Food & Drink|09.10.2019 11:30

5 πρωτότυπες ιδέες με λωτό

Βαγγέλης Δρίσκας

Αν δοκιµάσετε άγουρο λωτό, θα είναι µια εµπειρία που θα σας σηµαδέψει για πολύ καιρό, αφού οι τανίνες του, του δίνουν τόσο στυφή γεύση που το στόµα σας θα µουδιάσει στο λεπτό. Αντίθετα, αν δοκιµάσετε έναν ώριµο και ζουµερό λωτό, τότε θα τον θυµάστε για µια ζωή. Αυτό είναι το ωραίο µε το συγκεκριµένο φρούτο, που είναι απολαυστικότατο κάτω από ορισµένες συνθήκες. Και καθώς τα ώριµα φρούτα δεν έχουν µεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής, το πιο πιθανό είναι να βρείτε άγουρους λωτούς τους οποίους θα πρέπει να αφήσετε µαζί µε ένα µήλο σε µια χάρτινη σακούλα για να ωριµάσουν µετά από λίγες µέρες ή να τους βάλετε στο συρτάρι του ψυγείου µε άλλα φρούτα και λαχανικά. Τίποτα βέβαια δεν συγκρίνεται µε τη φυσική ωρίµανση, που χαρίζει τη µέγιστη γεύση και γλύκα στο λωτό.

Τα τελευταία χρόνια µάς έρχονται και λωτοί εισαγωγής µε λιγότερες τανίνες και σχεδόν καθόλου στυφή γεύση, αλλά προσωπικά δεν τους προτιµώ και δεν βρίσκω το λόγο να τους αγοράσω σώνει και καλά γιατί θέλω να δοκιµάσω λωτό. Αν λοιπόν φτάσουν στα χέρια σας λωτοί, να µερικές ιδέες για να απολαύσετε ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό φρούτο που χρειάζεται µέτρο στην κατανάλωση, γιατί, µπορεί να έχει αρκετές θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά, όταν ωριµάσει, έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα:

  1. Ένας τρόπος να απολαύσετε έναν ώριμο λωτό
    Αφήστε το λωτό με τη φλούδα του, κομμένο στη μέση, στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Ραντίστε με λικέρ πορτοκαλιού τύπου Triple Sec ή Cointreau, κλείστε τα μάτια και απολαύστε μια πρωτόγνωρη γλυκιά γεύση!

  2. Μια πρωτότυπη φθινοπωρινή σαλάτα 
    Ετοιμάστε μια ανάμεικτη σαλάτα με βάση τρυφερά σαλατικά τύπου μεσκλάν ή βαλεριάνα ή baby σπανάκι ή μείξη όλων αυτών. Προσθέστε καρύδια, τριμμένο blue cheese ή γκοργκοντζόλα, ετοιμάστε και μια βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, ξίδι και ελάχιστο μέλι και αλατίστε. Προσθέστε ένα λωτό, όχι πολύ ώριμο για να μη λιώσει, κομμένο σε μικρά κομμάτια, και σερβίρετε μια πρωτότυπη φθινοπωρινή σαλάτα.

  3. Μια μεξικάνικη αρωματική salsa
    Με κόλιαντρο και λάιμ, αυτή η φρέσκια salsa λωτού συνοδεύει απίθανα γαρίδες ή ψητό κοτόπουλο. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε ένα λωτό με σφιχτή σάρκα. Ψιλοκόψτε και ένα μήλο στάρκινγκ ή ξινόμηλο και αυτό σε μικρά κυβάκια και μια γλυκιά κόκκινη πιπεριά με τον ίδιο τρόπο. Ανακατέψτε τα με χυμό από ένα λάιμ, 5-6 κλωναράκια φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένα και ένα κουταλάκι γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ. Δροσερή, αρωματική και σπιρτόζικη σάλτσα για να εντυπωσιάσετε!

  4. Μαρμελάδα λωτού 
    Πρωτότυπη μαρμελάδα που παρασκευάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Μετρήστε με το ίδιο φλιτζάνι τα υλικά για να τη φτιάξετε. Βάλτε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψίχα ώριμου λωτού, 1 ½ φλιτζάνι μέλι, ½ φλιτζάνι χυμό λάιμ και 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέστε σε ένα μικρό σακουλάκι υφασμάτινο για μπαχαρικά ή σε τουλουπάνι και τα σποράκια και τις φλούδες από ένα μήλο (για την πηκτίνη τους). Αφήστε τα σε μέτρια φωτιά για λίγη ώρα, σχεδόν σε 20 λεπτά το μείγμα θα αρχίσει να πήζει. Ανακατέψτε κατά διαστήματα και αυξομειώστε την ένταση για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Κατεβάστε μετά την κατσαρόλα από την εστία και βάλτε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Ταιριάζει πολύ με παγωτό βανίλια, με γιαούρτι ή μους γιαουρτιού και με κέικ βανίλιας.

  5. Παγωμένη μαργαρίτα λωτού 
    Να μια πρωτότυπη ιδέα για ένα twist στο κλασικό κοκτέιλ: Κόψτε ένα λωτό σε μικρά κομμάτια και αφήστε τα στην κατάψυξη για μισή ώρα. Έπειτα βάλτε τα στο μπλέντερ μαζί με 2 κουταλιές από σιρόπι αγαύης, 3 κουταλιές χυμό λάιμ και 1 σφηνάκι τεκίλα. Προσθέστε προαιρετικά και 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού τύπου Triple Sec ή Cointreau και πολτοποιήστε τα μαζί με αρκετά παγάκια για μια αρωματική μαργαρίτα.

Πηγή: eatme Οκτωβρίου. Το eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής

λωτός