Food & Drink|11.09.2019 16:44

Παράταση καλοκαιριού σε 3 από τα πιο δημοφιλή bar-restaurants της Αθήνας

Newsroom

Το Λοκάλι: Ντόπιο feel good

«Λοκάλι δε γεννιέσαι. Λοκάλι γίνεσαι» διαβάζεις στα μπλουζάκια των παιδιών που σερβίρουν στο μπαρ κι εστιατόριο που έστησαν στο πρώην Cine Ψυρρή ο Δημήτρης Κιάκος, η Χριστίνα Μοάτσου, ο Κώστας Σκουλικαράκης και ο Ρένος Γραμμένος και το οποίο ήταν, ομολογουμένως, ένα από τα μεγάλα χιτ του φετινού καλοκαιριού. Το Λοκάλι, που άπλωσε μεταλλικά τραπεζάκια και ξύλινους πάγκους δίπλα σε μουριές, πλατάνια και καλαμωτές, έβαλε μπάμιες δίπλα σε Gin & Tonic, προωθώντας ένα ελεύθερο mix & match κοκτέιλ και (ελληνικού) φαγητού, πρόσθεσε υφαντά στα καναπεδάκια και γαλανόλευκα σκαμπό στους πάγκους και τσολιαδάκια και μίνι περίπτερα στις γωνιές, είναι ντόπιο, δικό μας παιδί. Κι είναι cool.

Τι θα φάτε: Εκείνες τις μπάμιες που λέγαμε παραπάνω, τηγανητές, τραγανές, εν είδει σνακ, είτε σόλο είτε με κοτόπουλο, κεφτεδάκια και τριπλοτηγανισμένες πατάτες, μια ανοιχτή, τραγανή, μυρωδάτη vegan πίτα με δροσερό μαριναρισμένο κολοκύθι, πέστο μαϊντανού και τυρί από κάσιους, αλλά και αλμυρούτσικους λουκουμάδες μπακαλιάρου με παντζάρι ή γίγαντες τουρσί με τσίλι. Το φινάλε νοσταλγικό, με ψητή κρέμα τριαντάφυλλο και πάστα ποντικάκι.

Τι θα πιείτε: Δοκιμάστε το πολύ καλοκαιρινό, δροσιστικό Gin & Tonic με πεπόνι και μάραθο, το φραουλένιο Local Old Fashioned με τσίπουρο και αρμπαρόριζα, το πολυεπίπεδο Purple Rain με Αngostura, μοσχολέμονο, μπίρα Pikri, ginger ale και φραγκοστάφυλλο και, αν αγαπάτε την τεκίλα, το όμορφα ισορροπημένο, με ένα τσακ κάψας, Jalisco Xpress με Jose Cuervo Traditional, κόλιανδρο, αγαύη, τσίλι και μοσχολέμονο.

Και κάτι ακόμη: Τσεκάρετε τους ετερόκλιτους χαρακτήρες του Ψυρρή που έχει ζωγραφίσει ο γνωστός για τα αναρχικά/καυστικά του σκίτσα κομίστας Τhe Rabbit Knows πάνω από το μπαρ και το επίσης δικό του αρχαιοελληνικό ντουέτο στα αριστερά της σκάλας.

 Σαρρή 44, Αθήνα, τηλ. 2103250673

To Upupa Epops: Σύγχρονα κοκτέιλ και παλιά δαντέλα

Είναι όμορφη η εσωτερική αυλή με τα ασπρόμαυρα αλά σκακιέρα πλακάκια, τριγυρισμένη πολυελαίους, πορφυρές κουρτίνες, έπιπλα και σκαλιστούς καθρέπτες και πολλά ακόμη που απαρτίζουν το ρετρομαξιμαλιστικό σκηνικό του all-day bar των Πετραλώνων, αλλά η καλοκαιρινή προέκτασή του δεν πάει πίσω. Σε έναν πεζόδρομο λίγα βήματα παραπέρα, ο χαριτωμένος Τσαλαπετεινός (Upupa Epops είναι η ορνιθολογική ονομασία του) έχει στήσει μοναστηριακά τραπέζια, έπιπλα φερ φορζέ με φλοράλ μαξιλαράκια, vintage καναπέδες σε διάφορα χρώματα και custom made σκαμπό, και ο καφές, το φαγητό και τα ιδιαίτερα κοκτέιλ που φτιάχνουν η Mάρφη Μπάλη και η ομάδα της τυλίγονται με γλυκιά αίσθηση γειτονιάς.

