Food & Drink|22.09.2019 18:52

Ένας σεφ, μια συνταγή: Το καρέ από μοσχαράκι με κρούστα κάπαρης του Σωτήρη Ευαγγέλου

Newsroom

Γεννημένος στον Τύρναβο, με σπουδές στην Αθήνα αλλά και με ένα stage στο ADF –Centre de Formation d’Alain Ducasse– στο Παρίσι το 2003, που άλλαξε στην κυριολεξία τη γαστρονομική φιλοσοφία του, ο Σωτήρης Ευαγγέλου είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο πολυβραβευμένους Έλληνες σεφ. Χάρη στις ικανότητες αλλά και στην ευγένειά του είναι, επιπλέον, και από τους πιο αγαπητούς ανάμεσα στους συναδέλφους του.

Ξεκίνησε την καριέρα του, φοιτητής ακόμα, στο Xenia Palace του Ναυπλίου το 1984 και από εκεί και πέρα πέρασε από τα μεγαλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία –Danai Beach, Rithymna Beach, Creta Palace, Corfu Imperial, Makedonia Palace, King George, Athenaeum InterContinental, Μεγάλη Βρεταννία– χτίζοντας μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα που βασίζεται σε τρεις άξονες: στο τεράστιο ταλέντο του, στην τρομερή του σταθερότητα –μπορεί να ετοιμάσει το ίδιο πιάτο για τέσσερα ή για διακόσια άτομα και να είναι ακριβώς το ίδιο άψογο– και στην ικανότητά του να δημιουργεί πιάτα εξαιρετικής νοστιμιάς. 

Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και στο Makedonia Palace, του οποίου το εστιατόριο Salonica πήρε πέρσι το πρώτο βραβείο Σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας στα FNL Awards. Άλλωστε, αυτή ακριβώς είναι η «ειδικότητά» του από την εποχή του King George ακόμη, πριν από 15 χρόνια. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου κρατά στις συνταγές του ζωντανή την παράδοση και την εκφραστικότητα της ελληνικής κουζίνας και παράλληλα την μπολιάζει με γαλλικές τεχνικές και αρτιότητα. Καταφέρνει με έναν περίεργο τρόπο να τη ραφινάρει και ταυτόχρονα να τη συμπυκνώνει και να της προσδίδει βάθος και ένταση, χαρίζοντάς μας έτσι ορισμένα από τα νοστιμότερα πιάτα που τρώμε στη χώρα.

Και βέβαια, επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτήν τη ζωή, αξίζει να σημειωθεί πως, αντί να επαναπαυθεί στις επιτυχίες και στη φήμη του όπως θα έκαναν πολλοί άλλοι στη θέση του, ο Ευαγγέλου φρόντιζε κάθε τόσο να επισκέπτεται μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία του εξωτερικού και να συνεχίζει να εκπαιδεύεται. Ανάμεσά τους το Hôtel Hermitage στο Μονακό το 2008, το InterContinental Hong Kong στο Χονγκ Κονγκ το 2006, το InterContinental Paris Le Grand Hotel στο Παρίσι το 2005 και το Bar et Boeuf στο Μόντε Κάρλο το 2003.

Όσο για τα πιο αγαπημένα του, από υλικά είναι τα μανιτάρια και το ελαιόλαδο, από φαγητά ο μουσακάς και τα γεμιστά, ενώ από ταβέρνες ξεχωρίζει την κλασική Παλιά Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Καρέ από μοσχαράκι με κρούστα κάππαρης και ντοματίνια με σπανάκι και βασιλικό  

Χρόνος: 30 λεπτά

Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)

360 γρ. κόντρα

400 γρ. κόκκινα ντοματίνια 

300 γρ. φύλλα από σπανάκι

2 κλαδάκια βασιλικό

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Για την κρούστα κάππαρης

150 γρ. κάππαρη

150 γρ. φρέσκο βούτυρο

60 γρ. κεφαλοτύρι

60 γρ. φρυγανιά τριμμένη

30 γρ. μαϊντανό

30 γρ. σχοινόπρασο

αλάτι

πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Για την κρούστα κάππαρης

Μαλακώνουμε το βούτυρο στο μπλέντερ και προσθέτουμε την κάππαρη, το τυρί, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε αυτό το μείγμα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη. Κατόπιν το αφήνουμε στο ψυγείο.

Για το μοσχαράκι

Αλατοπιπερώνουμε το μοσχαράκι και το περνάμε από το τηγάνι με λίγο λάδι για 4-5 λεπτά την κάθε του πλευρά. Αφού το βγάλουμε από τη φωτιά, βάζουμε πάνω του ένα κομμάτι από την κρούστα κάππαρης και το κρατάμε σε ζεστό μέρος.

Σοτάρουμε τα ντοματίνια με λίγο λάδι, το σπανάκι με τα κρεμμυδάκια, τον βασιλικό και το σκόρδο και τα αλατοπιπερώνουμε.

Παίρνουμε ένα ζεστό πιάτο, τοποθετούμε το μοσχαράκι κομμένο σε φέτες, γαρνίρουμε με το σπανάκι και τα ντοματίνια και σερβίρουμε αμέσως.

Κείμενο: Εύη Φέτση

Πηγή: eatme Σεπτεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

chefσυνταγές