Food & Drink|07.09.2019 16:11

Το σχεδία home είναι ένα ντόμινο καλοσύνης

Newsroom
Φωτό: Λουίζα Νικολαϊδου

Η έννοια του «σπιτιού» φωλιάζει παντού στον καινούργιο all-day χώρο της «σχεδίας» στο κέντρο της Αθήνας: στο όνομα «σχεδία home», στη φιλική και άνετη αίσθηση του interior design, στις γεύσεις, που ξυπνούν μνήμες σπιτικού τραπεζιού, και στα 41 σπιτάκια που κρέμονται στην οροφή, ένα για κάθε άστεγο που κατάφερε να νοικιάσει σπίτι πουλώντας το περιοδικό. Για όποιον έχει προσπεράσει στο δρόμο τους διαπιστευμένους πωλητές με τα κόκκινα γιλέκα, οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, υπενθυμίζουμε ότι η «σχεδία» είναι ένα περιοδικό δρόμου με πολύ καλές πωλήσεις για τα δεδομένα του ελληνικού Τύπου και μία από τις βασικές δραστηριότητες της ΜΚΟ «Διογένης».

Φωτο: Λουίζα Νικολαϊδου

Η ιδέα για το σχεδία home γεννήθηκε παράλληλα με το πρόγραμμα σχεδία αρτ, με το οποίο οι συμμετέχοντες εξασφαλίζουν εισόδημα φτιάχνοντας χειροποίητα αντικείμενα και αξεσουάρ από το χαρτί των απούλητων τευχών του περιοδικού. Αντί να δημιουργηθεί ένα μικρό πωλητήριο, προκρίθηκε η ιδέα να φτιαχτεί ένα café-restaurant για την υποστήριξη των σκοπών της «σχεδίας», όπου μια γωνιά θα χρησιμοποιούνταν για την παρουσίαση των αντικειμένων προς πώληση. Η κινητοποίηση ιδιωτών, επιχειρήσεων και ιδρυμάτων για να στηθεί ήταν πρωτοφανής – μια ματιά στη λίστα όσων συνεισέφεραν με δωρεές και εθελοντική προσφορά υπηρεσιών αρκεί για να αποκαταστήσει την πίστη σας στη δύναμη του καλού και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Φωτό: Γιάννης Ζινδριλής

Ένας από τους εθελοντές στο σχεδία home είναι ο βραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, που στο παρελθόν έχει φορέσει το κόκκινο γιλέκο για να πουλήσει το περιοδικό. Ο Λαζάρου έχει σχεδιάσει ένα μενού με πιάτα όπως ζεστή σαλάτα με αλμύρα και μανούρι, κρεατόσουπα, φιλέτο τσιπούρας με σπιτική σάλτσα ντομάτας και κεφτεδάκια από κιμά βιολογικού κοτόπουλου, αλλά και μια μεγάλη γκάμα από ομελέτες, σάντουιτς και smoothies για πρωινό, τα οποία είναι γοητευτικά σαν μαμαδίστικο comfort φαγητό για τον κόσμο που κυκλοφορεί στην Κολοκοτρώνη, χωρίς όμως να στερούνται το χαρακτηριστικό δημιουργικό άγγιγμα του Λαζάρου. Ο ίδιος εκπαίδευσε αστέγους που θα εντάσσονταν στο προσωπικό της κουζίνας, διαλέγοντάς τους με την προϋπόθεση να έχουν βράσει έστω ένα αυγό στη ζωή τους, τους έμαθε το know how για τις προμήθειες και έχει παραχωρήσει δύο μάγειρες από την μπριγάδα του για ολιγόωρη καθημερινή απασχόληση στην κουζίνα. Όσο για τη λίστα με τα cocktails, που περιλαμβάνει ελληνική σαγκρία, Spritz και μια «Ωραία των Αθηνών» με βερμούτ Otto’s, την επιμελήθηκε (εκείνος ανέλαβε και την εκπαίδευση) ο Πέτρος Μυτιληναίος, ο οποίος πέρυσι, συμμετέχοντας στο Bacardi Legacy, είχε προσφέρει στη «σχεδία» μέρος των εσόδων από την προώθηση του διαγωνιζόμενου ποτού του.

Φωτό:Γιάννης Ζινδριλής

Το σχεδία home δεν είναι μόνο μια ελκυστική πρόταση για τους foodies αλλά και ένα υποδειγματικό –σχεδόν συγκινητικό– project λόγω των μικρών ιστοριών που κρύβονται πίσω από το κοινωνικό και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο στήσιμό του. Για να γίνει απόλυτα προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες, με καίριες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, ακόμα και ακουστικό κατάλογο, ζητήθηκε η γνώμη ειδικών από αρμόδιους συνδέσμους. Παρατηρήστε επίσης τον κατάλογο με τις λέξεις γραμμένες σε πολλές διαφορετικές γραμματοσειρές, οι οποίες προέκυψαν από τον γραφικό χαρακτήρα αστέγων που συμμετείχαν σε σχετικό εργαστήριο. Τις υπόλοιπες ιστορίες αξίζει να τις ανακαλύψετε μόνοι σας συμμετέχοντας σε αυτό το γαϊτανάκι καλοσύνης, που έκανε πραγματικότητα το σχεδία home.

Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα, 2130231220

Από τον Βασίλη Νικολάου  

Πηγή: eatme Σεπτεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

αλληλεγγύηεστιατόριο