκια και τους άλλους μεζέδες του Καλλιτεχνικού Καφενείου (τηλ. 2284042033). Τέλος, να κάνετε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο Χαμηλοθώρης, στη Νάουσα (τηλ. 2284052717, 2284051240), για μια δόση παριανού ζαχαρομπακλαβά, με χοντροκομμένα αμύγδαλα, παξιμάδι, κανέλα και βανίλια, πασπαλισμένου με άχνη. Αν ζητήσετε κι ένα πιρουνάκι, δεν θα επιβιώσει μέχρι το επόμενο στενό.

Ένα delicatessen με το μέλι στην καρδιά

Σίγουρα αξίζει να σταθείτε στο Mελίσσι Delicatessen, που έστησε με περισσή φροντίδα η Μάρω Βούλγαρη, στον περιφερειακό της Νάουσας. Θα ανακαλύψετε το θυμαρίσιο μέλι, προϊόν οργανικής και αφάρμακου μελισσοκομίας, την πρόπολη, τον βασιλικό πολτό και την πολύχρωμη γύρη από το μικρό παραδοσιακό μελισσοκομείο, που δημιούργησε πριν από πέντε χρόνια ο γιος της, Αργύρης Λουκής, σ’ ένα θυμαρότοπο στους Αγίους Θεοδώρους, στη νότια πλευρά του νησιού. Αυτό τροφοδοτεί και τα Pure Products, τη δική της, απόλυτα φυσική σειρά καλλυντικών (κρέμες, αντιηλιακά, φυσικοί οροί, σαπούνια κ.ά.), αυτό ήταν και η αφορμή για να συγκεντρωθούν εδώ κάθε λογής καλούδια. Στα ράφια θα συναντήσετε κάππαρη και καπαρόφυλλα, λιαστή ντομάτα και παριανή φάβα, σούμα διπλής απόσταξης και το περιορισμένης κυκλοφορίας (200 φιάλες) κρασί «Μαυροπέτρια», από το οικογενειακό τους κτήμα. Θα βρείτε, επίσης, κρασιά των τεσσάρων οινοποιείων του νησιού, του Μανώλη Μωραΐτη και του Γιώργου Μωραΐτη, του Γιώργου Ρούσσου, αλλά και του πειραματικού οινοποιείου Αλισσάφι - Κτήμα Αδάμ, και μαζί τους ντόπιο κρίταμο και ξερά σύκα, που ταιριάζουν πολύ με τη σούμα, τυριά του συνεταιρισμού και του τυροκομείου της Κατερίνας Μόσχου και ψωμάκια, παξιμάδια, παστέλια και λυχναράκια από τους φούρνους του νησιού. Φεύγοντας πάρτε και μια χούφτα καραμελάκια-ματόχαντρα, από τη Νάξο φερμένα αυτά (Περιφερειακός Νάουσας, τηλ. 2284055377).

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

Πάρος