Food & Drink|25.09.2019 14:37

Senios: Πιάσε ένα new age καφενείο, περιποιημένο

Newsroom

Όχι ότι δεν μου άρεσε η προηγούμενη πιο κομψευόμενη, πιο «κολλαριστή» βερσιόν του Senios, με τη μαρμάρινη μπάρα και τις πολυθρόνες με το μπλε βελούδο. Ίσα-ίσα. Τώρα όμως, που ο χώρος είναι σπαρμένος με καρέκλες με ψαθάκι, τριγύρω κρέμονται γιρλάντες από σκόρδα και πιπερίτσες και μεταλλικά κουβαδάκια με αποξηραμένα βότανα, στα ρετρό ψυγεία πίσω από τη μηχανή αλλαντικών ξεμυτίζουν τυριά και σαλάμια κι ο δίσκος, φορτωμένος ντολμαδάκια γιαλαντζί, μαυρομάτικα, τζατζίκι, τυροκαφτερή, τουρσάκια και γαύρο μαρινάτο προσγειώνεται στο τραπέζι για να διαλέξεις, ο new age καφενές της Καλαμιώτου είναι πιο καφενές. Senios καφενές.

Οι κρύοι μεζέδες έρχονται, παραδοσιάκα, σε δίσκο για να διαλέξεις

Από κείνους που σου βγάζουν και μεζέ περιποιημένο. Το νέο σκηνικό σε προτρέπει πιο άμεσα να βάλεις πιατάκια στη σέντρα. Πόσω μάλλον όταν έχεις την ευκαιρία να δεις τη χαλαρή πλευρά του πολύ δημιουργικού σεφ του Frater & Soror και του ΦΒΚ Δήμου Μπαλόπουλου (επιμελείται το μενού), που εδώ... μεζεδολογεί, κρατώντας το στιλ του φαγητού απλό κι οικείο και βάζοντας που και που καμιά, ομολογουμένως καλοδεχούμενη, ανανεωτική πινελιά. Είναι ωραία η πιρουνάτη μελιτζανοσαλάτα, όμορφα καπνιστή, κι η πράσινη σαλάτα με βολάκι, καρύδια κι ένα γλυκόξινο dressing με λαδολέμονο, ταχίνι και μέλι που της ταιριάζει πολύ. Όσο για εκείνον τον γλυκοφάγωτο, ντοματένιο καγιανά που έρχεται αγκαζέ με ένα πραγματικά νόστιμο παστό από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας είναι για μερακλήδες – το τραβάει το τσίπουρο.

Το χοιρινό με το τηγανόψωμο αποδεικνύεται ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του νέου μενού

Το τηγανητό ψιλό γαριδάκι εμφανίζεται σε μεταλλικό σκαφάκι και τα ζουμερά κομμάτια χοιρινού, απλωμένα πάνω σε ένα τροφαντό, νοστιμότατο τηγανόψωμο γεμιστό με φέτα, παρέα με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και ριγανάτες τηγανητές πατάτες, κάνουν μεγάλο σουξέ. Και είναι κι εκείνες οι πατατοκροκέτες, γεμιστές με σπετζοφάι, και το γιαουρτλού με τα σουβλιστά αρνίσια κεφτεδάκια... Τα πιάτα κυμαίνονται από € 4,5 ως € 13, με το μέσο κόστος κατ’ άτομο να βγαίνει γύρω στα 20-25. Θέλει τέτοια στέκια το κέντρο – με ή χωρίς γαρίφαλο στο πέτο.

Ο καφές καβουρδίζεται και κόβεται επιτόπου

Στον κατάλογο υπάρχουν αρκετά κρασιά και τσίπουρα, τσικουδιές, ούζα και μπίρες. Κι επειδή μερικά πράγματα δεν αλλάζουν, υπάρχουν και κάποια κοκτέιλ με ελληνικό χαρακτήρα, σαν εκείνο το πλούσιο Bloody Mary με γεύση... γεμιστών, που πέρυσι, όταν πρωτοάνοιξε το Senios κι ήταν πιο μπαρίστικο, ήταν από τα highlights της λίστας. Οπότε φαντάζομαι ότι δεν είναι διόλου απίθανο να βρεθεί κανείς μετά τα τσίπουρα να πίνει tsipouro & tonic(s). Να συμπληρώσω τέλος, ότι το καβουρδιστήρι παραμένει σταθερό στη θέση του στον επάνω όροφο, με τον καφέ να έχει βρει τη γωνιά του στο βάθος της σάλας του ισογείου. Νew age καφενείο, είπαμε. Από την Άντζελα Σταματιάδου

Senios Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ, 210 3318778 Ωράριο λειτουργίας: Κυρ. - Πεμ. 10:00 - 02:00, Παρ. & Σάβ. 10:00 - 04:00

μεζεδοπωλείοκαφενείοκοκτέιλ