Food & Drink|07.09.2019 10:37

Φτιάχνουμε ντολμαδάκια με σέσκουλο και πλιγούρι

Newsroom

Ο Φώτης Φωτεινόγλου από το εστιατόριο ΦΙΤΑ στο Νέο Κόσμο μας δίνει την συνταγή. Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σέσκουλα με μαυρολάχανο.

Ντολμαδάκια με σέσκουλο και πλιγούρι

Χρόνος: 1 ώρα και 45 λεπτά

Μέτριας δυσκολίας

YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

2 κιλά σέσκουλα

200 γρ. χοντρό πλιγούρι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/2 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο

4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Για τον ζωμό κοτόπουλου

1 κιλό φτερούγες και κόκαλα από το κοτόπουλο

1 μεγάλο καρότο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

1 κλωνάρι σέλερι

1 πράσο

1 κλαδάκι μαϊντανό

1 φύλλο δάφνης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Για τον ζωμό κοτόπουλου

Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό, ξαφρίζουμε προσεκτικά όσες φορές χρειαστεί και τα αφήνουμε να βράσουν για μιάμιση ώρα.

Για τους ντολμάδες

Μπλανσάρουμε (ζεματάμε) τα σέσκουλα σε καυτό νερό για 1 λεπτό και αμέσως τα βουτάμε σε παγωμένο και τα στραγγίζουμε. Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το πλιγούρι μαζί με το ξερό κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Τυλίγουμε ομοιόμορφους ντολμάδες.

Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με σέσκουλα και τοποθετούμε τους ντολμάδες μας δίπλα-δίπλα. Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μην ανοίξουν και συμπληρώνουμε με ζωμό μέχρι να καλυφθούν. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ο ζωμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τους ντολμάδες να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.

Πηγή: eatme Σεπτεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

συνταγή