Food & Drink|21.09.2019 11:58

Καφές: Πόσο έξυπνο είναι τελικά το Clever dripper;

Newsroom

Η χρήση του δεν είναι ακόμη ευρύτερα γνωστή, όμως το Clever dripper, μια «έξυπνη» μέθοδος παρασκευής καφέ φίλτρου, κερδίζει συνεχώς έδαφος στον κόσμο των επιδέξιων και των… επίδοξων baristi – απλό και λειτουργικό, είναι ό,τι πρέπει και για το σπίτι. Καθώς συνδυάζει το full-immersion, δηλαδή την πλήρη εμβάπτιση του καφέ, αφού στην ουσία «βυθίζεται» στο ζεστό νερό, και το γεμάτο σώμα που εξασφαλίζει η γαλλική πρέσα, χωρίς όμως ίχνος από πικράδες και ιζήματα (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της τελευταίας). Αυτό οφείλεται στην «έξυπνη» βαλβίδα που βρίσκεται στον πυθμένα του Clever Dripper και επιτρέπει μόνο στο ρόφημά μας να καταλήξει στην κούπα μας, χωρίς πίεση.

Η παρασκευή βήμα-βήμα

  1. Για να φτιάξουμε ένα φλιτζάνι με το Clever Dripper θα χρειαστούμε 20 γραμμάρια καφέ μέτρια αλεσμένο και 300 ml ζεστό νερό. Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το νερό μας να μην είναι στο σημείο βρασμού, δηλαδή στους 100 βαθμούς Κελσίου, αλλά γύρω στους 90-92.
  2. Βρέχουμε πρώτα το χάρτινο φίλτρο και τοποθετούμε τον καφέ.
  3. Καταβρέχουμε όλη την επιφάνεια του καφέ και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη ποσότητα του νερού.
  4. Αφήνουμε τον καφέ να «αναπαυθεί» στο νερό για περίπου δυόμιση λεπτά. Αν θέλουμε, σκεπάζουμε το Clever dripper με το ειδικό καπάκι του ώστε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία σταθερή.
  5. Τo τοποθετούμε πάνω στο ποτήρι ή στο φλιτζάνι, ελευθερώνεται η βαλβίδα και αρχίζει η εκχύλιση του καφέ.

Τα πλεονεκτήματα

  • Με το Clever dripper μπορούμε να ελέγξουμε τον χρόνο στον οποίο θέλουμε να κάνουμε την εκχύλισή μας.
  • Κρατάμε πάντα την ίδια θερμοκρασία αφού δεν έχουμε καμία απώλεια.
  • Έχουμε ένα αποτέλεσμα με γεμάτο σώμα, χωρίς πικράδες, έντονη γεύση και αρκετά διαυγές.
  • Καθαρίζεται εύκολα, αφού το μόνο που έχουμε να κάνουμε αφού φτιάξουμε τον καφέ μας είναι να πετάξουμε το φίλτρο και να ξεπλύνουμε το Clever dripper.

Από τον Βασίλη Δημαρά

Πηγή: eatme. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

καφές