Food & Drink|21.08.2019 14:22

5 νόστιμες στάσεις στη Ρόδο και στην Κω

Newsroom
Ο Γιάννης Ευθυμίου στο Μαγειροτεχνείον Παράγκα / φωτό: ΜΑΚΟS

Νοστιμιές στο Μαγειροτεχνείον Παράγκα

Στα Απόλλωνα της Ρόδου, οι οικογένειες Ευθυμίου και Σεντονά έχουν δημιουργήσει μια πολύ περιποιημένη ταβέρνα, που, με τους τοίχους της στολισμένους με κεντίδια και κεραμικά, και τους ξυλόφουρνους στη σειρά, αποτυπώνει πολύ όμορφα τον λαϊκό πολιτισμό του νησιού. Με το που θα καθίσετε σε κάποιο από τα τραπέζια της βεράντας εκεί, στην άκρη του ήσυχου χωριού, θα έρθουν τα χειροποίητα ψωμιά, τοποθετημένα πάνω σε γλυφόνι, ασκινό, κλαδιά μυρτιάς και αλισφακιά, και θα αρχίζει η ξενάγηση στην τοπική κουζίνα, με γιαπράκια, καραβόλους στιφάδο, τρυφερό κατσικάκι καπαμά, τραχανόσουπα με ζωμό κρέατος, κατσίκα στιφάδο κι άλλα πολλά που ξεχειλίζουν νοστιμιά (Απόλλωνα, Ρόδος, τηλ. 2246091247).

Ροδίτικα γαστρονομία στο Noble/ φωτό: Χάρης Ζαμπετούλας

Το Νοble και η νέα ροδίτικη κουζίνα του

Το κομψό γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Elysium είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς για τους γκουρμέ επισκέπτες του νησιού. Στο Noble ταλαντούχος σεφ Σταμάτης Μισομικές μαζί με τον έμπειρο executive chef Γιώργο Τρουμούχη αντιμετωπίζουν τη ροδιακή και δωδεκανησιακή γευστική παράδοση με σεβασμό, τόλμη και δημιουργικότητα, την μπολιάζουν με μοντέρνες τεχνικές και προτείνουν ένα μενού που τέρπει όλες τις αισθήσεις, με πιάτα ικανά να τραβήξουν την προσοχή από την πανοραμική θέα του εστιατορίου (Καλλιθέα, Ρόδος, τηλ.  2241045700).

Ανακαλύπτοντας το Λημέρι του Ληστή

Είναι σχεδόν κρυμμένη, στις πλαγιές του Γέρακα, όπως τα πραγματικά λημέρια των αληθινών ληστών, κι αξίζει εκατό τοις εκατό να κάνετε τη διαδρομή των 77 χλμ., που απέχουν τα Προφύλια από την πόλη της Ρόδου, κι από εκεί να ανηφορίσετε μερικά ακόμα χιλιόμετρα προς το βουνό, διασχίζοντας ένα όμορφο δάσος, για τη βρείτε την εναρμονισμένη με το γειτονικό ξωκλήσι και τη γύρω φύση, σκιερή ταβέρνα του Σάββα Παπασάββα και της συζύγου του, Κωνσταντίνας. Η πανάξια μαγείρισσα, αν και Κρητικιά, σερβίρει στο Λημέρι του Ληστή μια νόστιμη, ροδίτικη κυρίως, κι ελληνική γενικότερα, κουζίνα, όπου παρελαύνουν πιάτα όπως τα ροδίτικα πιταρούδια, οι γεμιστοί με τυρί κολοκυθανθοί, τα φύλλα (ντολμαδάκια), ο κόκορας με χυλοπίτες, η ροδίτικη λακάνη, το γιορτινό φαγητό με το κατσικάκι και το πλιγούρι, το κοκκινιστό κατσικάκι (στην περιοχή συνηθίζεται ως φαγητό του γάμου) που εδώ συνοδεύεται από υποδειγματικά τηγανισμένες πατάτες (Προφύλια, Ρόδος, τηλ. 2244061578).

O Παύλος Κυριάκης είναι επιμελείται τις γεύσεις του Cuvee και του Gelsomino Restaurant

Ένας ικανότατος σεφ σε δύο ταμπλό

Είναι η τρίτη χρόνια που το εστιατόριο του όμορφου ξενοδοχείου Aqua Blue Boutique Hotel + Spa, στην Κω, φέρει τη μαγειρική σφραγίδα του εξαιρετικά ταλαντούχου σεφ Παύλου Κυριάκη, ο οποίος επιμελείται τις γεύσεις του Cuvée με μεγάλο κέφι. Στην κουζίνα βρίσκεται ο Μιχάλης Μάρθας, ενώ το μενού διατρέχουν πιάτα που αποδίδουν με μοντέρνο τρόπο τη δωδεκανησιακή γαστρονομική παράδοση. Ο Κυριάκης έχει αναλάβει επίσης να τρέξει και το νέο γοητευτικό ξενοδοχείο του ομίλου, το Albergo Gelsomino, στο εστιατόριο του οποίου έχει την υψηλή εποπτεία. Ρίχνοντας μια διαγώνια μάτια στο ενδιαφέρον μενού, κάπου πήρε το μάτι μου έναν αστακό με κριθαράκι, χοιρινές κορτεζίνες με σάλτσα εσπεριδοειδών, μέχρι και φιλέτο παγιάρ (Cuvée, Aqua Blu Boutique Hotel + Spa, Κως, τηλ. 2242022440 / Gelsomino Restaurant, Albergo Gelsomino, Κως, τηλ. 2242020200).

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

εστιατόριαΡόδοςΚως