Τι θα φάτε: Πολλών λογιών pizzete και tartines, bao bans (ασιατικά ψωμάκια ατμού) με κοτόπουλο, burgers με μπιφτέκια από Black Angus αλλά και κάποια ζυμαρικά, όπως η καρμπονάρα με αβγό ποσέ ή τα νιόκι στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, σπανάκι και βασιλικό. Για το τέλος σας επιφυλάσσουν πανακότα με γλυκό βύσσινο και μπανόφι.

Τι θα πιείτε: Ο κατάλογος είναι πλουσιότατος σε επιλογές, κι όλο και προστίθενται νέες συνταγές. Παιδιά του φετινού καλοκαιριού, το Orgasm, με Russian standard Vodka, φρέσκο ανανά, butterscotch, λευκή σοκολάτα, λεμόνι και βρώσιμά λουλούδια και το Gin & Tonic Mango με Upupa Epops Mango gin, Fentimans botanical tonic και lime, είναι αμφότερα αρωματικά και δροσιστικά.

Και κάτι ακόμη: Σερβίρουν και brunch καθημερινά μέχρι τις 6 μ.μ. με πρωταγωνιστές τα αυγά σε μεγάλη ποικιλία (βλ. oμελέτες, scrambled, Benedict, Croque Madame, ποσέ, τηγανητά) και τα pancakes, αλμυρά και γλυκά.

Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2121055214

Balthazar: Στιλάτο και διαχρονικό

Η αλήθεια είναι ότι το επιτυχημένο bar-restaurant των Αμπελοκήπων δεν χρειάζεται ούτε συστάσεις ούτε οδηγίες χρήσης – είναι από τα χαρακτηριστικά σημεία συνάντησης του αθηναϊκού καλοκαιριού. Οπότε κι ο Σεπτέμβρης κυλάει ανάλογα. Περνάς την αυλόπορτα, χαζεύεις για λίγο το όμορφα διατηρημένο νεοκλασικό του 1897, κάνεις αριστερά και βρίσκεσαι σε έναν κήπο από τους λίγους, πνιγμένο στο πράσινο. Από εκεί και πέρα κάθεσαι είτε στο πολύ ζωντανό μπαρ με τα λουλουδιασμένα φωτιστικά, είτε στα τραπέζια, που είναι σπαρμένα σε διάφορα επίπεδα. Η χαρακτηριστική fusion κουζίνα του Χριστόφορου Πέσκια συνεχίζει το δημιουργικό πάρε-δώσε Ελλάδας και κόσμου, αντλώντας στοιχεία από τις γευστικές παραδόσεις της Ιαπωνίας και της Μέσης Ανατολής και συνδυάζεται εξαιρετικά με τα κοκτέιλ που επιμελείται ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος, κι οι ρυθμικές μουσικές συμπληρώνουν την εικόνα.

Τι θα φάτε: Οπωσδήποτε εκείνα τα εξαιρετικά σμυρναίικα σουτζουκάκια που... δεν είναι ακριβώς σουτζουκάκια, αλλά ένα πλασμένο στο σχήμα τους μοσχαρίσιο tartare με αρώματα Σμύρνης, σερβιρισμένο με τραγανά φύλλα ρυζιού και κρέμα avocado. Συνεχίστε με μυλοκόπι στη σχάρα με τάρτα παντζάρι, αρμυρίκια και σάλτσα παντζαριού ή μια μοσχαρίσια tagliata με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα από καραμέλα ξιδιού. Έχει δε, πάντα, και σούσι.

Τι θα πιείτε: Δοκιμάστε το Stuck In Love με δύο ρούμια (Pampero και Plantation OFTD), λικέρ καρύδας, ανανά και θαλασσινό αλάτι κι αν θέλετε περισσότερα, το His Majesty, The Zombie, με ρούμι από τη Βενεζουέλα, από τη Μαρτινίκα, από τη Τζαμάικα, από τα Μπαρμπέιντος και από την Γουιάνα, με Falernum, κανέλα, βερίκοκο, γκρέιπφρουτ, γαλλικό αψέντι και bitters.

Και κάτι ακόμη: To Balthazar αυτό το μήνα σας επιφυλάσσει κι ένα ραντεβού και εκτός έδρας: συμμετέχει στο γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Αthens, που διοργανώνεται στο Ζάππειο από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, προτείνοντας τρία πιάτα με €6, €9 και €12. Ευκαιρία να δοκιμάσετε τα πολύ ωραία fish tacos του στο χέρι.

Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, τηλ. 2106441215

Από την Άντζελα Σταματιάδου