Food & Drink|18.09.2019 07:48

Abaton Island Resort: Επενδύοντας στη γεύση

Newsroom

Η σεζόν στην Κρήτη κρατάει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου κι ο μήνας που διανύουμε είναι ιδανικός για πιο ήσυχες διακοπές, αλλά ακόμη και για κάποιο επαγγελματικό ταξίδι να κινηθείτε στην ακτίνα του πεντάστερου Abaton Island Resort & Spa, μπορείτε να το καρυκέψετε με μια νόστιμη δόση παρατεταμένου καλοκαιριού. Παίζοντας επιτυχημένα σε διαφορετικά γευστικά ταμπλό, ο ταλαντούχος executive chef Ζήνωνας Χριστοφίδης κάνει αξιόλογη δουλειά στο πολύ προσεγμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα της οικογενείας Καλουτσάκη στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο φέτος διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.

Σε μια εποχή που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρών συνδετικών κρίκων μεταξύ γαστρονομίας και τουρισμού, το να αποτελεί ένα ξενοδοχείο προορισμό και για το φαγητό του είναι σίγουρα ζητούμενο. Το εδεσματολόγιο τόσο στο steak house, όσο και στο θαλασσινό και στο κρητικό εστιατόριο είναι πλούσιο, πατώντας και σε μοντέρνες ιδέες και τάσεις και στην παράδοση του νησιού, που βρίσκει πολλούς διαφορετικούς τρόπους να ξεμυτίζει και να σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ξεχώρισα:

Τη νερόπιτα με γαρίδες στο Bony Fish

Και μεσημέρι μπορείς να καθίσεις και βράδυ στα τραπέζια του θαλασσινού εστιατορίου του ξενοδοχείου που, ντυμένο με πέτρα και ξύλο, βλέπει στη θάλασσα. Εδώ η αρχή γίνεται με χειροποίητα ψωμιά που έρχονται παρέα με ελαιόλαδο και γαλάκτωμα ρέγκας, καρπάτσιο τόνου και σεβίτσε λαβράκι, τροφαντοί ντοματοκεφτέδες, κι εκείνη η νερόπιτα με γαρίδες και μυζήθρα που δένουν πολύ όμορφα με το πετιμέζι, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς και είναι πραγματικά ένα εμπνευσμένο πιάτο νέας κρητική κουζίνας που φεύγοντας σου μένει στο μυαλό. Μπορείτε κάλλιστα να συνεχίσετε με την λιτή κι εκφραστική αχινομακαρονάδα που μοσχοβολάει ιώδιο και κάποιο ωραία ψημένο φρέσκο ψάρι και να καταλήξτε σε μια σπιρτόζικη lemon pie, τα τρίγωνα Πανοράματος με την κρέμα φιστικιού Αιγίνης ή κάποια άλλο από τα καλοφτιαγμένα επιδόρπια, που έχουν κι εκείνα την υπογραφή του... αεικίνητου executive chef.

Τα ζυμαρικά με μανιτάρια και short ribs στο WoW

Το κρέας βασιλεύει στο μενού του steak house του ξενοδοχείου, που απλώνει τα τραπέζια του σε μια βεράντα που βλέπει στα φώτα της Χερσονήσου, όπου τρία γλυπτά αποτυπώνουν το καλοπροαίρετο (στην βουδιστική βερσιόν του τουλάχιστον) hear no evil, see no evil, κι έχει την ανοικτή κουζίνα για background. Μ' ένα ενδιαφέρον πινγκ πόνγκ Δύσης και Άπω Ανατολής, κλασικού και σύγχρονου, τα agnolotti, γεμιστά με αστακό, έρχονται σε ένα κονσομέ με dashi (ζωμό με flakes παλαμίδας) που τους δίνει καπνιστή αίσθηση κι έξτρα αλμύρα. Και μετά, ο σεφ σας επιφυλάσσει μοσχάρι καρπάτσιο, καπνιστό κι αυτό, με παστό κρόκο αυγού, τεμπούρα με μελάνι σουπιάς και παρμεζάνα, και βαθιά νόστιμα χειροποίητα ζυμαρικά με μανιτάρια και short ribs, τα οποία, ομολογούμενως, κλέβουν την παράσταση μ' εκείνο το γήινο-κρεατένιο ζουμάκι που τα τυλίγει. Δοκιμάστε και το καρέ αρνιού, που έχοντας για συνοδεία πουρέ μελιτζάνας, καραμελωμένες baby μελιτζάνες και λίγο κουκουνάρι, παίζει επιτυχημένα σε μεσογειακό τερέν.

Την πίτα με στάκα και ανθότυρο στο Elemes

O χορός των μεζέδων καλά κρατεί στο κρητικό εστιατόριο, που ανάβει πυρσούς μπροστά στην αμμουδιά, με το φωτισμένο κτίριο του ξενοδοχείου, απέναντι να λειτουργεί σαν σκηνικό και τον ήχο των κυμάτων σαν φυσική μουσική λούπα. Η πραγματικά νόστιμη πίτα, με τραγανό φύλλο και γέμιση με στάκα, ανθότυρο και λίγη μελιτζάνα σου κλέβει την καρδιά και μετά είναι και τα ζουμερά κεφτεδάκια, ζυμωμένα με ξινόχοντρο, οι γλυκοφάγωτοι κολοκυθανθοί και οι μπουμπουριστοί χοχλιοί με το αρισμαρί που έρχονται στο τηγανάκι. Δοκιμάστε, αν έχετε χώρο, και το αντικριστό, που πιθανό να το έχετε δει να ψήνεται αν έχετε περάσει από το μπροστινό κομμάτι του εστιατορίου και το οποίο συνοδεύεται με πατάτες σε στακοβούτυρο και, στο φινάλε, ένα γαλακτομπούρεκο με αίσθηση αρκούντως σπιτική.

Και κάτι ακόμα: εδώ προτείνουν κι ένα γενναιόδωρο κρητικό πρωινό το οποίο μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε τσιμπούσι, οπότε αν έχετε πλάνα για μπάνιο, κινηθείτε προσεκτικά. Τι περιλαμβάνει; Ομελέτα με σύγκλινο και ξερή μυζήθρα, στραπατσάδα με χωριάτικο κρητικό λουκάνικο, σφακιανές πίτες, σαρικόπιτες, κρητικό στραγγιστό γιαούρτι με μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς, χειροποίητες μαρμελάδες... Kαλός (κι ενίοτε απαραίτητος ο καφές), ζητήστε όμως, οπωσδήποτε, κι ένα μυρωδάτο, αχνιστό βραστάρι με πολλών λογιών βοτάνια της κρητικής γης.
Από την Άντζελα Σταματιάδου

Αbaton Island Resort & Spa Λεωφόρος Θεμιστοκλέους, Χερσόνησος, τηλ. 2897026410

Κρήτηεστιατόρια