Food & Drink|16.09.2019 19:09

Egeo: Τρώγοντας σουβλάκι στη Μαδρίτη

Newsroom

Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Μαδρίτη δεν μπορώ να αντισταθώ στους μικρούς μεζέδες που συνήθως προσφέρουν σερβιρισμένους πάνω σε μια φέτα ψωμί. Τα tapas είναι το τυπικό «γρήγορο» φαγητό των Ισπανών, κάτι ανάλογο με το δικό μας σουβλάκι. Δυστυχώς, στην Αθήνα, μαγαζιά που να σερβίρουν tapas αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον δεν υπάρχουν. Στη Μαδρίτη, αντίθετα, σουβλάκια υπάρχουν. Με κλασική πίτα, τζατζίκι, ντομάτα, πατάτες και καλοψημένα κομμάτια χοιρινού ή κοτόπουλου. Σαν αυτά που βρίσκουμε εδώ.

O Θανάσης Σκοπελίτης αποφάσισε να εκπαιδεύσει τους Μαδριλένους στο σουβλάκι

Πριν από περίπου τρία χρόνια ο Θανάσης Σκοπελίτης αποφάσισε να δημιουργήσει σε ένα από τα στενά της Lavapiés, μίας από τις κεντρικές, ιστορικές και εναλλακτικές συνοικίες της Μαδρίτης, έναν χώρο που... θα εκπαιδεύσει τους Μαδριλένιους στο σουβλάκι. «Ελληνικά εστιατόρια βρίσκει κανείς στην πόλη, προσφέρουν όμως μια πολύ τυποποιημένη και τις περισσότερες φορές κακή εκδοχή της κουζίνας μας» μου λέει. «Εγώ ήθελα να τους δείξω πώς είναι το σωστό τυλιχτό».

Η σχέση του Θανάση με τη Μαδρίτη ήταν καρμική. Έρωτας με την πρώτη ματιά. Όταν έφτασε για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια, δεν γνώριζε κανέναν, ήξερε όμως ότι ήταν η πόλη στην οποία ήθελε να ζήσει. Αρχικά δούλεψε ως σερβιτόρος και στη συνέχεια ως υπεύθυνος σε διάφορα μαγαζιά, αλλά στο μυαλό του ήταν πάντα καρφωμένη η ιδέα ενός σουβλατζίδικου ή, για να το πούμε ισπανικά, μιας suvlakeria. Σιγά σιγά τα χρήματα μαζεύτηκαν, ο χώρος βρέθηκε και το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή.

Το Egeo άνοιξε σε μια γωνία της οδού San Carlos και πολύ σύντομα έγινε γνωστό. Όλοι άρχισαν να μιλούν για κάποιο ελληνικό μαγαζί, ανάμεσα στα πολλά ινδικά και αραβικά της περιοχής, που φτιάχνει νόστιμο σουβλάκι. Οι πρώτες ουρές δεν άργησαν να σχηματιστούν. Τα λιγοστά τραπέζια γίνονταν ανάρπαστα, και όχι μόνο σε ώρες αιχμής.

To δεύτερο Egeo έχει και μαγειρευτά

Κάπως έτσι το Egeo απέκτησε αδερφάκι. «Δεν θέλαμε να πάμε το σουβλάκι μας σε κάποια “δήθεν” γειτονιά της Μαδρίτης, γι’ αυτό επιλέξαμε τη Malasaña, μια περιοχή γεμάτη με νεαρόκοσμο που θέλει να τρώει φθηνά και καλά», εξηγεί ο Θανάσης. Το δεύτερο Egeo διαφέρει λίγο από το πρώτο. Εξίσου λιτό και απροσποίητο, με γαλανόλευκες πινελιές που παραπέμπουν στο όνομά του, έχει πιο μεγάλη γευστική γκάμα – είναι εστιατόριο. «Υπάρχει πάντα σουβλάκι, αλλά σερβίρουμε και άλλα ελληνικά πιάτα, τα οποία μαγειρεύουμε με τον ίδιο τρόπο που θα το κάναμε για τους φίλους μας στο σπίτι», συμπληρώνει. Όσο για μένα που μέχρι τώρα όποτε βρισκόμουν στη Μαδρίτη σταματούσα για ένα τυλιχτό, έχω αρχίσει να σκέφτομαι και την προοπτική ενός μουσακά.

C/ San Carlos 17, Lapaviés, Μαδρίτη, τηλ. +34918264644

C/ Barco 41, Malasaña, Μαδρίτη, τηλ. +34912321359

Από τον Βασίλη Δημαρά

Πηγή: eatme Σεπτεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

σουβλάκιΜαδρίτη