Food & Drink|08.09.2019 19:39

Τhe Athens Food Guide του Βασίλη Καλλίδη: Ένας σεφ-flaneur, 300 σελίδες Αθήνα

Newsroom

Μετά τα πλούσια σε υλικό Άθενς Σπεσιάλ και Άθενς Σπεσιάλ 2, ο Βασίλης Καλλίδης επέστρεψε με μια αγγλόφωνη έκδοση με ανάλογα προσωπικό χαρακτήρα. Το The Athens Foodie Guide, που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη, ακολουθεί το ιδιοσυγκρασιακό GPS του δημοφιλούς σεφ, αποτυπώνοντας την αγάπη του για τα ταξίδια και τις περιπλανήσεις στην πόλη με έναν πολύ άμεσο τρόπο. Σουλατσάρει σε κεντρικές αθηναϊκές γειτονιές, από το Σύνταγμα στα Εξάρχεια, από τη Μαβίλη στου Ψυρρή κι από εκεί στα Πετράλωνα ή στο Κουκάκι και πάει λέγοντας, καταγράφοντας νοστιμιές, συλλέγοντας στιγμιότυπα, μπλέκοντας trendy στέκια, αγυάλιστες γωνιές και cult μυστικά.

Δεν είναι ακριβώς best of. Τα αγαπημένα του μέρη έχει συγκεντρώσει, όπως λέει ο ίδιος, σ’ αυτό το βιβλίο, ένα πληθωρικό ποτ πουρί, που χωράει ταράτσες που βλέπουν στην Ακρόπολη, καλαίσθητα ξενοδοχεία, πολλών λογιών εστιατόρια, παραδοσιακά οινομαγειρεία, τσιπουράδικα, μπαρ, μουσεία και γκαλερί, Έλληνες designers, θερινά σινεμά, λαϊκές αγορές, μπαχαράδικα και ξηροκαρπάδικα, ζαχαροπλαστεία, παγωτατζίδικα, κουλουρτζίδικα και ψιλικατζίδικα, σαντουϊτσάδικα, φαγητό του δρόμου κι ένα σωρό άλλα. Κινείται ελεύθερα, με μποέμικη διάθεση, σε μια Αθήνα ασύμμετρη όπως κάθε μεγαλούπολη, αντιμετωπίζοντάς την σαν ένα πολύχρωμο, πολυσυλλεκτικό playground.

Ο εν λόγω οδηγός πόλης είναι ομολογουμένως ένα χρήσιμο δώρο για έναν αγγλόφωνο επισκέπτη, που φυλλομετρώντας τον θα πέσει πάνω σε φωτεινές επιγραφές με νέον, κομψές βιτρίνες και μαγαζιά με σουβενίρ, κρυμμένες στοές, τοίχους καλυμμένους με γκράφιτι. Θα βρει οδηγίες για να παραγγείλει σουβλάκι και για να διαχειριστεί ένα... υποβρύχιο, προτάσεις για μονοήμερες εκδρομές, αλλά και διάφορες χρηστικές πληροφορίες (κουρεία, γυμναστές, μεταφραστές, τηλέφωνα ταξί κ.ά.). Το πιο ωραίο όμως είναι ότι στις σελίδες του θα συναντήσει ανθρώπους. Πολλούς ανθρώπους. Μαζί με τις ιστορίες τους. Αν αυτό το βιβλίο αποτελέσει αφορμή να τους γνωρίσετε, παρέα με τους ξένους φίλους σας, όπως λέει κι ο Καλλίδης κλείνοντας την εισαγωγή του, «πείτε τους ότι σας έστειλε ο Βασίλης. Ο Βασίλης ο σεφ».

Βασίλης Καλλίδηςβιβλίο