Food & Drink|10.08.2019 08:44

A for Athens: Πόσες ραψωδίες χωράει μια cocktail list;

Newsroom
Τα cocktails κινούνται στον άξονα του less is more / φωτό: Πάνος Σμυρνιώτης

Το Α for Athens βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης. Προνομιακά τοποθετημένο απέναντι από τον Ιερό Βράχο, επιτρέπει στο βλέμμα να περιπλανηθεί από τον σταθμό του Μοναστηρακίου και το τζαμί του Τζισταράκη μέχρι την Ακρόπολη. Ήταν εκείνο που έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η μόδα των μπαρ σε ταράτσες, μόδα που γρήγορα εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλο το ιστορικό κέντρο. Από τη στιγμή που άνοιξε, στον τελευταίο όροφο του ομώνυμου ξενοδοχείου, έγινε ένα από τα αγαπημένα στέκια των Αθηναίων αλλά και των τουριστών – είναι το ιδανικό σημείο για να βγάλεις μια selfie με φόντο τoν φωτισμένο Παρθενώνα και να μαζέψεις likes στο Instagram. Δεν έμεινε όμως στην επισκεψιμότητα που του εξασφαλίζει η θέση του. Επένδυσε στο cocktail. Ο ταλαντούχος, χαμηλών τόνων bartender Θοδωρής Πύριλλος συγκέντρωσε γύρω του μια δυνατή ομάδα. Αν λοιπόν ο κόσμος εξακολουθεί να συρρέει, δεν είναι μόνο για τη μαγική θέα, αλλά και γιατί μιλάμε για ένα από τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας.

Ο Θοδωρής Πύριλλος συγκέντρωσε γύρω του μια δυνατή ομάδα / φωτό: Πάνος Σμυρνιώτης

Από την αρχή οι κατάλογοι του Α for Athens δεν περιείχαν υπερβολικά «δύσκολα» ποτά. Αποφεύγοντας την περισσή γλυκύτητα και τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις, λειτουργώντας στη λογική του less is more, μέσα στη (φαινομενική) απλότητά τους, κρύβουν τεχνικές και γνώσεις. Την ίδια λογική ακολουθεί και η τωρινή λίστα που θα σας ταξιδέψει στη ρότα του Οδυσσέα, καλώντας σας να παρακολουθήσετε, από cocktail σε cocktail, την περιπλάνησή του μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη.

Αξίζει να δοκιμάσετε το Stormy Martini –από τα προσωπικά αγαπημένα μου–, ένα στιβαρό και αρκετά αλκοολικό Dry Martini που βασίζεται στο Gin Mare (ένα gin με αρώματα εσπεριδοειδών, θυμαριού και δεντρολίβανου), περιέχει ισπανικό ξηρό sherry και Talisker (ένα καπνιστό κι ελαφρώς αλμυρό ουίσκι), γαρνίρεται με κρίταμο και κλείνει στο ποτήρι όλα τα αρώματα της Μεσογείου. Από την άλλη, το The Underworld, με ρούμι, σιρόπι σαμπάνιας, Pedro Ximénez, απόσταγμα κερασιού και αφρό καπνιστής μπίρας, συναρπάζει από την πρώτη γουλιά, έχει μακριά, καπνιστή επίγευση και θα σας κάνει να δείτε με άλλη ματιά τον «Κάτω Κόσμο». Επίσης ενδιαφέρον έχει το καινούργιο Schyla and Charybdis, με παλαιωμένο ρούμι, παλαιωμένο τσίπουρο, οξύμελο (ένας συνδυασμός ξιδιού με γλυκό κρασί, σύκα, σταφίδες και μέλι, ας πούμε το sweet & sour των αρχαίων Ελλήνων), που στο τέλος συμπληρώνεται με τζιτζιμπίρα. Είναι ένα άκρως καλοκαιρινό ποτό με παιχνιδιαρικό προφίλ και αρκετά ελληνικά στοιχεία.

To Α for Αthens είναι ιδανικό σποτ για να βγάλεις μια selfie με φόντο τον Ιερό βράχο / φωτό: Πάνος Σμυρνιώτης

Δεν είναι πάντως το μοναδικό ποτό με ελληνικό χαρακτήρα που θα δοκιμάσετε στο Α for Athens. Στον μικρό συμπληρωματικό κατάλογο με τα πιο χαμηλά σε αλκοολικό βαθμό cocktails, τα οποία σερβίρονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, θα συναντήσετε το Meraki, στο οποίο το νερό από αγγούρι και το σιρόπι από πικραμύγδαλο μπλέκονται με ούζο, κάνοντας το τελευταίο να φαίνεται λιγότερο επιθετικό και ελκυστικό με έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο από ό,τι το έχουμε συνηθίσει. Θα συναντήσετε επίσης το Αθεnian Sling, που συνδυάζει τσίπουρο, σορμπέ από εσπεριδοειδή, χυμό ανανά και cherry soda και φέρνει το ελληνικό καλοκαίρι στο ποτήρι. Τέλος, πολύ δροσιστικό είναι και το Punch à la Romaine, με σορμπέ από Italicus που «ενισχύεται» αλκοολικά με τζαμαϊκανό ρούμι, γλυκαίνει με βελούδινη ιταλική μαρέγκα και συμπληρώνεται με ξύσμα λάιμ, με ένα άκρως αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα. Αυτό το punch που σέρβιραν στον «Τιτανικό» πριν το γεύμα είναι απολύτως ταιριαστό με αυτή την ταράτσα, όπου νιώθεις... king of the world!

Μιαούλη 2, Αθήνα, τηλ. 2103244244
Από τον Βασίλη Δημαρά 

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής Πηγή: eatme Ιουλίου. 

μπαρκοκτέιλ