Food & Drink|07.11.2019 21:06

Σουβλάκι... from farm to table στο ψητοκρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου

Άντζελα Σταματιάδου

Στο κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου στην οδό Μηλιώνη κάθε πρωί περνάνε πολλών λογιών κρέατα σε καλαμάκια. Δεν αργούν να πάρουν το δρόμο τους για την ψησταριά, που την βλέπεις με το που μπαίνεις, και να προσγειωθούν, λίγο αργότερα, στα ξύλινα τραπέζια που έχουν τοποθετηθεί στον πεζόδρομο. To εθνικό trademark πάει ένα βήμα παραπέρα, επιστρέφοντάς το ταυτόχρονα σε παλιά λημέρια. Από τη μια τα ψυγεία με όλη την κρεατική γκάμα που έρχεται κατευθείαν από την φάρμα στη Φθιώτιδα, από την άλλη τα κάρβουνα, συνειρμικά ο νους σου πάει στις πάλαι ποτέ χασαποταβέρνες. Εκεί όμως δε σε ρωτούσαν πώς προτιμάς να σου ψήσουν το... καλαμάκι.

Πώς θα θέλατε ψημένο το σουβλάκι σας, παρακαλώ;

Προφανώς στην προκειμένη μιλάμε για μοσχάρι, το οποίο σε παρατεταμένο τετ-α-τετ με τη φωτιά τη χάνει τη χάρη του. Οπότε είτε παραγγείλετε καλαμάκι από καπάκι λάπας (flap) είτε από λάπα (flank), αμφότερα από Black Angus (€2,90), μην το ζητήσετε καλοψημένο, αφήστε το να... εκφραστεί. Εναλλακτικά μπορείτε να κινηθείτε προς το χοιρινό δικής τους παραγωγής (€1,80), το μπούτι κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής (€2,40), ακόμη και προς ένα σουβλάκι από χειροποίητο χωριάτικο λουκάνικο (€1,90). Τα δε μπιφτέκια είναι ζουμερά και κρεατένια. Εκείνο με τον κιμά από Black Angus (€9 η μερίδα) είναι σκέτος πειρασμός, πλην όμως δεν μπορώ να μην δώσω τα εύσημα και στο μπιφτέκι γαλοπούλας (€7 η μερίδα) που ζυμώνεται με καρότο και κουάκερ, το οποίο, ελαφρύ και ταυτόχρονα νόστιμο, παίζει δυνατά στην κατηγορία του. Κατά τα άλλα, σερβίρουν χοιρινά μπριζολάκια και χοιρινά παϊδάκια με το κιλό, ψαρονέφρι (€8), συκώτι (€9), αλλά δεν λείπει κι ένα rib eye (€24) ή ένα strip loin (€17). Το ωραίο είναι ότι μπορείτε να ζητήσετε να σας ψήσουν και ό,τι άλλο σας γυαλίσει από τα κομμάτια που είναι παραταγμένα στα ψυγεία και που μπορούν άνετα πυροδοτήσουν μια αυτοσχέδια κρεατοφιέστα περιωπής.

Η λογική στο Ψητοκρεοπωλείο είναι ατόφιο κρέας, χωρίς πολλά πολλά παραφερνάλια. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές σάλτσες –bearnaise, μια σος γιαουρτιού με ελαιόλαδο και άνηθο, και μια με μαγιονέζα με κόκκους μουστάρδας– για να το συνοδεύσετε, όπως υπάρχουν και δύο απλές φρέσκιες σαλάτες, μια ευχάριστη και δροσερή ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, αβοκάντο και βινεγκρέτ μπαλσάμικου (€6,50), και μια ακόμη με πολύχρωμα ντοματίνια, φέτα παραγωγής της Φάρμας Μπράλου, χαρουποπαξίμαδα και καππαρόφυλλα (€7). Όσο για τις τηγανητές πατάτες, έρχονται όπως όλα τα παραπάνω σε χάρτινο κουτάκι, πασπαλισμένες με τριμμένο πεκορίνο με τρούφα.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Η καλή πρώτη ύλη σε ένα καθημερινό σενάριο είναι μέγα ζητούμενο – το σουβλάκι, με μερικές φωτεινές εξαιρέσεις, στην Αθήνα έχει επί χρόνια κακοπάθει, και είναι ελπιδοφόρο που σιγά-σιγά βλέπουμε να διαμορφώνεται, με διάφορους πυρήνες εδώ κι εκεί, ένα σκηνικό αλλαγής. Όσον αφορά την ίδια τη Φάρμα, που διαθέτει κι ένα σοβαρό (και πιο ακριβό) steak house σε απόσταση αναπνοής, προσθέτοντας στο πορτφόλιό της το Ψητοκρεοπωλείο δημιουργεί ένα concept κρεατοφαγίας πολλών ταχυτήτων, το οποίο σου επιτρέπει να κινηθείς στο budget που θέλεις. Αν υποπτεύομαι ότι με τόσα αμφίδρομα ερεθίσματα και δεν είναι και δύσκολο να παρασυρθείς: από τη μια είναι πιθανό να πας να ψωνίσεις για το σπίτι και να σε πιάσουν οι μυρωδιές της θράκας από τη μύτη, από την άλλη μπορεί να καθίσεις για ένα σουβλάκι και να φύγεις με μια πικάνια, ένα rib eye ωρίμανσης, μια μοσχαρίσια ουρά (που κάνει ένα γιουβέτσι μούρλια) και πολλά ακόμη.

Φάρμα Μπράλου Ψητοκρεοπωλείο Μηλιώνη 9, Κολωνάκι, τηλ. 2130455929

Κολωνάκισουβλάκικρέας